Linkki videoon

Kuten pienestä pitäen on opetettu, ei mikroon pidä laittaa mitään metallista, esimerkiksi alumiinifoliota. Ylläolevassa videossa mies länsinaapuristamme laittaa mikroaaltouuniin laatikkoviinipakkauksen. Kuten tiedämme, on laatikon sisällä folionen pussi täynnä viiniä. Keittiö tuon jäljiltä ei ole enää entisensä, joten kannattanee miettiä kahdesti mitä mikroon laittaa.

(Gizmodon kautta)

Edellinen artikkeliPimp my Moccamaster, eli diskokuntoon tuunattu kahvinkeitin
Seuraava artikkeliMisa on ”kitara” joka korvaa kielet kosketusnäytöllä

29 KOMMENTIT

 1. Hmm. Miettikääpä millaista vahinkoa itselleen ja ympäristölle lapset voisivat aiheuttaa tekemällä jotain tällaista. 🙁

 2. Poikkeuksena on uudet mikrot joihin laitetaan lusikka veteen että lämpö ohjautuisi nesteeseen, tosin niissä on sit kuvat laitteessa jos sekin onnistuu ;D

 3. Kokeilkaapa laittaa täysi tai puolikas muovinen limupullo mikroon. Siinähän ei ole foliota, eli ei se räjähdä. Kokeilkaa vaikka!

 4. Youtubessa tuo on jo ammuttu alas viraalina…jotkut väittää selviksi merkeiksi pullojen sijainnin muuttumisen hyllyllä, toisilla on vähän enemmän perusteita ja kokemusta olla uskomatta videoon… http://www.youtube.com/watch?v=BcjV4hLumAc

  Toisaalta, mitä väliä jos kamera ei heilahda kun mikro posahtaa (mielestäni se ei ole merkki feikistä, ovat vaan osanneet laittaa kameran tarpeeksi kauas)…hauskan näköistä tuo on silti:)

 5. Ei voi pitää paikkaansa.
  Kun mikro tai viinipönttö ei sisällä mitään räjähdysaltista, niin ainut mahdollinen syy voisi olla että pönttöön tulee mikrossa niin suuri paine että räjähtää, eikä viinipönttö ole riittävän tukeva että kestäisi painetta joka voisi saada tuollaista tuhoa.

  Se että alumiini tai metalli saisi mikron räjähtämään on ihan urbaanilegendaa, muistan että ainakin Gremlins (2 ainakin, ehkä myös 1) elokuvassa mikro räjäytettiin metalliesineillä lieneekö tuo uskomus peräisin elokuvista.

 6. Feikki!
  Jos joku on katsellut youtubessa ”Is It A Good Idea To Microwave This”:ssia niin eräässä jaksossa ne laittoivat pullon giniä mikroon ja gini hitaasti alkoi höyrystyä ja posautti korkin auki jolloin kaikki ginin höyryt pääsivät ulos ja mikron ovi pamahti auki.
  Monissa videoissa on laitettu myös metallia mikroon ja se on antanut vain muutaman kipinän.
  Yhteen veto:
  -Laatikon sisällä oleva folio ei kestäisi viinin kiehumista ja repeäisi ja pahvilaatikko tuskin pitäisi niitä sisällään
  -Pahvilaatikko viini pyörii jossain 14% kohilla ja se ei pysty syttymäään luultavasti lainkaan
  -Folio olisi todellisuudessa kipinöinyt vain muutaman kerran
  -Pahimmillaankaan eli että pahvilaatikon sisässä olisikin ollut todella vahvaa viinaa eli lähemmäs 90 prossasta ja folio olisi kestänyt sen höyrystymisessä tuottavan paineen ja foliosta syntyvä kipinä olisi sytyttänyt sen noin isoa räjähdystä ei olisi käynyt
  Syyt:
  -Mikron ovi aukeasi välittömästi kun viinan höyryt ”vapautuisivat”
  jolloin lieskat vain tulisivat ulos mikron suusta
  -Alkoholi ei räjähdä vaan palaa joten se ei todellakaan räjäytä tiskipöytää
  -Jos todellisuudessa mikro räjähtäisi tuolla tavalla kamera olisi todennäköisesti kaadunnut räjähdyksen tuottamasta paineaallosta
  ja todella suurella todennäkoisyydellä sirpale mikrosta tai tiskipöydästä oli lentänyt kameraa päin

  Voisin jatkaa tätä vaikka koko päivän joten eiköhän tuo riitä…

 7. ”-Laatikon sisällä oleva folio ei kestäisi viinin kiehumista ja repeäisi ja pahvilaatikko tuskin pitäisi niitä sisällään”
  Ei se pidäkään?

  ”-Pahvilaatikko viini pyörii jossain 14% kohilla ja se ei pysty syttymäään luultavasti lainkaan”
  Kannattaa muistaa, että mikroaallot saavat monen asian käyttäytymään eritavalla

  ”-Folio olisi todellisuudessa kipinöinyt vain muutaman kerran”
  Oletko koskaan laittanut foliosta tehtyä palloa mikroon? Se kipinöi monta kertaa.

