amazon_kindle_koko

Sähköiseen paperiin perustuvien E-kirjalukijoiden ryntäystä markkinoille on odotettu jo vähintäänkin kymmenisen vuotta. Kuitenkin vasta sen jälkeen kun  verkkokauppa Amazon vuoden 2007 lopulla julkisti ensimmäisen sähköisen kirjalukijansa nimeltään Kindle, e-kirjat ovat alkaneet saamaan jalansijaa markkinoilla. Analyytikkojen skeptisestä ensireaktiosta huolimatta Kindle onkin markkinoille saapumisensa jälkeen onnistunut valtaamaan merkittävän osan Yhdysvaltojen kirjamarkkinoista, ja tänä vuonna Amazon ennustaa jo myyvänsä noin 10 miljoonaa Kindle -lukulaitetta.

Kindle -lukulaitteen vahvimmat ominaisuudet ovat tämän E-paperinäyttö, sekä langaton datayhteys. Laitteen kuusitoistasävyisen näytön kontrasti on käytännössä täysin sanomalehtipaperia vastaava. E-paperiteknologia ei myöskään tunne sellaista käsitettä, kuin virkistystaajuus. Näytön ominaisuuksien ansiosta silmät eivät laitteen ruutua katsellessa käytännössä väsy sen enempää, kuin tavallista sanomalehteä lukiessakaan. E-paperiin perustuvan teknologian ansiosta myös laitteen virrankulutus on saatu äärimmäisen pieneksi – energiaa näet kuluu ainoastaan silloin, kun sivua päivitetään. Laitteen toinen avainominaisuus on tämän sisäänrakennettu 3G-yhteys. Kun laitteen omistaja haluaa uusia kirjoja luettavakseen, onnistuu näiden ostaminen Amazon-kirjakaupasta missä tahansa ilman tarvetta erilliseen tietokoneeseen tai datayhteyteen (Tässä vaiheessa tosin mainittakoon, että langaton datayhteys ei valitettavasti vielä tätä kirjoittaessa ole saatavilla Suomessa)

Vielä viime vuoteen saakka Amazon Kindle oli virallisesti ainoastaan Yhdysvaltalaisten kirjallisuuden ystävien hankittavissa. Viimein toukokuussa Amazon kuitenkin julkisti lukulaitteensa kalliimman DX -mallin kansainvälisen version, ja lokakuussa myös tämän edullisemman perusversion globaaleille markkinoille. Olemme myös onnistuneet saamaan Hilavitkuttimen toimitukseen yhden kappaleen Kindle lukulaitteita testattavaksi, ja tässä kokemuksia muutaman viikon käytön perusteella.

Tilaaminen suomeen

Kindlen tilaaminen Suomeen onnistuu vaivattomasti suoraan Amazon.com -verkkokaupasta. Tilaamiseen ei tarvita muuta, kuin hivenen englannin kielen taitoa ja toimiva luottokortti. Laitteelle tuli Suomeen tilattuna veroinen hintaa noin 237 euroa, johon sisältyi lähettifirman vastaanottajan puolesta hoitama tulliselvitys sekä maksut.  Lukulaitteen perille saapumiseen kului ainoastaan noin viikon verran tilauksesta. (Vinkki! vaikka Amazon ehdottaa oletuksena maksua euroissa, niin kannattaa kuitenkin valita maksaessa valuutaksi dollari. Näin säästät Amazonin tarjoamasta huonohkosta kurssista koituvan noin 10 euron lisän!)

