Onko mahdollista ennustaa tulevia tapahtumia? Voivatko jotkin ihmiset nähdä asioita ennen kuin ne ovat tapahtuneet?

Epävarmuus tulevasta on kummitellut ihmisten mielissä läpi historian  ja 1500-luvun Ranskassa eräs Michel de Nostredame (1503-1566) teki itsestään legendan julkaisemalla vuonna 1555 kirjan nimeltään Siecles, Vuosisadat. Nostradamuksen ennustuksia on tulkittu enemmän ja vähemmän vapaalla kädellä läpi vuosisatojen ja koska ennustusten teksti on runomittaista ja sekavaa, on ne kätevästi voitu liittää lähes mihin tahansa merkittävään tapahtumaan.

Vielä tänä päivänäkin on olemassa ihmisiä, jotka väittävät kykenevänsä ennustamaan tulevaisuutta. Suurin osa heistä on huijareita, jotka pyrkivät uimaan herkkäuskoisten ihmisten lompakkoihin kertomalla asiakkailleen tulevaisuudesta asioita, mitä he haluavat kuulla. Kaikkein ammattitaitoisimmat ennustajat toimivat talousmaailmassa ja he kutsuvat itseään analyytikoiksi. Tulevaisuuden ennakointi on siis parhaassakin tapauksessa lähinnä faktojen tutkimista ja niiden valossa nykytilanteen kehityksen suunnan arvailua.

Historia tuntee kuitenkin myös tapauksia, joissa todellisen maailman tapahtumat muistuttavat hämmästyttävissä määrin aiemmin kirjoitettuja tekstejä…

Yksi esimerkki tälläisesta sattumuksesta on Morgan Robertsonin kirja nimeltään The Wreck Of The Titan vuodelta 1898. Kirjassa Robertson kertoo Titan-nimisen laivan neitsytmatkasta halki Atlantin valtameren Southamptonista New Yorkiin. Titan ei koskaan kuitenkaan pääse perille, vaan se törmää tyyrpuurin puoleisella kyljellään jäävuoreen ja uppoaa hyiseen Atlanttiin vieden mukanaan yli tuhat matkustajaa.

Kuulostiko tutulta?

Morgan Robertsonin kirjan tapahtumat ovat kuin kuvaus Titanic-laivan kohtalosta, joka kohtasi loppunsa 1912, 14 vuotta kirjan julkaisun jälkeen.

Kuvitteellisen Titanin  ja Titanicin onnettomuuden yhtäläisyydet ovat hämmästyttävät: Kummatkin laivat olivat Englantilaisen varustamon laivoja, jotka lähtivät neitsytmatkalleen huhtikuussa Southamptonista kohti New Yorkia. Kumpaakin laivaa kuvattiin aikansa huippusaavutukseksi, yli 800 jalkaa pitkäksi laivaksi jonka piti olla uppoamaton. Kumpainenkin laiva oli kolmipotkurinen ja onnettomuuden sattuessa tuhannet matkustajat kamppailivat henkensä edestä paikasta yhdestä 20:stä pelastusveneestä. Molemmat laivat törmäsivät jäävuoreen tyyrpuurin puoleisella kyljellään.

Nykytieteen mukaan tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta, mutta kirja osoittaa sen, että joskus fiktio ja todellisuus kietoutuvat toisiinsa hämmästyttävän tarkasti. Titanin kaltaiset tarinat jaksavat ruokkia ihmisten mieliä ja herättää ajatuksia siitä, olisiko sittenkin mahdollista nähdä tulevia tapahtumia.

Lähteet: mercuryonline.wordpress.com, Wikipedia, wired.com, weirdworm.com

Edellinen artikkeliCohiba ja Ferrari kehittivät sikarihumidorin autoilijalle
Seuraava artikkeliBryan Berg käytti 44 päivää ja 218792 pelikorttia rakentaakseen maailman suurimman korttitalon Macaoon

13 KOMMENTIT

 1. Mites olisi Hitler? Kirjoitti Mein Kampfin todella tarkan kuvauksen tulevaisuudesta, joskin loppuratkaisu oli erilainen 🙂

  Maailma on peli, jossa vain voittoarvat näkyvät. Voidaan laskea kaikki kirjat ja tarinat mitä maailmalla on ja jos tällaisia tapauksia ei löydettäisi niin olisi jo ihme 🙂