  ”-Pahimmillaankaan eli että pahvilaatikon sisässä olisikin ollut todella vahvaa viinaa eli lähemmäs 90 prossasta ja folio olisi kestänyt sen höyrystymisessä tuottavan paineen ja foliosta syntyvä kipinä olisi sytyttänyt sen noin isoa räjähdystä ei olisi käynyt”
  Laatikon sisällä oleva viina ei syty kipinästä, se tarvitsee happea palaakseen. Ja sisällä oleva pussukka ei ole foliota vaan alumiinia. Todennäköisesti räjähdys olisi johtunut paineen kertymisestä pussukkaan. Ja vaikka pussukassa olisi ihan vettä, se pamahtaisi.

  ”Syyt:
  -Mikron ovi aukeasi välittömästi kun viinan höyryt “vapautuisivat”
  jolloin lieskat vain tulisivat ulos mikron suusta”
  Miten niin? Ennenkuin ovi aukeaa, täytyy muodostua riittävä paine, joka kestää joitakin sekunnin sadasosia. Ja räjähdys johtuu vain siitä että pussissa olisi kova paine ennen pamahdusta.

  ”-Alkoholi ei räjähdä vaan palaa joten se ei todellakaan räjäytä tiskipöytää”
  Edelleen tässä tapauksessa se räjähdys olisi tullut siitä, että painetta kertyi pussiin.

  ”-Jos todellisuudessa mikro räjähtäisi tuolla tavalla kamera olisi todennäköisesti kaadunnut räjähdyksen tuottamasta paineaallosta
  ja todella suurella todennäkoisyydellä sirpale mikrosta tai tiskipöydästä oli lentänyt kameraa päin”
  Tuonkokoinen räjähdys ei kunnolla edes tunnu yli metrin päässä, eikä siitä mitään järkyttävää paineaaltoa tulisi. Metrin päässä se tuntuisi lentävinä sirpaleina. Miten sirpale tiskipöydästä olisi kameraa päin lentänyt?? Piirrä paperille vektoreina räjähdysen suunta. Enkä väitä, että tuo video totta olisi, mutta joka tapauksessa tuo räjähdys on kameralla kuvattu, oli siellä sitten viiniboxi, ilotulite tai jotain muuta. Eikä kamera heilahtanut. Ei se mitenkään 100% varmuus ole, että kameraan jotain olisi osunut, toiseksi voi olla, että on ollut zoomi päällä, kolmanneksi, tossa välissä voi olla ollut suoja. Ihan sama onko feikki vai ei, siinä mielessä, että joku sen mikron on räjäyttänyt, ja se räjähdys on tuollalailla kuvattu.

 8. Just pari päivää sitten kun lämmittelin jotain valmisruokasysteemiä joka oli alumiinisella foliolautasella, niin tuli mieleen, että saikos sitä alumiinia laittaa mikroon, kun jotain huhuja on kuullut, että ei saa.

  Mutta ihan normaalisti se safka siellä lämpeni, niinkuin aina ennenkin.

  Tuollaisen löysin netistä:
  http://www.tiede.fi/kysyasiantuntijalta/vastaus.php?id=360&k=2

  ”Vuoden 1987 jälkeen valmistettujen mikroaaltouunien magnetronit on kuitenkin suojattu niin, että metalliastioita voi käyttää. ”

  Sellainen tuli kerran huomattua, että kultareunuksinen lautanen voi pientä kipinöintiä aiheuttaa, en tiedä mistä moinen johtuu.

  Mitä tuohon videoon tulee, niin ihan hauska sinällään, mutta tuollaista räjähdystä ei saa kyllä aikaan ilman jonkunlaista räjähdysainetta.

 9. ”Hmm. Miettikääpä millaista vahinkoa itselleen ja ympäristölle lapset voisivat aiheuttaa tekemällä jotain tällaista. :(”

  Hyvä muistutus! Ei anneta lasten leikkiä viinikanistereilla ja mikroaaltouuneilla!

 10. Miksi hilavitkutin viistii jaella tämmöstä soppaa ilman että ilmaisee heti alkuun selvästi että on täysi feikki??!

  ..noh ainakin vähentää mikroleikkejä jos porukka tämmöseen uskoo. Itse leikkini leikkineenä voin sanoa, ettei pelkällä viinillä ja foliolla saa tuollaista reaktiota ikipäivänä aikaan.

 11. Jos kerta olet niin itsevarma niin kokeile itse ja tule tänne ilmoittamaan tulokset. >:D

  Ps. Pidän kyllä tuota itsekin fakena, mutta kirjoitimpa vaan.

 12. @gsdgsdg: Minä en koe, että tätä on vielä todistettu feikiksi. Tutkiskelin noita videoita ennen tämän julkaisua, mutta mielestäni esitetyt tulokset ovat ”feikki, näen sen pikseleistä”-veroisia todisteluita.