Fyysiset ominaisuudet

amazon_kindle_ekirjalukija_02

Pakkauksesta poistettu Kindle on tukevan oloinen kädessä. Alle sentin ohuinen ja vajaan 300 gramman painonen lukulaite mahtuu kulkemaan mukana vaikkapa kookkaassa povitaskussa. Kindlen pienen QWERTY -näppäimistön tuntuma on hyvä, ja muutenkin tämän fyysinen olemus herättää luottamusta. Laitteen 600 x 800 pikselin, 16 harmaasävyn näyttö  tekee heti vaikutuksen – tekstin lukeminen on todella mukavaa!  Laiteen kahden gigatavun muistiin sa mahtumaan kerrallaan jopa 150 kirjaa, joten tila ei ihan heti tule loppumaan kesken.  Laitteen mukana toimisetaan verkkomuuntaja yhdysvaltalaisilla liittimillä, joten tätä varten tarvitaan sovitin eurooppalaiseen töpseliin. Muuntajaa väliin ei kuitenkaan tarvita, sillä sopiva volttimäärä on 110-240. Vaihtoehtoisesti laitteen lataamisen voi hoitaa suoraan tietokoneen USB-liitännästä. Akuissa riitti sekalaisessa käytössä hyvin virtaa noin viikoksi ilman tarvetta välilatauksiin.

Käyttö

Laitteen muistiin tallennettujen kirjojen selaileminen, zoomaileminen ja lukeminen on todella luontevaa. QWERTY-näppäimistö yhdistettynä ohjaintappiin antavat hyvän kontrollin ja esimerkiksi kirjan sisältöön liittyvien kommenttien kirjoittaminen on kätevää. Sivut myös päivittyvät ripeästi, eikä käytössä muutenkaan tunnu olevan viivettä.

Toisin kuin suuressa muussa osassa maailmaa, niin Suomessa Kindlen sisäänrakennettua 3G -modeemia ei valitettavasti voi hyödyntää. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Amazon ei vielä ole tehnyt sopimusta yhdenkään Suomalaisen teleoperaattorin kanssa. Kirjat on suomessa siis ostettava tietokoneen kautta ja sitten siirrettävä lukulaitteeseen USB-liitännän läpi. Mikäli laitteen ottaa mukaan vaikkapa lomamatkalle Espanjaan, niin täällä sisällön ostaminen suoraan laitteen oman modeemin ylitse onnistuu kyllä. Toivotaan siis että tämä vajaavaisuus korjaantuu myös Suomessa ennen pitkää!

Sisältö

amazon_kindle_ekirjalukija_03

Lukulaitteella ei tietenkään tee mitään ilman tähän sopivaa sisältöä.  Verkkokauppa Amazon myy itse laitteelle englanninkielisiä, drm-suojauksella varustettuja kirjoja sekä lehtiä AWZ-formaatissa. Kirjat maksavat noin 6-14 dollaria kappale ja lehdet muutaman dollarin per irtonumero. Amazonin kauppaaman sisällön ohella laite tukee natiivisti MOBI, PRC, TXT, TPZ, ja PDF -dokumentteja. Amazon tarjoaa myös palvelua, jonka avulla useita muita formaatteja saa muunnettua Kindlelle sopivaksi. Dokumentit muutetaan sopivaan muotoon rekisteröimällä itselle oma Kindle-tili ja lähettämällä dokumentit tiliin liittyvään sähköpostiosoitteeseen muunnettavaksi. Tiedostojen muunnoksesta Amazon veloittaa $0,99 per megatavu. Jos muunnoksesta ei halua maksaa, niin konversio onnistuu kokeilujen perusteella mainiosti myös kotikonstein esimerkiksi ilmaisella Auto Kindle -sovelluksella. Valitettavasti sähköisille e-kirjalukijoille standardiksi muodostumassa olevaa ePub -tiedostomuotoa ei ole mahdollista saada näkymään Kindlessä lainkaan kotikonstein.

Maksullisen sisällön ohella tuki PDF-, ja mobi -dokumenteille mahdollistaa suuren määrän tekijänoikeuksiltaan vanhentuneen lukumateriaalin siirtämisen laitteeseen täysin ilmaiseksi. Ilmaisia kirjaklassikoita löytyy sadoittain Kindlelle sopivissa formaateissa esimerkiksi osoitteista feedbooks.com, wiki.mobileread.com ja planetpdf.com. Amazon Kindle pitää sisällään myös vakiona New Oxford American Dictionary englanti-englanti -sanakirjan, joka on oiva työkalu esimerkiksi julkiasusta löytyvien vieraiden sanojen tarkistamiseen.

