Osa lukijoista muistaa varmaan Suomen merivoimille vuosituhannen vaihteessa rakennetun ITA Tuulen, joka oli ensimmäinen neljän huippumodernin ilmatyynyaluksen sarjassa. ITA Tuulen kehittelyssä panostettiin mm. häiveominaisuuksiin ja se on suurin Suomessa koskaan rakennettu ilmatyynyalus 90 tonnin uppoumallaan.

ITA Tuuli jäi kuitenkin ainoaksi lajissaan, sillä aluksen valmistuttua päättävät tahot tulivat siihen tulokseen, että ilmatyynyaluksia ei sittenkään tarvita, vaan budjetti suunnataan mielummin Hamina-luokan ohjusveneiden kehittämiseen ja ylläpitoon.

Zbur-luokan ilmatyynyalus satamassa
Zubr-luokan ilmatyynyalus satamassa

Venäjän laivastossa budjettikysymykset eivät ole aivan niin tärkeitä kuin Suomessa ja tämä näkyy laivaston kaluston monimuotoisuutena. Yksi laivaston erikoisuuksista on Zubr-luokan ilmatyynyalukset, jotka ovat tällä hetkellä maailman suurimmat toiminnassa olevat ilmatyynyalukset.

Mainos: Hanki kauko-ohjattava ilmatyynyalus nyt pilkkahintaan!

Ensimmäinen Zubr (suom. biisoni)-luokan alus astui palvelukseen 1986. Vaikka alusten pääasiallinen käyttötarkoitus on toimia maihinnousualuksena, ovat ne täysiverisiä sota-aluksia ja ne voivat tarvittaessa tarjota tulitukea maihinnousujoukoille.

zubr

Niiden aseistukseen kuuluu mm. kaksi raketinheitinpatteria, 4 kannettavaa lyhyen kantaman Igla-1M -ilmatorjuntaohjusjärjestelmää, sekä kaksi gatling-tyyppistä 30 mm AK-630 automaattista konetykkijärjestelmää. Lisäksi ne voivat tarvittaessa toimia miinalaivana.

Kuljetuskapasiteetiltaan alukset ovat omaa luokkaansa. 130 tonnin lastikapasiteetti tarkoittaa joko 3 keskiraskasta T-80B panssarivaunua, kahdeksaa BMP-2 miehistönkuljetusvaunua tai n. 400 sotilasta täydessä taisteluvarustuksessa. Enemmänkin sotilaita kyytiin mahtuisi, mutta ennen kuljetuskapasiteetin loppumista pulaa tulee tilasta. Aluksessa on rampit sekä keulassa, että perässä  jotta lastaaminen ja kuorman purkaminen olisi mahdollisimman nopeaa.

Maihinnousuharjoitus

Alus painaa täydessä lastissa 535 tonnia ja koska ilmatyynyaluksen toimintaperiaatteeseen kuuluu se, että alus leijuu ilmatyynyn varassa, on tehon tarve ymmärrettävästi suuri. 5 kaasuturbiinimoottoria kehittää yhteensä 10 ooo hp:tä, joilla pyöritetään aluksen generaattoreita. Generaattoreiden voima jaetaan neljään 2,5 metriä halkaisijaltaan olevaan nelilapaiseen puhaltimeen, jotka työntävät ilmaa aluksen alle ja kolmeen aluksen perässä oleviin 5,5 metrisiin propelleihin, jotka vastaavat aluksen liikkumisesta.

Alustyyppi on kapitalismin aikakautena muuttunut vientituotteeksi ja mm. vuosina 2000-2004 Kreikan laivasto osti 4 kpl aluksia Venäjän laivastolta ja taiwanilaisten harmiksi Kiina on osoittanut kiinnostusta täysin uusien alusten tilaamisesta venäläisiltä.

Loppuun vielä pieni tiivis tietopaketti alustyypistä:

Omapaino 480 tonnia, 535 tonnia lastattuna

Huippunopeus 63 solmua/h (n.116 km/h)

Mitat: 56.2 m pitkä, 22,3 metriä leveä

Leijuntakorkeus: 2m

Moottori: 5 kaasuturbiinia yht. 10000 hp; generaattorit 4×100 kw

Miehistön lukumäärä: 21

Pisin yhtäjaksoinen toiminta-aika: 5 päivää.

Lähteet: warfare.ru, wikipedia, hovergame.com

Edellinen artikkeliHarc Lee: Colorless – väritön kokistölkki
Seuraava artikkeliTwilight: New Moon -elokuvan talo myynnissä Länsi-Vancouverissa

12 KOMMENTIT

 1. 5 kaasuturbiinimoottoria kehittää yhteensä 10 ooo hp:tä.

  virhe!1 kymmene ooo

 2. ”5 kaasuturbiinimoottoria kehittää yhteensä 10 ooo hp:tä.
  virhe!1 kymmene ooo”

  Miten niin, se tarkoittaa kymmentä Ooooh- huokaisupuhallusta

 3. ”taiwanilaisten harmiksi Kiina on osoittanut kiinnostusta täysin uusien alusten tilaamisesta venäläisiltä.” 😀 maihinnousua odotellessa…

 4. ”Huippunopeus 63 solmua/h (n.116 km/h)”

  Tosiaan solmu on nopeuden yksikkö, joka tarkottaa 1 meripeninkulmaa tunnissa. ”Koska solmun määritelmä on meripeninkulmia/tunti, sanonta ”solmua tunnissa” on väärä ilmaus. Tästä seuraava kaava meripeninkulmia/tunti² olisi kiihtyvyyden mittayksikkö.” Sanoo wikipedia : )

 5. Zesar: Kiitos tiedosta. Itse en ole ruotsinlaivoja ihmeellisempiä kokemuksia merenkulusta kokenut, joten enpä tuota tiennyt. Tosin lähdekkin oli sitten pielessä, sillä siellä oli myös käytetty solmua/tunnissa-määritelmää…

 6. Portland Yacht Sales kauppasi vastaavaa hökötystä muutama kuukausi sitten. Liekkö vielä myynnissä, hinta taisi olla kepeät 65 miljoonaa dollaria 🙂

 7. http://www.hovertrans.com/

  Linkistä löytyy myös isojahkoja pöhistimiä. Hyötykuormaa voi ottaa kyytiin riittävästi, noita käytetään mm. öljynporauksessa/pumppauksessa soilla yms.
  Liikutteluun käytetään joissain tapauksissa kuljetushelikoptereita. Siis niitä hinataan… O_o

 8. Toihan on ihan näppärän näkönen värkki. Varsinkin kun sukellusveneiden torpedot ei tuota paljon haittaa ja sukellusveneiden havainnointikin tuosta laitteesta on varmaan aika puutteellista.

Comments are closed.