10338b3
Akasa Libran laatikko.

Testattavana laitteena toimii Hypervälineestä ostettu kannettavan tietokoneen jäähdytysalusta.

Jäähdytinalustan hankinnassa otin lähtöasetelmaksi sen, että se ei saisi maksaa yli 30 €, sekä sen pitäisi puhaltaa ylöspäin. Testikoneena toimi uskollinen kannettava tietokoneeni 15.4” Fujitsu Siemens AMILO  Pi 3540. Lopulta löysin juuri sopivan oloisen ja hintaisen alustan. Hintaa oli Hypervälineestä ostettuna 28,80 €. Kun sain alustan käsiini, ihmettelin, että miksi se oli niin kevyt. Vastaus löytyi paketin kyljestä. Tuote oli valmistettu muovista, sekä alumiinista.

Nyt itse asiaan:

Itse alusta ottaa virtansa USB-portista ja antaa yhden USB-portin käyttöön, esimerkiksi hiirelle. Tuulettimina toimivat kaksi 70mm, ilmeisesti normaalia tietokonetuuletinta, jotka pitävät samanlaista ääntä, kuin n. 10 vuotta vanha palvelimeksi myöhemmin muutettu pc:ni.  Tuuletinten nopeus on n. 1500 kierrosta minuutissa ja käyttöjännite 5V.  Tuote parantaa myös jonkin verran ergonomiaa nostaessaan näyttöä n. 4cm. Alustan paino on 720grammaa ja testissä alusta jäähdytti tietokoneeni näytönohjainpiiriä n. 10-13°c.

IMG_9841

Alusta kannettavan tietokoneen alla.

Lopuksi voisin suositella tuotetta kaikille joiden kannettava tietokone kuumenee epämiellyttävän lämpöiseksi, sekä myös erityisesti kaikille MacBookien omistajille.

Speksit kokonaisuudessaan:

-Virta suoraan USB-portista.

-Materiaaleina muovi ja alumiini.

-Sisältää 2 USB-porttia, toisesta virta ja toiseen esimerkiksi jonkinlainen USB-turhake, taikka hiiri.

-Kevyt, vain 720grammaa.

-Sopii 15” kannettaville tietokoneille, sekä pienemmille.

– Mitat: 334mm x 275mm x 36mm.

-5V käyttöjännite.

-Kaksi tuuletinta, joiden mitat: 70mm x 70mm x 15mm

-Tuulettimien nopeus n. 1500 kierrosta minuutissa.

-Takuuta 6kk

Arvostelu:

Hinta-laatusuhde: 3/5

Hyödyllisyys: 5/5

Käyttötuntuma: 4,5/5

Kokonaisarvosana: 4/5

Tuotetta myy Hyperväline.com hintaan 28,80 €

Kuvia testistä:

Edellinen artikkeliUusi bloggaaja esittäytyy!
Seuraava artikkeliMistä pehmoeläimet tulevat? – Näistä voisi arvata

34 KOMMENTIT

 1. Erinomainen artikkeli uudelta bloggaajalta! Kirjoitusasu on siisti ja tekstiä miellyttävä lukea! Kiitos tästä 🙂

 2. Puhdasta ulostetta. Oli taas kiva lukea arvostelu, joita löytyy jo yllin kyllin netistä.

  Oma peräisyyttä ja fiksuja oivalluksia kaivattaisiin.

 3. Ihan mukava arvostelu, mutta vähän jäi oma näkökulma puuttumaan.
  -Okko-

 4. ”Puhdasta ulostetta. Oli taas kiva lukea arvostelu, joita löytyy jo yllin kyllin netistä.

  Oma peräisyyttä ja fiksuja oivalluksia kaivattaisiin.”

  Omaperäisyyttä.

 5. Ihan ok luettavaa, ja kirjoitusasu varmaan paraneekin kun kirjoittelet vielä 🙂

 6. Asiallinen ja selkeä, kaikki tärkeät pointit tehty selkeäksi. Helppolukuinen 8)

 7. Mukava arvostelu, ainoastaan hieman jäi puutteelliseksi itse asia, eli jäähdytys teho.. Olisi voinut vaikkapa joitain rasitustestejä tehdä ilman jäähdytyslevyä ja samat testit levyn kanssa, olisi hieman todellista faktaa enemmän.

  Mutta hyvä alku uudelle blogaajalle!

 8. Itseasiassa grafiikkakortin lämpötila mitattiin aina Sourcen grafiikanrasitustestin jälkeen. Unohdin vain mainita tuon pikkuseikan.
  -Jan-Ilmari Oksaharju

 9. ”-Sisältää 2 USB-porttia, toisesta virta ja toiseen esimerkiksi jonkinlainen USB-turhake, taikka hiiri.”

  Virta mille?

 10. Oksaharju, Hyvä näin, ensikerralla hieman enemmän tietoa itse performansseista niin hyvä tulee.. Ja jotain mihin verrata.