Sisältöön liittyen laitteen ”experimental” valikosta löytyy myös ominaisuus MP3 -sisällön toistoon ja text-to-speech -toiminto. Nämä ominaisuudet ovat kuitenkin selvästi puolitiehen toteutettuja tässä vaiheessa vailla todellisia hyötykäyttöjä.

Yhteenveto

amazon_kindle_takakansi

Muutaman viikon käytön perusteella itse laitteesta itsestään jää todella positiivinen kuva. Kirjoja on kaikin puolin miellyttävä lukea ja pienikokoinen, viimeistelty laite kulkee mainiosti mukana vaikkapa povarissa. Laitteen itsessään ollessa mainio, ei kuitenkaan voi olla harmittelematta puolitiehen jätettyä paikallistamista. Yhdysvalloissa liikuttaessa laitteen ominaisuuksista löytyy jopa yksinkertainen verkkoselain mobiililaitteille tarkoitettujen sivustojen selailuun – täysin ilman eri veloitusta. Suomessa laitteen sisäänrakennettu 3G-ominiauus jää kuitenkin täysin hyödyntämättä. Toinen laitteeseen liittyvä negatiivinen asia on Amazon -kirjakaupasta löytyvä kirjavalikoima. Ilmeisesti kirjojen levitysoikeuksista johtuen suurta osaa Kindlelle yhdysvalloissa myynnissä olevista kirjoista ei saa ostettua Suomesta käsiin lainkaan. Onneksi netti on kuitenkin pullollaan laadukkaita PDF-muotoisia julkaisuja, joista riittää luettavaa varmasti vuosiksi (ainakin klassikkokirjallisuutta arvostavalle). Olemme myös toiveikkaita, että Amazon saisi ennen pitkää verkkovierailusopimukset myös suomessa kuntoon ja laitteen käyttömahdollisuudet paranisivat huomattavasti!

Plussia laite saa seuraavista:
+laitteen fyysiset ominaisuudet ja viimeistely
+todella hyvä näyttö

Ja miinuksia tulee:
-laitteen 3G -modeemi ei toimi suomessa
-supistettu kirjavalikoima Suomen markkinoilla
-rajoitettu tuki eri formaateille

Kokonaisarvosanaksi annamme tuotteelle käyttömahdollisuuksien rajoituksista huolimatta 3.5 / 5 pistettä.

Kindle E-kirjalukijan tuotesivu löytyy tämän linkin takaa

Edellinen artikkeliSuper Mario Bros -slipoveri on ehkä nörtein vaate
Seuraava artikkeliSuomalainen Valkee Oy esitteli laitteen, joka hoitaa masennusta korviin työnnettävillä ledeillä

32 KOMMENTIT

 1. Hyvä arvostelu. Olen miettinyt tällaisen e-lukulaitteen hommaamista, mutta tällä hetkellä hinta tuntuu kalliilta. Lisäksi haluaisin että näyttö olisi rutkasti suurempi. Täytynee odotella vielä pari vuotta, niin tekniikka on riittävää minun tarpeisiini.

 2. Itse hankin n. vuosi sitten bebook lukulaitteen, samanlaisella e-ink näytöllä, kuitenkin ilman numeronäppäimistöä tai verkkoominaisuuksia. Näytön koko on 5 tuumaa, siis 12,7 senttiä, tuntuu ensin pieneltä mutta hyvin pystyy tekstiä lukemaan suurentamattakin ja tosiaan jos ei niin suurennuskin on, joko että leikkaa marginaalit pois tai sitten halkaisee sivun niin että laite käännetään kyljelleen ja luetaan yläosa ja sitten alaosa sivusta.
  Harkinnassa oli myös kindle, mutta koska halusin laitteen joka tukee mahdollisimman montaa eri tiedostotyyppiä valitsin bebookin.
  Tukee siis PDF, TXT, RTF, DOC, CHM, FB2, HTM, WOLF, DJVU, LIT, EPUB, PPT, Mobipocket tiedostotyyppejä ja yllättäen myös ZIP ja RAR pakkausformaatteja ja TIFF, JPEG, GIF, BMP, PNG kuvaformaatteja ja soittaa mp3 kappaleita kuten kindle. Mutta ei tietääkseni tue minkäänlaista DRM kopiointisuojaus järjestelmää, joten ei taida amazonilta ostetut kirjat toimia siinä.

