Perinteisesti yksi tutkijoiden asettamista edellytyksistä maan kaltaiselle elämälle on happi. Pitkään on ajateltu että ilman yhteyttämällä tuotettua happea tuntemamme kaltainen elämä ei yksinkertaisesti olisi mahdollista. Uuden, välimeren pohjasta tehdyn löydöksen myötä tämäkin tiukkaan juurtunut käsite on nyt joutumassa romukoppaan.
Äskettäin välimeren pohjasta hapettomasta ympäristöstä löydetty uusi Haarniskaislaji on tukijoiden näkökulmasta täysin uniikki löydös, sillä tällä ei ole lainkaan mitokondriota, jonka avulla kaikki muut tunnetut kompleksiset eläimet muuntavat ravinteet ja hapen energiaksi. Mitokondrioiden sijaan löydetyllä haarniskaisella on Hydrogenesomeja, joiden avulla eläin kykenee tuottamaan energiaa ravinteista täysin ilman happea. Vaikka vastaavaa on nähty aikaisemmin joillain yksisoluisilla, bakteerin kaltaisilla eliöillä, niin tähän mennessä ei vielä koskaan näin monimutkaisella elämänmuodolla.
Tavallaan nyt tehty löydös avaa aivan uusia skenaarioita myös Maapallon ulkopuolisen elämän etsijöille. Kenties viimein voitaisiin jopa luopua käsityksestä, että maapallolla tunnetun kaltainen elämä vaatisi planeettamme kaltaisen ilmakehän.
Lähde: wired.com