 2. Pari ajatusta ajattelin heittää.
  On olemassa sellainen tukimusala kuin futurologia, joka käsittääkseni ”ennustaa” tulevaisuutta, mutta tekee sen tieteelliseltä pohjalta. Keskeisiä tekijöitä ovat kai kausaalisuus ja todennäköisyydet. Juuri kausaalisuus mitätöi artikkelin väitteen, jonka mukaan ”Nykytieteen mukaan tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta”. Ja mitä todennäköisyyteen tulee, haluaisin todeta, että kymmenen miljoonaa klaavaa peräkkäin on mahdollista, mutta epätodennäköistä. Tarkemmin: kymmenen miljoonaa klaavaa saattaa kyllä tulla peräkkäin, jossain vaiheessa, mutta sitä yritettäessä voi maailmankaikkeuden ikä loppua kesken. Siispä todennäköisyyksiin tuijottaminen ja niihin vetoaminen ei ole kai käytännöllistä saati mielekästä?

 3. Tunnen muutamia henkilöitä, jotka ovat nähneet mm. jotakin laiva onnettomuuksia ja lottonumeroita hämmästyttävän tarkasti. Myös yksityiskohdat ovat olleet tarkkoja.
  Itse uskon, että ennustaminen on jossain määrin mahdollista joillakin henkilöillä, vaikken itse olekkaan pystynyt ennustamaan mitään, muuten kuin arvailemalla.

 4. Komppaan Sumppia. Maailman deterministisyyden vuoksi olisi periaatteessa mahdollista ”ennustaa” tulevaisuutta, vaikkapa jonkin älyttömän tehokkaan tietokoneen avulla, joka saisi jatkuvasti uskomattomat määrät dataa ympäristön tapahtumista. Näiden tietojen perusteella se sitten laskisi tapahtumien seurauksia. (Toisaalta kvanttimekaniikan mahduttaminen tähän malliin ei suju ilman mutkia.)

  Eihän tuollaiseen tietysti oikeasti mikään kone kykene, muttei se mahdotontakaan ole.

 5. 42?

  Aika mielenkiintoinen artikkeli. Pitää katella tuota anonymouseksen linkkiä paremmalla ajalla.

 6. Sattuuhan tuollaisia. Jules Vernen kirjassa ”Maasta Kuuhun” amerikkalaiset lähtevät Kuuhun ampumalla miehitetyn ammuksen jättitykillä, joka oli sijoitettu Floridaan. Samassa paikassa on nykyään John F. Kennedy Space Center ja sieltä kuulennot lähtivät. Tämä oli enemmänkin sattumaa kuin ennustamista.

 7. Miten niin maailman determistisyyden? Maailmassa on aitoa satunnaisuutta; tutustu hiukkasfysiikkaan.

 8. Ylipäätään tulevaisuuden tapahtumiin vaikuttavia muuttujia on niin paljon, että ennustaminen on hyvin hankalaa, koska mitä monimutkaisempi jokin järjestelmä on, sitä epävakaampi se on.

  Silti noita Titan – Titanic tyyppisiä juttuja aina välillä tapahtuu. Osa ennustuksista voi toki olla itsensä toteuttavia ja osa puhtaasti sattumaa. Tuossa laivaesimerkissä on muutama juttu, jotka voisivat selittää yhtäläisyydet. Southampton ja New York ovat todennäköisesti olleet aikanaan ainoita satamia, joista supersuuret laivat voisivat seilata. Terästeollisuus kehittyi ja kotiläksynsä tehnyt kirjailija voisi hyvinkin arvata millaiset hankkeet ovat mahdollisia. Esimerkiksi avaruushissi oli aikanaan pelkkää scifiä, mutta tällä hetkellähän sitä suunnitellaan aivan tosissaan ja jos sen valmistaminen osoittautuu mahdolliseksi, on vain ajan kysymys koska joku tekee sen. Titaanit taas ovat osa länsimaista kulttuuriperintöä ja aikanaan antiikin ajoilta peräisin olleita tarinoita ja ajatuksia arvostettiin enemmän kuin nykymaailmassa, jossa sivistystä on tuntea muodikkaiden hepeneiden ja lelujen myyntinimet.

  Joskus olen itsekin onnistuneesti haistanut tulevia trendejä, lähinnä siltä pohjalta, että ihmiset eivät ole kovin omaperäisiä ja kun jossain keksitään jokin uusi sanonta tai muotivillitys, niin kyllä se ennen pitkää yleistyy joka puolella.

 9. Miten niin omituisia yhteensattumia? Minusta vaikuttavat vain yhteensattumilta.

Kommenttien lisääminen on estetty.