 3. ostakaa e-villestä mp4 soitin tai puhelin, niistä löytyy myös e-kirjanlukulaite

 4. Mistäköhän löytyisi halvalla vastaava lukulaite pelkästään pdf-filejä varten?

  Omassa käytössä ”oikealle” e-kirjalukijalle ei ole mitään käyttöä, mutta netistä imuroituja tuotemanuaaleja yms. peedeeäffiä varten olisi kiva saada lukulaite jota voisi lueskella sängyssä nukkumaanmennessä.

 5. ^ Foxit eSlick on tehty ensisijaisesti PDF-tiedostoja varten, mutta se ei ole järin isokokoinen, ts näyttökään ei ole suurensuuri.

 6. Olen itsekin miettinyt tällaisen hankkimista, mutta olen miettinyt millainen lukukokemus tällä oikein on. Siis itse vihaan pitkien dokumenttien lukemista tietokoneen näytöltä, ja jos Kindlen näyttö toimii samalla periaatteella, niin kyllä tällöin normaali kirja voittaa sen. Tosin tässä olisi se hyvä puoli jos lukee sängyssä, niin eipä tarvitse vaihtaa puolta aina kun pitäisi lukea toista sivua. 😉

 7. Terhii, nuo e-ink näytöt eivät käy silmiin sen enempää kuin paperilta lukeminen, aika helposti unohtaa että mitään näyttöä edes katsoo.

  Isoin ongelma noissa mielestäni on se ruudun koko, varsinkin pdf- tiedostojen kanssa ongelmallisempi kun niissä teksti tuppaa olemaan melko pientä usein, mutta uskoisin että kaikki laitteet kuitenkin tulevat jonkin suurennustoiminnon kanssa, on olemassa myös jotakuinkin A4 kokoisia lukulaitteita, mutta hintakin sitten sen mukainen. Toinen pulma on että kun laitteet näyttävät vain mustaa, valkoista ja harmaan sävyjä, niin varsinkin värikuvat voivat näyttää melko epäselviltä, omien kokemusteni mukaan kuitenkin useimmiten saa selvää että mitä kuva esittää.

 8. Laitteen 3G-ominaisuudet ovat toimineet Suomessa kesäkuusta 2010 alkaen.

 9. @herikeve No tämähän on mainio uutinen kaikille laitteen omistajille! Vielä kun hintakin tipahti tovi sitten 189 dollariin, alkaa laite olla jo kohtuullisessa hintaluokassakin!

 10. Moikka!

  Kiitokset hyvästä arviosta! Suurimpana käytännön ongelmana esim. tutkijoille näkisin eKirjoissa sen, ettei tällaisen lukulaitteen avulla voi selailla useampaa kirjaa samaan aikaan, tai levitellä kirjoja pöydälle sen tarpeen mukaan, joita tutkijoilla usien on. Myös jo arviossakin mainittu saatavan sähköisen kirjallisuuden vähäisyys tuntuu ajatuksena hieman ongelmalliselta.

  Mutta kuitenkin selkeästi hyvä laite jolle kysyntää sekä tarvetta on. Tulevaisuus tulee näyttämään mihin suuntaan kehitys näiden laitteiden suhteen vie ja millaisia ratkaisuja vakavasti kirjallisuus- ja tutkimusharrustuksiin orientoituneille ihmisille tarjotaan käytännö ongelmiin.

