Amazon Kindle e-kirjalukijan testi

amazon_kindle_koko

Sähköiseen paperiin perustuvien E-kirjalukijoiden ryntäystä markkinoille on odotettu jo vähintäänkin kymmenisen vuotta. Kuitenkin vasta sen jälkeen kun  verkkokauppa Amazon vuoden 2007 lopulla julkisti ensimmäisen sähköisen kirjalukijansa nimeltään Kindle, e-kirjat ovat alkaneet saamaan jalansijaa markkinoilla. Analyytikkojen skeptisestä ensireaktiosta huolimatta Kindle onkin markkinoille saapumisensa jälkeen onnistunut valtaamaan merkittävän osan Yhdysvaltojen kirjamarkkinoista, ja tänä vuonna Amazon ennustaa jo myyvänsä noin 10 miljoonaa Kindle -lukulaitetta.

Kindle -lukulaitteen vahvimmat ominaisuudet ovat tämän E-paperinäyttö, sekä langaton datayhteys. Laitteen kuusitoistasävyisen näytön kontrasti on käytännössä täysin sanomalehtipaperia vastaava. E-paperiteknologia ei myöskään tunne sellaista käsitettä, kuin virkistystaajuus. Näytön ominaisuuksien ansiosta silmät eivät laitteen ruutua katsellessa käytännössä väsy sen enempää, kuin tavallista sanomalehteä lukiessakaan. E-paperiin perustuvan teknologian ansiosta myös laitteen virrankulutus on saatu äärimmäisen pieneksi – energiaa näet kuluu ainoastaan silloin, kun sivua päivitetään. Laitteen toinen avainominaisuus on tämän sisäänrakennettu 3G-yhteys. Kun laitteen omistaja haluaa uusia kirjoja luettavakseen, onnistuu näiden ostaminen Amazon-kirjakaupasta missä tahansa ilman tarvetta erilliseen tietokoneeseen tai datayhteyteen (Tässä vaiheessa tosin mainittakoon, että langaton datayhteys ei valitettavasti vielä tätä kirjoittaessa ole saatavilla Suomessa)

Vielä viime vuoteen saakka Amazon Kindle oli virallisesti ainoastaan Yhdysvaltalaisten kirjallisuuden ystävien hankittavissa. Viimein toukokuussa Amazon kuitenkin julkisti lukulaitteensa kalliimman DX -mallin kansainvälisen version, ja lokakuussa myös tämän edullisemman perusversion globaaleille markkinoille. Olemme myös onnistuneet saamaan Hilavitkuttimen toimitukseen yhden kappaleen Kindle lukulaitteita testattavaksi, ja tässä kokemuksia muutaman viikon käytön perusteella.

Tilaaminen suomeen

Kindlen tilaaminen Suomeen onnistuu vaivattomasti suoraan Amazon.com -verkkokaupasta. Tilaamiseen ei tarvita muuta, kuin hivenen englannin kielen taitoa ja toimiva luottokortti. Laitteelle tuli Suomeen tilattuna veroinen hintaa noin 237 euroa, johon sisältyi lähettifirman vastaanottajan puolesta hoitama tulliselvitys sekä maksut.  Lukulaitteen perille saapumiseen kului ainoastaan noin viikon verran tilauksesta. (Vinkki! vaikka Amazon ehdottaa oletuksena maksua euroissa, niin kannattaa kuitenkin valita maksaessa valuutaksi dollari. Näin säästät Amazonin tarjoamasta huonohkosta kurssista koituvan noin 10 euron lisän!)

Fyysiset ominaisuudet

amazon_kindle_ekirjalukija_02

Pakkauksesta poistettu Kindle on tukevan oloinen kädessä. Alle sentin ohuinen ja vajaan 300 gramman painonen lukulaite mahtuu kulkemaan mukana vaikkapa kookkaassa povitaskussa. Kindlen pienen QWERTY -näppäimistön tuntuma on hyvä, ja muutenkin tämän fyysinen olemus herättää luottamusta. Laitteen 600 x 800 pikselin, 16 harmaasävyn näyttö  tekee heti vaikutuksen – tekstin lukeminen on todella mukavaa!  Laiteen kahden gigatavun muistiin sa mahtumaan kerrallaan jopa 150 kirjaa, joten tila ei ihan heti tule loppumaan kesken.  Laitteen mukana toimisetaan verkkomuuntaja yhdysvaltalaisilla liittimillä, joten tätä varten tarvitaan sovitin eurooppalaiseen töpseliin. Muuntajaa väliin ei kuitenkaan tarvita, sillä sopiva volttimäärä on 110-240. Vaihtoehtoisesti laitteen lataamisen voi hoitaa suoraan tietokoneen USB-liitännästä. Akuissa riitti sekalaisessa käytössä hyvin virtaa noin viikoksi ilman tarvetta välilatauksiin.

Käyttö

Laitteen muistiin tallennettujen kirjojen selaileminen, zoomaileminen ja lukeminen on todella luontevaa. QWERTY-näppäimistö yhdistettynä ohjaintappiin antavat hyvän kontrollin ja esimerkiksi kirjan sisältöön liittyvien kommenttien kirjoittaminen on kätevää. Sivut myös päivittyvät ripeästi, eikä käytössä muutenkaan tunnu olevan viivettä.

