URL-lyhentimet ovat nettipalveluita, joihin syötetään haluttu URL-osoite ja joka sen jälkeen antaa uuden lyhyemmän osoitteen. Esimerkiksi tämän artikkelin URL saadaan lyhennettyä TinyURL-palvelun avulla muotoon http://tinyurl.com/yz65ovw.

En ole aivan varma mistä URL:ien lyhentäminen sai alkunsa, mutta Twitterin suosion kasvaessa lyhentelyn suosio on kasvanut vähintään samaan tahtiin. Twitterissähän lyhyen osoitteen saaminen on tärkeää, koska käytössä on rajallinen määrä merkkejä, mihin URL-lyhentimet ovat oiva apu.

Jos pelkkä URL-osoitteen lyhentäminen tuntuu kuitenkin liian tylsältä, tarjoaa ShadyURL ongelmaan avun. ShadyURL nimittäin paitsi lyhentää URL-osoitteen saa se sen myös näyttämään hyvin epäilyttävältä. ShadyURL antaa myös käyttäjän valita, otetaanko lyhyempi ja kompaktimpi versio osoitteesta, vaiko pidempi ja epäilyttävämpi URL. Hiemankaan kokeneemman nettikäyttäjän mieleen tulevat samantien luottokorttihuijaukset, haittaohjelmat ja muut nettirikollisten touhut.

Irkissä linkittäessäni ShadyURL:n kanssa lyhennetyn linkin, oli reaktio näkemisen arvoinen. Epäilys avata linkkiä oli suuri, vaikka sen takana sijainnut materiaali oli aivan viatonta, enkä usko kenenkään avanneen linkkiä täysin miettimättä. Nyt siis kaikki twittaajat – vai pitäisikö sanoa sirkuttajat? -, jotka haluavat hieman hämmentää seuraajianne, lyhentämään URL:inne epäilyttävään muotoon.

Hilavitkuttimen URL-osoitteen ShadyURL muutti muotoon http://5z8.info/fakelogin_l0p1g_hitler.

(Neotoraman kautta)

Edellinen artikkeliHiustenleikkuu-sateenvarjo on super-keksintö!
Seuraava artikkeliMade With Molecules koruja kemiaa ymmärtäville