 11. Vähän päivitystä Kindle-asiaan.. Syyskuun lopulla ostamani Kindle on hiukan muuttunut noista edellä kerrotuista.. 3G toimii nyt myös Suomessa, mutta sillä voi vain ostaa e-kirjoja Amazonilta, laitteessa on myös Wi-Fi-yhteys (40 taalaa halvempi malli ei sisällä 3G:tä, Wi-Fi siinä on), jolla pääsee selaamaan nettiä. Varsinainen nettiselain laite ei kuitenkaan ole – moni-ikkunatuki puuttuu. Text-to-speach toimii ja on siirretty samaan valikkoon kuin fonttikoko – äänet (mies- tai nais-) ovat tosin melko ”peltisiä”, mutta mm. lukunopeutta voi säätää – sivu vaihtuu myös näytöllä lukemisen tahtiin, laitteesta löytyy tavallinen 3,5 mm kuulokeliitäntä.
  Suomeen toimitetussa Kindlessä oli myös eurooppalaisempi sanakirja – oletussanakirjan voi valita ja käyttö on helppoa – kursori sanan eteen ja sana kirja avautuu.
  E-kirjoja on kyllä saatavilla varsin runsaasti – myös Kindlen ymmärtämissä muodoissa. Ilmaisia englanninkielisiä kirjoja löytyy mm. projekti Gutenbergin ansiosta satoja tuhansia, myös suomenkielellä löytyy vapaasti ladattavia kirjoja – ei kyllä vielä kovin laajaa valikoimaa. Amazonilla on myynnissä joitain satoja tuhansia e-kirjoja – valikoimaa siis riittää.
  Päätin tiistai-iltana, että haluan Kindlen ja siihen nahkaisen suojakannen, jossa on myös lukulamppu. Lukulaite oli kädessäni perjantai-iltapäivällä – kuoret harhautuivat hiukan reitiltä ja tulivat ”vasta” tiistaina. Led-lamppu ottaa virran lukulaitteen akusta – näppärää!
  Käyttökokemukset ovat olleet positiivisia!

 12. @Jani laite latautuu täyteen parissa tunnissa. Toisaalta akkua ei tarvitse kokemuksen mukaan laitalla kovinkaan usein. Luin itse juuri kaikki Stieg Larssonin Sallander -romaanit, sekä Neil Gaimanin American Godsin ilman tarvetta välilataukselle. (Huomaa että laite kuluttaa virtaa ainoastaan silloin kun sivuja päivitetään, ei siis silloin kun sama sivu pysyy avattuna)

  @Mellan Kiitos omista kokemuksista! Itse löysin sellaisen Softan, kun Calibre, jonka avulla melkeinpä mikä tahansa tiedostoformaatti taipuu Kindlelle sopivaan muotoon. Sovellus ladattavissa täältä: http://calibre-ebook.com/

 13. Tässä on nyt kertynyt kolmisen viikkoa Kindlen käyttökokemusta – sen suomalla laajalla tietomäärällä päivitystä aikaisempaan 😉

  Kindlen latausaika riippuu siitä, lataako suoraan verkkolaturilla (parisen tuntia) vai USB-portista (jotain neljä tuntia). Virtaa kuluu tosiaan normaalikäytöllä vähän, varsinkin jos ottaa langattomat yhteydet pois päältä. Jos käyttää irtokansiin liittyvää lukulamppua, joka ottaa voimansa lukulaitteen akusta, hupenee akku tietysti nopeammin, mutta kyllä se siltikin riittää tunneksi.

  Kindlen mukana tuli pitkähkö valkoinen mikroUSB-kaapeli, verkkolaitteena olen käyttänyt muistaakseni Biltemasta ostettua halpaa USB-laturia, jonka hankin MP3-soittimen latausta varten.

  Olen tähän mennessä ladannut laitteen kahdesti, lukuaikani lienee n. tunnin paikkeilla päivässä, josta osa lukulamppu päällä.