  Juu, Olisiko tuulettimille virta..

 11. Ihan hyvältähän tämä minusta näyttää, perusteet on kunnossa.

  Komppaan vaan edellisistä että jokin jäi puuttuun, näin vähän pintaraapaisun oloinen. Näytähän kykysi noille ikärasistisille. Kirjoittaminen paranee kirjoittamalla!

 12. ”Virta mille?”

  Voisin arvata, että niille flekteille; jostain tämäkin laite tarttee virtansa. Eli toinen porteista menee siihen, että alustan saa koneeseen kiinni.

  Mutta liki 30e tälläisestä kyllä kuulostaa aika hurjalle, ebayn kautta näitä saa kiinasta muutamalla eurolla, postikulut mukaanlukien.

 13. Joo, itsellä on näitä hp:n koneita päälle viiden. Yhden kanssa (läppäri) tuli jäähdytyksen kanssa ongelmia. Rasituksessa kuumeni liikaa ja sammui itsestään kuumuuden vuoksi. Kyllähän siinä välissä alkoi ketuttaan, kun ilmiö toistui useampaan kertaan. Koneella ei ollut ikää, kuin puoli vuotta ja hintaa uutena kertyi 1200e. Rakensin sitten koneelle alustan, joka nostaa sen 1-2 cm. ilmaan (=ilmanvaihto paranee). Sen jälkeen ei oo ollu mitään ongelmia, eli mulla ainakin ajaa saman asian.

 14. Miksi suosittelit juuri MacBookkien omistajille? Ainakaan veljeni ja äitini eivät ole valittaneet lämmöstä. Oma MacBook Pro ei myöskään lämpene erityisemmin. Lisäksi mäkeissä on sellainen kiva oivallus ettei tuulettimen reijät ole koneen alla, vaan näytön saranan kohtaa.

 15. Halpa jäähdytys konsti on laittaa pari senttinen kirja koneen takareunan alle. Katsottava paikka jossa ei tuki ilma aukkoja

 16. Kylläpä te jotkut jaksatte arvostella ensimmäisiä kirjoituksia. Eiköhän ne kirjoitustaidot vaan parane hommia tehdessä. Tsemppiä.

 17. Turha kapistus. Vaatikaa parempia läppäreitä. Palauttakaa läppärinne valmistajalle jos se ei pysty itseään riittävästi jääydyttämään (=suunnitteluvirhe).

 18. Niin itseäkin jäi mietityttämään, että miksi laitetta suositellaan erityisesti MacBookeille? Eihän laitteen ilmanvaihto edes tapahdu pohjasta?

 19. En ois ikinä uskonu et uusi blogaaja ois tän tehny, vasta jälkeen päin huomasin. Mielestäni juttu on kyllä täyden kympin arvoinen.

 20. Hyvää työtä Jan-Einari! Tosi hyvä arvostelu näin ensimmäiseksi! Todella toit laitteen hyvät ja huonot puolet esille, etkä vain vaeltanut arvostelun läpi. Oli hyvä huomio sinulta, että MacBookin ostajat saattaisivat olla kiinnostuneita tuotteesta – siis jos ideasi oli, että nuo penteleet ostavat mitä tahansa roinaa, joka ehkä nostaisi koneen statusarvoa.

 21. Kannettavassa on jotain vikaa, jos se ei pysy viileänä ilman tällaista! En ole omppufani, enkä ole ikinä sellaista omistanut, mutta MacBookit ovat todellakin kannettavia sieltä laadukkaammasta päästä eivätkä käsittääkseni ylikuumene, joten en nää syytä miksi tätä on suositeltu juuri niille. Joillekkin halppis acereille (tai muillekkin) tämä voi tietysti olla tarpeellinen, mutta silloin tosiaan on jo jotain valmiiksi vialla..

 22. Acerin kanssa kyllä lähes välttämätön kapistus jos jotain vähäsenkään raskaampaa meinaa tehä sillä. Kuitenkin tollasen lähes vastaavan saa Biltemasta kympillä.

 23. Ollo: Mitä mahdat horista? Kuka voisi kuvitella tällaisen halvan muovihärpäkkeen nostavan jotain koneen statusarvoa, jolla ei olisi ko. koneella edes mitään hyötyä (Macbook) ???

 24. Kaikille niille, ketkä haukkuvat muita ’ikärasisteiksi’, olisi parasta jos ette kiinnittäisi ikään mitään huomiota itse, sillä ei sekään ole kivaa, että sanotaan ’se on vasta lapsi niin jättäkää se rauhaan’

 25. Teetin taannoin metallipajassa passiivisen jäähdytysalustan läppärilleni. Tiheää reikäteräslevyä, taivutettu niin että pitää läppärin noin 3 cm:n päässä pöytäpinnasta. Pohjassa kumitassut. Hyvänä puolena juuri tuo passiivisuus, eli läppärin omat tuulettimet pitävät huolen ilman virtauksesta, eikä ole pelkoa siitä että alusta puhaltaisi väärään suuntaan. Teräs myös johtaa lämpöä laajemmalle alueelle joten se toimii hieman siilin tapaan. Johdotkin saa kätevästi kuljetettua sen alitse jos on tarvis.