Toisin kuin suuressa muussa osassa maailmaa, niin Suomessa Kindlen sisäänrakennettua 3G -modeemia ei valitettavasti voi hyödyntää. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Amazon ei vielä ole tehnyt sopimusta yhdenkään Suomalaisen teleoperaattorin kanssa. Kirjat on suomessa siis ostettava tietokoneen kautta ja sitten siirrettävä lukulaitteeseen USB-liitännän läpi. Mikäli laitteen ottaa mukaan vaikkapa lomamatkalle Espanjaan, niin täällä sisällön ostaminen suoraan laitteen oman modeemin ylitse onnistuu kyllä. Toivotaan siis että tämä vajaavaisuus korjaantuu myös Suomessa ennen pitkää!

Sisältö

amazon_kindle_ekirjalukija_03

Lukulaitteella ei tietenkään tee mitään ilman tähän sopivaa sisältöä.  Verkkokauppa Amazon myy itse laitteelle englanninkielisiä, drm-suojauksella varustettuja kirjoja sekä lehtiä AWZ-formaatissa. Kirjat maksavat noin 6-14 dollaria kappale ja lehdet muutaman dollarin per irtonumero. Amazonin kauppaaman sisällön ohella laite tukee natiivisti MOBI, PRC, TXT, TPZ, ja PDF -dokumentteja. Amazon tarjoaa myös palvelua, jonka avulla useita muita formaatteja saa muunnettua Kindlelle sopivaksi. Dokumentit muutetaan sopivaan muotoon rekisteröimällä itselle oma Kindle-tili ja lähettämällä dokumentit tiliin liittyvään sähköpostiosoitteeseen muunnettavaksi. Tiedostojen muunnoksesta Amazon veloittaa $0,99 per megatavu. Jos muunnoksesta ei halua maksaa, niin konversio onnistuu kokeilujen perusteella mainiosti myös kotikonstein esimerkiksi ilmaisella Auto Kindle -sovelluksella. Valitettavasti sähköisille e-kirjalukijoille standardiksi muodostumassa olevaa ePub -tiedostomuotoa ei ole mahdollista saada näkymään Kindlessä lainkaan kotikonstein.

Maksullisen sisällön ohella tuki PDF-, ja mobi -dokumenteille mahdollistaa suuren määrän tekijänoikeuksiltaan vanhentuneen lukumateriaalin siirtämisen laitteeseen täysin ilmaiseksi. Ilmaisia kirjaklassikoita löytyy sadoittain Kindlelle sopivissa formaateissa esimerkiksi osoitteista feedbooks.com, wiki.mobileread.com ja planetpdf.com. Amazon Kindle pitää sisällään myös vakiona New Oxford American Dictionary englanti-englanti -sanakirjan, joka on oiva työkalu esimerkiksi julkiasusta löytyvien vieraiden sanojen tarkistamiseen.

Sisältöön liittyen laitteen ”experimental” valikosta löytyy myös ominaisuus MP3 -sisällön toistoon ja text-to-speech -toiminto. Nämä ominaisuudet ovat kuitenkin selvästi puolitiehen toteutettuja tässä vaiheessa vailla todellisia hyötykäyttöjä.

Yhteenveto

amazon_kindle_takakansi

Muutaman viikon käytön perusteella itse laitteesta itsestään jää todella positiivinen kuva. Kirjoja on kaikin puolin miellyttävä lukea ja pienikokoinen, viimeistelty laite kulkee mainiosti mukana vaikkapa povarissa. Laitteen itsessään ollessa mainio, ei kuitenkaan voi olla harmittelematta puolitiehen jätettyä paikallistamista. Yhdysvalloissa liikuttaessa laitteen ominaisuuksista löytyy jopa yksinkertainen verkkoselain mobiililaitteille tarkoitettujen sivustojen selailuun – täysin ilman eri veloitusta. Suomessa laitteen sisäänrakennettu 3G-ominiauus jää kuitenkin täysin hyödyntämättä. Toinen laitteeseen liittyvä negatiivinen asia on Amazon -kirjakaupasta löytyvä kirjavalikoima. Ilmeisesti kirjojen levitysoikeuksista johtuen suurta osaa Kindlelle yhdysvalloissa myynnissä olevista kirjoista ei saa ostettua Suomesta käsiin lainkaan. Onneksi netti on kuitenkin pullollaan laadukkaita PDF-muotoisia julkaisuja, joista riittää luettavaa varmasti vuosiksi (ainakin klassikkokirjallisuutta arvostavalle). Olemme myös toiveikkaita, että Amazon saisi ennen pitkää verkkovierailusopimukset myös suomessa kuntoon ja laitteen käyttömahdollisuudet paranisivat huomattavasti!

Plussia laite saa seuraavista:
+laitteen fyysiset ominaisuudet ja viimeistely
+todella hyvä näyttö

Ja miinuksia tulee:
-laitteen 3G -modeemi ei toimi suomessa
-supistettu kirjavalikoima Suomen markkinoilla
-rajoitettu tuki eri formaateille

Kokonaisarvosanaksi annamme tuotteelle käyttömahdollisuuksien rajoituksista huolimatta 3.5 / 5 pistettä.

Kindle E-kirjalukijan tuotesivu löytyy tämän linkin takaa