  Oman kokemukseni mukaan kannattaa ostaa jokin Kindelle tarkoitettu käyttöopas – laitteen mukana tuleva ei ainakaan itselleni ollut riittävä. Ostin n. viiden taalan hintaisen ”Kindle 3 – The Very Fast Guide”-eKirjan Amazonilta – siitä on selvinnyt moni asia.. Ja tarkkana sitten, että valitsemanne opas on tarkoitettu oikealle Kindle-versiolle..

  Kirjojen ostaminen on TODELLA helppoa. Mikäli ei halua selata Amazonin putiikkia Kindlen omalla yhteydellä tai langattoman lähiverkon kautta, niin yhtä hyvin voi kirjautua Amazon-tililleen (jollainen tietysti on jokaisella, joka on Kindlen sieltä ostanut) omalla kotitietokoneellaan ja valita sieltä haluamansa kirjan. Kauppa kysyy, mihin toimitetaan ja ainakin minulla on defaulttina ”Mellan’s Kindle” (no tietysti siinä on oikea ristimänimeni) – ja ei kun klik! – jos Kindlen yhteys on päällä, tuote on n. minuutissa perillä lukulaitteessa! Lukulaitteesta ostaminen on vielä helpompaa – valitaan ”Shop” ja oikea kirja esiin, sitten BUY – se on siinä! Ennen kuin tuote alkaa latautua, jää lyhyt ”katumusaika”, jolloin klikaamalla oikeaan kohtaan kauppa vielä peruuntuu. Edellä mainitsemassani oppaassa kerrotaan, miten tehdyn e-kirjaostoksen saa peruutettua eli tuotteen palautettua.

  Kaikkia ostettuja kirjoja voi lukea myös tietokoneelta tai eräiltä älypuhelimilta ja ne jäävät ”arkistoiduiksi” nimelläsi – voi ladata ne tarvittaessa uudelleen. Olisi ilmeisesti mahdollista lukea samaa kirjaa vuorotellen lukulaitteesta, tietokoneesta tai älypuhelimesta – Whispersync pitää huolta siitä, ettei oikea sivu mene hukkaan. Tätä pitää vielä kokeilla..

  Calibre-muunto-ohjelma oli jo tuttu – kiitos Erkki!

 14. Talentuuko toihon oman luottokorttin tiedot vai joutuukko ne joka kerta laittamaan erikseen?
  Eli itse ei tarvitse asioida tullin ollenkaan?

 15. Luotokorttitiedot liittyvät Amazon-tiliin, Kindlessä niitä ei ymmärtääkseni säilytetä.

  Amazon-tili toimii niin, että kun sen on aikoinaan luonut, on ensimmäisen ostoksensa yhteydessä syöttänyt luottokorttitietonsa, ne säilytetään Amazonin järjestelmässä ja seuraavat ostokset käyvät periaatteessa vaikka yhdellä klikkauksella. Tiliin voi lisätä uusia korttitietoja jne.

  Tullin hoiti kuriirifirma – sieltä soitettiin ja kysyttiin sotu – homma oli sillä (ja tietysti tullimaksulla, jonka Amazon maksoi ja veloitti kortiltani) selvä – erittäin nopeaa ja kätevää.

  Taisi olla jo jossain esillä, mutta kannattaa katsoa, millainen Amazonin tarjoama vaihtokurssi on – omalla kohdalla EI kannattanut maksaa suoraan euroissa – olisi tullut 10,- kalliimmaksi – sen verran huonoa kurssia tarjottiin.

  Nyt alkaa jo tuntua, että mitenkä on tullut toimen ilman Kindleä – nyt ei koskaan lopu lukeminen kesken tai jos sattuu tylsä kirja mukaan, niin se ei ole mikään ongelma – uuden voi ostaa käytännössä missä ja milloin vain (jos vain langaton yhteys pelittää)..heh heh.

 16. Veloitetaanko se etukäteen?
  Tämä voi olla tyhmä kysymys mutta käykö visa electron?

 17. Pakko myöntää, etten tiedä. Tyhmiä kysymyksiä ei muuten oikeasti ole olemassa – paljon huonoja vastauksia kylläkin – tässäkin taitaa taas tulla yksi..