  Oman läppärin kanssa ei ollut ylikuumenemisongelmaa, mutta halpis-sohvapöytäni viilutus alkoi mennä kuprulle lämmöstä…

 26. jep.Asiallinen artikkeli,mutta alustan hinta hirvittää.
  Ite ratkaisin asian anttilan kolmen euron muovisella ruokailu tarjottimella.Läppäri tarjottimelle,vierelle ulkoista kovalevyä,nettitikkua,tv-kakea,yms.Kaikki kulkee mukana pöydältä sohvalle/sänkyyn,eikä pehmeä alusta tuki jäähdytysaukkoja,mistä ongelmat yleensä johtuu.

 27. Saako noita tuulettimia siirrettyä? Eri läppäreissähän pohjan tuuletusaukot on eri paikoissa

  Ihme lakupekkailua täällä taas kommenteissa. Kyllä täällä kaikki varmaan tietää, että Kiinasta saa ebayn kautta ostettua vaikka uuden bemarin eurolla, ei sitä tarvi enää eriksee mainita. Tämmöset muutaman kympin rimpulat kuitenkin haetaan just sieltä mistä ne nopeiten saa – Oli se sitten biltema, oma metalliverstas tai joku nettikauppa. Oletan, että käyttöikä tämmöiselle on hyvässä tapauksessa kymmeniä vuosia ja huoltoväli (=tuulettimien vaihto) parin vuoden välein, joten hankintahinta ei hirveesti mieltä paina jos se nyt alle 60e on eikä ihan faijan kukkarosta kuitenkaa eletä.

  Toisekseen ihan hyvä artikkeli – Hieman lyhyt ja pintapuolinen, mutta en valita, en ois arvannu kenenkää ekaks artikkeliks ennenku luin kommentit. Hyvähyvä 🙂

 28. ”Kun sain alustan käsiini, ihmettelin, että miksi se oli niin kevyt” wut? Ja hyödyllisyys-arvosana? Miksi tuote-arviossa pitää arvioida tuotteen hyödyllisyys.. Ja olisi kiva tietää mitä muutakin tuo jäähdyttää ja kuinka paljon kuin näytönohjainpiiriä. Ja sinun 10v vanha serverisi? Saitko sen 4v syntymäpäivälahjaksi? En kyllä 14-vuotiaana serveriä vielä tarvinut mihinkään muutenkaan..

 29. Paskaa luettavaa; tekstistä puuttui järkevä rakenne ja sisältö toisti itseään. Lisäksi konkreettista tietoa jäähdytystehosta ei saa tekstistä irti(,paitsi GPU)
  Jos itse olisin bloggaaja, suunnittelisin ja ennen kaikkea toteuttaisin artikkelini huolellisemmin.

 30. Teille parille henkilölle jotka väittävät ettei tästä olis Macbookeille hyötyä ovat täysin väärässä. Vaikka laitteen Jäähdytys tapahtuukin ”saranan” kohdalta niin koitatteko väittää ettei Alumiininen Unibody johtaisi enemmän lämpöenergiaa kuin esim tuuletin..macbookeissa ideahan on siinä että melkein koko kone toimii jäähdytysritilänä (näin ainakin Macbook Pro:N kohdalla).

  Ja kyllä Macbookit kuumenevat helpostikkin mutta eivät missään surffailu käytössä tai video käytössä. Omani toimii 54 asteisena ja tuulettimet ovat 2001rpm ja se riittää surffaillussa mutta silloin kun joudut käytämään 3D-työkaluja,kuvanmuokkausta tai pelatessa niin voin kertoa helposti lämmön nousevan 80 neenkin jollei pidä huolta alustasta sekä että tuulettimet toimivat kunnolla. Tämä kone kärsii 60*c 6000rpm tuuletinten pyöriessä rasituksessa..

  Terveisin:usean macbookin avannut ja macbookin omistava

 31. Ja tuosta Esittelystä en viitsi sanoa mitään ensi kerralla vain enemmän tekstiä

 32. Puhutaampa vielä ikärasismista, sillä minusta se on ihan aiheellista tässä yhteydessä. Mielestäni artikkeli oli ihan hyvä, ottaen huomioon sen, että kirjoittaja on 14 vuotias. Mutta miksi ihmeesä hilavitkuttimessa on 14 vuotias bloggaaja ylipäätänsä!! Eihän tää oo mikään ”nuorten tekniikan uutiset -sivusto” tai vastaava.. Toivois hilavitkuttimen pitävän vanhaa hyvää tasoaan yllä.

Kommenttien lisääminen on estetty.