Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen eri maailman lentoyhtiöt ovat entistä tarkemmin kiinnittäneet huomiota lentoturvallisuuteen ja erityisesti terrorismin mahdollisuuteen. Kyllähän se niin on, että siinä vaiheessa kun naapuripenkistä ponkaisee pystyyn parrakas mies bin Ladenia huutaen ja povitaskusta laukaisinta kaivaen, on lomareissu melko lailla pilalla.

Valitettavasti konekaappaukset eivät ole mikään kovin uusi asia ja ensimmäisenä nykytyylin konekaappauksena pidetään 23. heinäkuuta 1968 tapahtunutta israelilaisen El Alin lento 426 kaappausta PFLP-terroristijärjestön toimesta. Palestiinalaisjärjestö piti koneen matkustajia ja miehistöä panttivankeina 40 päivää. Jo tuolloin monet pohtivat, kuinka konekaappaukset voitaisiin välttää ja tähän pyrkii tämänkertainen keksintö vuodelta 1974.

hijacker_injector

Hijacker Injector, eli suomalaisittain vaikkapa Kaapparin lamautin on lentokoneen matkustamon jokaiseen penkkiin asennettava laite, jonka perusajatus on erittäin yksinkertainen. Laite sisältää mekanismin, jonka avulla penkillä istujaan voidaan ruiskulla syöttää silmänräpäyksessä tujaus rauhoittavia.

Laite oli tarkoitettu operoitavaksi koneen matkustamohenkilökunnan toimesta ja yksi mahdollinen esimerkkitapaus laitteen käytöstä voisi olla vaikka seuraava: Konekaappari pyytää lentoemäntää luokseen ja käskee viemään kapteenille lapun, jossa ilmoitetaan koneen olevan kaapattu. Tämän jälkeen lentoemäntä lähtee viemään paperia kohti ohjaamoa, mutta on painanut mieleensä penkin numeron jolla kaappari istuu ja painaa konsolista nappia, joka lähettää penkin alla olevan ruiskun kohti kaapparin istumalihaksia. Neulanpiston  jälkeen on kaappari kykenemätön toteuttamaan katalia suunnitelmiaan ja tilanne on ohi.

Laitteesta voisi olla hyötyä myös muuten kuin terrorismin ja kaappauksien torjunnassa, sillä moni lentopelosta kärsivä varmasti vaihtaisi mieluusti pelottavan nousun, lennon ja laskun pieneen pistoon takamuksessa ja heräämiseen iloisena määränpäässä pienessä lääketokkurassa.

Lähde: totallyabsurd.com

Edellinen artikkeliXtend & Climb – teleskooppitikkaat
Seuraava artikkeliFord esittelee ilmatyyny-turvavyön lapsille