  Tuossa tullaushommassa tehdään jonkinlainen ”varaus” tulevasta luottokorttilaskutuksesta, tarkkaa summaahan ei myyjä välttämättä tiedä.

  Tuota Visa Electron-hommaa pitää varmaan kysyä pankista, josta olet korttisi saanut. Ellei täällä jollain ole jo kokemusta/tietoa asiasta. (Pitänee kysyä Mellan juniorilta, jolla on ollut tuollainen Electron).

 18. @jani
  Kindleä tilatessa maksetaan samalla arvioitu,kohdemaan mukainen tullimaksu. Mikäli tilatessa veilotettiin liikaa, niin ylimääräinen summa palautetaan tilille.

  Kirjoja ostettaessa veloitus tapahtuu samaan aikaan kuin ostotapahtuma tehdään. Malli on tuttu esim. iTunes verkkokaupasta.

  Visa Electronilla maksaminen onnistuu samaan tapaan, kuin muissakin verkkokaupoissa

 19. Pystynkö lukemaan Kidlellä normaaleja .pdf -kirjoja? Ajattelen lähinnä opintokirjojani, jotka on pdf-muodossa..

 20. Kumpi malli noista kannattaa ostaa, Kindle vai Kindle DX? Toimivatko molemmat hyvin Suomessa, vai pitääkö ostaa tietty versio?

 21. Valinta riippuu omista tarpeista ja siitä, kuinka paljon rahaa haluaa käyttää. Suurin ero näyttäisi olevan koossa. Itselleni on Kindle 3G + WiFi tuntunut hyvältä valinnalta – näyttön koko on ollut ihan riittävä. Mutta jos raha ei tee kiusaa ja pitää isommasta näytöstä, eikä WiFi ole välttämätön niin miksei sitten vaikka DX.

  ”Tavallinen” Kindle on n. normaalin pokkarikirjan kokoinen (toki ohuempi) ja siten helppo kuljettaa mukana, myös akku kestää kauemmin. Mutta kuten sanottu, eri käyttäjä – erilaiset tarpeet.

 22. Kuinkahan helppoa Amazonissa on myydä omia e-kirjojaan? E-kirjoissahan kustantajaa ei enää samalla tavoin tarvita kuin paperikirjaversiossa, eikö niin. Eikö nyt siis kuka tahansa kirjailija voisi julkaista oman teoksensa Amazonissa e-kirjana ja välttyä siten kustantajan välistävedolta? Kun paperi ja kustantaja jäävät prosessista pois, tippuu myös kirjan hinta murto-osaan aiemmasta.

 23. Gutenbergiltä löytyy vanhempia suomalaisia kirjoja jonkin verran: http://www.gutenberg.org/browse/languages/fi
  Vaan mistä saisi ostettua laitteeseen vähän tuoreempaa populäärikirjallisuutta? Mahdollisesti vieläpä jotain sen tyylistä, jota 50v äitimuori voisi lukea?
  Onko us-amazonista mahdollista tehdä suodatusta kirjojen kielen perusteella? Ainakin pikaisesti onnistuin löytämään amazonin kindle storesta suomi hauilla vain kielioppaita suomea opiskeleville.

  Edit: Kysely koskee tätä vanhempaa mallia, vaikka samat kirjathan noihin ilmeisesti käykin kaikkiin.

 24. Onko uusi kolmannen sukupolven iPad parempi lukulaite kuin iPad kakkonen. Uudessa on parempi Retina-näyttö. Tämän blogin mukaan Kindle on paras lukulaite, koska se ei rasita silmiä yhtä paljon kuin iPad, mutta teksti on kirjoitettu iPad kakkosen aikaan.

  Kuinka Kindle vertautuu uuteen iPadiin? Kumpi on parempi lukulaite?

 25. nyt tuli ostettua laite ja todella hyvä on! voi ostaa myös sanomalehtiä tai aikakauslehtiä!

Kommenttien lisääminen on estetty.