Viime kuukausien eläinten hyvinvointiin liittyvien kohujen yhteydessä ei ole jäänyt epäselväksi, kuinka paljon Maa- ja metsätalousministeriämme Sirkka-Liisa Anttilaa ketuttaa eläinaktivistit, jotka haluavat tuoda kuluttajien nähtäville kuvia maatilojen ja eläintarhojen todellisista olosuhteista. Useat kuluttajat ovat ikävän materiaalin perusteella varmasti  alkaneet jopa epäilemään peruskoulusta alkaen päähän taottuja teesejä, joiden mukaan ”Suomessa on maailman puhtainta ruokaa” ja ”maanviljelijä tietää parhaiten mikä on eläimelle hyvästä”. Eikö se nyt muka kuluttajalle riitä takeeksi, että maitotölkin kyljessä on kuvia hymyilevistä lehmistä ja että omatunnolleen lisäkevennystä kaipaava voi halutessaan valita munahyllystä itselleen onnellisten kanojen munia?

Ongelma on kieltämättä kinkkinen. Toisaalta kuluttaja ei välttämättä ole valmis maksamaan tehotuotetusta jauhelihastaan maltaita, mutta toisaalta mielessään on kiva ajatella lihatiskille päätynyttä nautaa, jonka niityillä kirmatun pitkän ja onnellisen elämän jälkeen talon isäntä kyynel silmäkulmassa, kuin oman perheen jäsenensä lopettaa.

Nyt sitten kuvaan astuivat aktivistit, jotka julkaisevat tiloilta kuvia ja videota jota ei ole voitu suodattaa minkään sortin valinnan kautta julkisuuteen. Vaikka televisiojuttuja on tietysti ennenkin tehty, niin aina on hyvissä ajoin saatu tieto kuvausryhmän saapumisesta ja ehditty tarvittaessa siistiä paikat. Väkisinkin herää pelko, että onko tietty mielikuvien illuusioon liittyvä raja ylitetty, ja voidaanko tahriintunutta kuvaa tuotantoeläinten olosuhteista korjata enää pelkillä imagokampanjoilla. Täytyykö nyt todellakin ryhtyä tekoihin eläinten olosuhteiden parantamiseksi.

Vaikka itänaapurissamme Venäjällä eläinten asiat tuskin saavat osakseen ainakaan sen enempää julkisuutta kuin meillä Suomessa, niin myös sikäläistä farmaria karjan onnellisuus kiinnostaa. Esimerkiksi eräs Venäläinen isäntä oli kuullut, että onnelliset lehmät tuottavat enemmän maitoa kuin onnettomat. Koska idyllisten olosuhteiden järjestäminen lehmille tuntui farmarista ylivoimaiselta haasteelta, päätti maanviljelijä tarjota karjalleen seuraavaksi parasta. Farmari hankki ja asennutti navettaansa rivin 40-tuumaisia LCD-televisioita, joiden ruuduilla lehmät voivat jatkuvalla syötöllä katsella idyllisiä maisemakuvia Sveitsin alpeilta.

Ilmeisesti kokeilu kuitenkin vain osoitti myytin onnellisten lehmien paremmasta tuottavuudesta valheeksi. Lehmien tuottavuus ei nimittäin ole parantunut, kalliista taulutelevisioista huolimatta.

Lähde: odditycentral.com

Edellinen artikkeliMaxim Velcovsky: Little Joseph -nukenpää-kynttilänjalka
Seuraava artikkeliCloak Bag -kameralaukku auttaa kuvaamaan huomaamatta