Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen eri maailman lentoyhtiöt ovat entistä tarkemmin kiinnittäneet huomiota lentoturvallisuuteen ja erityisesti terrorismin mahdollisuuteen. Kyllähän se niin on, että siinä vaiheessa kun naapuripenkistä ponkaisee pystyyn parrakas mies bin Ladenia huutaen ja povitaskusta laukaisinta kaivaen, on lomareissu melko lailla pilalla.

Valitettavasti konekaappaukset eivät ole mikään kovin uusi asia ja ensimmäisenä nykytyylin konekaappauksena pidetään 23. heinäkuuta 1968 tapahtunutta israelilaisen El Alin lento 426 kaappausta PFLP-terroristijärjestön toimesta. Palestiinalaisjärjestö piti koneen matkustajia ja miehistöä panttivankeina 40 päivää. Jo tuolloin monet pohtivat, kuinka konekaappaukset voitaisiin välttää ja tähän pyrkii tämänkertainen keksintö vuodelta 1974.

hijacker_injector

Hijacker Injector, eli suomalaisittain vaikkapa Kaapparin lamautin on lentokoneen matkustamon jokaiseen penkkiin asennettava laite, jonka perusajatus on erittäin yksinkertainen. Laite sisältää mekanismin, jonka avulla penkillä istujaan voidaan ruiskulla syöttää silmänräpäyksessä tujaus rauhoittavia.

Laite oli tarkoitettu operoitavaksi koneen matkustamohenkilökunnan toimesta ja yksi mahdollinen esimerkkitapaus laitteen käytöstä voisi olla vaikka seuraava: Konekaappari pyytää lentoemäntää luokseen ja käskee viemään kapteenille lapun, jossa ilmoitetaan koneen olevan kaapattu. Tämän jälkeen lentoemäntä lähtee viemään paperia kohti ohjaamoa, mutta on painanut mieleensä penkin numeron jolla kaappari istuu ja painaa konsolista nappia, joka lähettää penkin alla olevan ruiskun kohti kaapparin istumalihaksia. Neulanpiston  jälkeen on kaappari kykenemätön toteuttamaan katalia suunnitelmiaan ja tilanne on ohi.

Laitteesta voisi olla hyötyä myös muuten kuin terrorismin ja kaappauksien torjunnassa, sillä moni lentopelosta kärsivä varmasti vaihtaisi mieluusti pelottavan nousun, lennon ja laskun pieneen pistoon takamuksessa ja heräämiseen iloisena määränpäässä pienessä lääketokkurassa.

Lähde: totallyabsurd.com

Edellinen artikkeliXtend & Climb – teleskooppitikkaat
Seuraava artikkeliFord esittelee ilmatyyny-turvavyön lapsille

25 KOMMENTIT

 1. Idea on hyvä, mutta mutta… Ainakin elokuvissa kuvataan kuinka nämä öykkärit mellestävät pitkin konetta eivätkä pidä ihmisiä hallinnassa ainakaan istumalla vaan seisten mesoamalla, eikö näin?

 2. Eikös Nikke Knattertonissa ollut aikoinaan useampiakin tämän tyyppisiä vempaimia?

 3. Hui! Onko tollanenkin….ku joku lihavampi mies istuu tulee neula läpi:D vrmasti toimii 10% kaappauksista mutta koska me tiedetään niin varmaan kaapparitkin tietää tuollaisen olemassa olon joten he ovat varovaisia.

 4. Se kaappauslapun antanut kaveri istui rivillä 14 käytävän puoleisella paikalla vai miten se nyt oli…

 5. Ei nyt ihan täysin huono idea, ideana aika hyvä oikeastaan 😀 Ehkei nyt käytännöllisin ja realistisin, mutta ehkä tuokin ääriolosuhteissa saataisiin toimimaan…

 6. Tälläinen tulisi paljon kalliimmaksi kuin satunnaisten lentokoneiden kaapauksen ja niiden ”selvittäimsen”..

 7. entäs jos se tyyppi istuu siinä jotenkin kummasti, ja piikki tulee munille?

 8. Jos tällaisia käytettäisiin, siitä ei varmasti kerrottaisi matkustajille, jotta terroristit eivät osaisi varoa. Joten voihan hyvin olla, että näitä on jo asennettu, ja kaikissa toistaiseksi onnistuneissa kaappausyrityksissä terroristi on joko noussut paikaltaan tai lentoemo on unohtanut penkin numeron 😀 Tai sitten terroristi on osoittanut aseella viereistä matkustajaa, jolloin minä en ainakaan uskaltaisi antaa tuollaista niiden takapuoleen.