  Siinä vaiheessa kun joku tekee uuden videon, jossa hän näyttää miten vastaavalle viinotönikälle todella käy mikrossa, ja todetaan, ettei tulos ole todellakaan samanlainen kuin tuossa videossa, alan olemaan sitä mieltä, että kasassa on riittävää todistusaineistoa videon aitoutta vastaan. Toistaiseksi en koe, että videota ollaan pystytty todistamaan feikiksi.

  Mielestäni tähän asti tätä vastaan asetetut todisteet ovat aika häppösiä. Esimerkiksi tuo ”hohtaminen”, jota tuossa eräällä videolla luultiin tulevan ilotulitteista ja olevan lavastetta, saattaa hyvinkin johtua siitä, että foliopussin kipinöinti sytytti pahvin palamaan. Myöskään foliopussin paksuutta ja kestävyyttä ei tunneta, joten on aivan mahdollista, että sisälle kertyi riittävä paine mikron räjäyttämiseen. Esimerkiksi tuo video, jossa laitettiin strutsin muna mikroon näyttää millainen vaikutus paineen nousemisella on. Räjähdyksen yhteydessä näkyvät kipinät taas ovat luultavasti alumiinifolion palamista.

  Suhtaudun videon aitouteen toki skeptisesti, mutta noihin ”feikki”-huutoihin turtuneena voin sanoa, että tämän feikkiydelle ei ole juuri mitään päteviä perusteita. Feikki tämä saattaa siitä huolimatta olla, mutta vielä sitä olla todistettu pätevästi. ”Syytön kunnes toisin todistetaan”.

 13. ”Ja huom. kannattaa katsoa video http://www.youtube.com/watch?v=Wgy1Yhgk_BY (tuolla tuskin mitään alkoholia sisällä.) ja lisäksi jossain jaksossa grillasivat tavallisen ravun, se “räjähti” miltei samoilla tuloksilla.”

  Brainiacin tuottajathan myönsivät käyttäneensä räjähteitä noissa. Jos katsoo sarjaa tarkemmin niin kaikki mitä laitetaan mihinkään räjähtää suorastaan hollywoodista tutulla tavalla.

 14. ^- Olisivatko tosiaan näin mulkkuja? Jos saisi lähdettä, niin olisin ikionnellinen. Pistää vähän uudelleen harkintaan sitten tämänkin videon aitouden, jos ovat tommosia tehneet.

 15. ^ Mitään virallista lausuntoa ei taida löytyä mutta tässä yksi mielenkiintoinen artikkeli aiheesta

  http://www.badscience.net/2006/07/brainiac-fake-experiments-scandal-make-it-to-the-evening-standard/#more-270

  Vähän kun googlea käyttää niin tulee aika nopeasti selväksi, että Brainiac ohjelman tekijät turvautuvat räjähteisiin jos jokin koe ei päätykkään toivotulla tavalla. Toisin kuin esim. Mythbusters he eivät kerro sitä katsojille vaan väittävät, että näin tapahtui oikeasti.

  Mythbustersissa kyllä turvaudutaan välillä räjähteisiin, jos toivottua lopputulosta ei saada, mutta siinä tehdään selväksi, että nämä räjähdykset tehdään vain räjäyttämisen ilosta.

 16. ”noh ainakin vähentää mikroleikkejä jos porukka tämmöseen uskoo. Itse leikkini leikkineenä voin sanoa, ettei pelkällä viinillä ja foliolla saa tuollaista reaktiota ikipäivänä aikaan.”

  Väitätkö ettei esimerkiksi 1cm tiivis ja yhtenäinen foliopussi, viini sisällää voi noin räjähtää..

 17. ”Väitätkö ettei esimerkiksi 1cm tiivis ja yhtenäinen foliopussi, viini sisällää voi noin räjähtää..”

  vastaan gsdgsdg:n puolesta

  Juurikin näin. Jos pussi olisi jotakin muuta kuin foliota, voisi jonkinlainen kiehumisesta johtuva poksaus tapahtuakin. Folio eristää mikroaaltojen pääsyn pussin sisälle ja se on taas olennaista nesteen lämpenemisen kannalta. Mikroaaltouunin lämmitysvaikutus perustuu ennen kaikkea vesimolekyylin elektronegatiivisuuden takia synnyttämään kitkaan. Tämän seikan takia videolla tapahtuva räjähtäminen on mahdotonta, mutta hyvä video silti ja ansaitsee mielestäni paikkansa Hilavitkuttimessa.

 18. Tuota ”kipinöintikritiikkiä” koskien, minä laitoin joskus muoviastian jossa oli pelkkää suolaa, vettä ja kait sokeria ja astian kulmat kipinöivät.
  syytä en selville saanut, voihan se tietty olla ollut jotain muutakin kun ihan muovia se astia…

 19. Mikroon voi laittaa myös tietynlaisia metallisia esineitä. Mikro-sopivuus riippuu metallisen esineen rakenteesta ja muodosta.

Comments are closed.