Digijärkkärillä on jokseenkin vaikea valokuvata julkisella paikalla herättämättä huomiota. Vanhalla filmijärkkärilläkin tuntuu helpommalta napsia kuvia ympäristöstä ilman että ihmiset kiinnittävät siihen erityisesti huomiota. Luulen että osasyyllinen tähän on se, että isompi digikamera on totuttu näkemään ammattivalokuvaajilla. Tai ainakin kun itse olen joskus kuvannut esimerkiksi raitiovaunussa, niin lapset kyselivät äidiltään, että onko tuo lehtikuvaaja. Toisaalta kun harjoittelee, kameran kanssa voi hiippailla ihmisten keskellä melko huomaamattomastikin. Mutta on siinä joka tapauksessa melkoinen ero kun kuvaa digipokkarilla. Puhumattakaan kännykkäkamerasta.

Cloak Bag on keksintö, joka saattaa helpottaa kuvaamista huomaamatta. Tässä laukussa pohja on avoinna ja näin kamera on koko ajan käyttövalmiina. Kun haluaa napata kuvan, niin nostaa vain kameran kuvausasentoon ja laukku tulee mukana. Muuten laukku siis näyttää miltä tahansa laukulta, ei edes kameralaukulta. Hintaa tällä on 49 dollaria, ei siis paha.

Seuraava laukkumalli voisi olla sellainen, jonka sisältä voisi kuvata videota huomaamatta! Toinen asia, joka tulee mieleen on että onko laillista kuvata julkisella paikalla näin ”salaa”. Luulisin että on. Vai tietääkö joku varmemmin?

Lähde: cloakbags.com (via www.wired.com)

Edellinen artikkeliVenäläisfarmari halusi tehdä lypsylehmänsä onnelliseksi – asensi navettaan taulutelevisiot
Seuraava artikkeliInstant pocket on vaatteeseen tarvittaessa liimattava lisätasku

6 KOMMENTIT

 1. Ihmisiähän ei saa kuvata salaa, mutta vaikka rakennuksia voit (ei tietenkään ”salaisia” paikkoja, kuten armeijassa on). Vastaavanlainen laukku olisi varmaan helppo tehdä itsekkin ja saisi juuri omalle kameralle optimaalisen kokoisen. Tietenki voisi rakentaa vaikka pahvilaatikkoon tai johonkin pussiin sopivan.

  Lisäksi aika epäilyttävän näköinen jos laukkua alkaa vähän väliä nostelemaan julkisella paikalla. Sivusta ei huomaaa, mutta kuvattava varmasti huomaisi kameran linssin.

 2. Julkisilla paikoilla saat kuvata miten haluat ymmärtääkseni kunhan ihmisiä kuvatessa pyydät luvan ellei ole ihmisjoukko jossa on yli tietyn määrän ihmisiä jolloin ei tarvitse pyytää lupaa. Muuten eikö tuo ole jokseenkin epäkäytännöllinen ja ehkä huomattavampikin kuin ilman laukkua kaikki kääntyvät katsomaan kun herra kameramies osoittelee laukulla jotain kuvauskohdetta kameran sijasta?

 3. Julkisilla paikoilla saat kuvata ihan miten haluat ja niin montaa ihmistä kuin haluat (koskee siis myös yhden ihmisen kuvaamista) täysin ilman lupia kyselemättä. Tarkennetaan siis, että saa kuvata. Kuvien julkaiseminen onkin sitten hieman eri asia.

 4. Kiitos Markku että oikaisit mitä edellä on kommentoitu, näistä asioista liikkuu niin paljon uskomuksia että usein mututietoa esitetään faktana.

 5. Julkisilla paikoilla saa kuvata ihmisiäkin, kunhan niitä kuvia ei julkaista – netti on julkinen paikka eli nettigalleriaan tai facebookiin kuvia, joissa esiintyy tunnistettavasti ihminen, ei saa laittaa. Ihmiskuvien julkaisemiseen tarvitaan aina mallisopimus eli kuvattu ihminen antaa luvan naamansa käyttöön sovitussa yhteydessä.

  Kannattaa siis muistaa, kun lähettelee omia kuvia, että ammattikuvaajat on aina tehneet mallisopimuksen, että kuvia voi esim. myydä jollekin firmalle käytettäväksi mainoksessa.

  Journalistinen julkaiseminen on vähän eri asia, mutta pääsääntöisesti ketään ei voi esittää julkisesti kuvassa, jossa henkilö joutuu epäedulliseen valoon. Eli journalistisessakin tilanteessa mallisopimus on selvintä hankkia ennen kuin lähettää kuvan ihmisestä Hesariin.

 6. Eiköhän mene niin ihan ylipäänsä, että ihmisiä saa kuvata ja julkaistakin kuvan, kunhan ketään ei esitä epäedullisessa valossa.

Comments are closed.