 9. Lisää mielenkiintoa lentomatkustamiseen saatasiin myös vaihtamalla neulan tilalle aikuisten leikkikalu. Lennon aikana arvottaisiin kuka saa osallistua leikkiin nimeltä Suprise Buttsex!

 10. Tyhmä idea. Lentopelkoiset varmasti ottavat mielummin rauhoittavansa pillerinä kuin lentoemon piikistä pakaralihakseen. Terroristit puolestaan osaavat varmasti nousta seisomaan, jos nämä yleistyvät.

  Sori ny vain, mutta näin on. Ja ihan turha spämmiä niitä miinuskommenteja jokaiselle kriittiselle (=realistiselle) kommentille.

 11. Niin no nämä saattaisivat toimia ne pari ensimmäistä konekaappausta, ennen vitkuttimen julkisuuteen tuloa. Niin ja itse ainakin koneen kapteenina rauhoittaisin varmuuden vuoksi koko matkustamon, mistä sitä tietää montako kaappaajaa on kyydissä!

 12. Nukutuspiikki pitäisi antaa kaikille ennen lentoa, matka tuntuisi kuluvan silmänräpäyksessä, ei olisi pelkoa kaappauksista ja ruokinnassakin säästettäisiin rahaa.

 13. Juipille ja muille tosikoille totean, että niin sen on tarkoituskin olla tyhmä idea. Siksi siitä tänne kirjoitin sillä juttusarjan on tarkoitus esitellä keksintöjä, jotka saavat miettimään mitä ihmettä keksijän päässä on liikkunut. Kaikki keksinnöt ovat siis enemmän tai vähemmän epäkäytännöllisiä sekä eivät koskaan ole saavuttaneet suurta suosiota.

  Ja itse keksinnöstä totean, että itselle ainakin tuli mieleen seuraava ongelmatilanne:

  Koska koneiden penkit on nykyään suunniteltu ottamaan vastaan G-voimia pakkolaskutilanteessa, jotta törmäysvoimat itse matkustajaan olisivat hitusen pienemmät. Tämä tarkoittaa sitä että onnettomuudessa penkit antavat hieman periksi ja teoriassa jokainen matkustaja voisi saada takalistoonsa tujauksen rauhoittavia, eikä kenelläkään olisi tämän jälkeen voimia ryömiä ulos palavasta koneesta.

 14. Mitä jos vain päästettäisiin matkustamoon nukuttavaa kaasua, niin terroristi sammuu ja saadaan vietyä pois. Muutkin matkustajat toki nukahtavat, mutta se tuskin pahemmin haittaa jos sillä vältytään terroristitilanteelta.

 15. Järjetön idea! rikolliset jotka kaappaavat lentokoneita ovat myöskin valmiita tappamaan, nyt jos on tiedossa taikka epäilyskin tämän kaltaisen järjestelmän olemassaolosta kaappaaja vain yksinkertaisesti ampuisi lentoemännän heti ensimmäisenä ja vasta tämän jälkeen ilmoittaisi kaappauksesta.

 16. ”Lisää mielenkiintoa lentomatkustamiseen saatasiin myös vaihtamalla neulan tilalle aikuisten leikkikalu. Lennon aikana arvottaisiin kuka saa osallistua leikkiin nimeltä Suprise Buttsex!”

  hei täällä saatta olla joitain nuoriakin lukemassa….

 17. ”hei täällä saatta olla joitain nuoriakin lukemassa….”

  Mitä sitten? Oletko kuullut seksivalistuksesta?

 18. “hei täällä saatta olla joitain nuoriakin lukemassa….”

  ja sieltähän se ensinmäinen kukkahattu täti tuli!

  Onhan se aika järjetön idea,mutta ei sitä koskaan tiedä ellei kokeile 😀

 19. Opettelepa hieman suomenkieltä ettet käännä aina ’f*cked by hilavitkutin toimitus’ muotoon ’…x:n toimesta käsin’.

 20. mitäs sitten jos niitä terroristejä onkin enemmän kuin vain yksi, miten erotat ne? jos vaikka esim 2 terroristiä on ihan normaalisti toisella puolella konetta?

 21. ”Mitä jos vain päästettäisiin matkustamoon nukuttavaa kaasua, niin terroristi sammuu ja saadaan vietyä pois. Muutkin matkustajat toki nukahtavat, mutta se tuskin pahemmin haittaa jos sillä vältytään terroristitilanteelta.”

  Tämä menisi varmaan yhtä hyvin kuin taannoinen Moskovan teatterin kaappaus, jossa osa panttivangeista kuoli erikoisjoukkojen sinne suihkuttamaan tainnutuskaasuun..

Kommenttien lisääminen on estetty.