Älykäs kahvimuki pitää juoman kylmänä tai kuumana 1
Älykäs kahvimuki pitää juoman kylmänä tai kuumana 2

Baijerilaisessa Rosenhiemin kaupungissa Fraunhofer Institute for Building Physics -opinahjon johtajaa häiritsi glühweinin eli saksalaisen glögintyyppisen joulujuoman väärä lämpötila. Se oli aina joko liian kuumaa tai jäähtynyttä. Insinööri kun oli, lähti hän tarkastelemaan asiaa rakennusmateriaaliopin kautta. Rakennuksissa käytetään nykyään PCM-materiaalia. Lyhenne tulee sanoista ”phase change material” ja tämä vahamainen aines on erityisen tunnettu kyvystään sitoa ja vapauttaa lämpöenergiaa nopeasti.

Normaalisti ainetta käytetään esimerkiksi rakennuksen seinämateriaalin sisärakenteissa, jolloin päivällä porottava aurinko lämmittää ja sulattaa PCM:n. Yöllä varastoitunut lämpö sitten säteilee seinistä asunnon sisälle. Mukissa materiaalia käytetään samalla tavalla. Kuten kaavakuvasta näkee, keraamisen mukin sisällä on osastoja ja nämä osastot ovat täynnä tuota lämpöä varaavaa materiaalia.

Mukia rakennettaessa voidaan valitun PCM-tyypin perusteella määritellä lämpötila, jonka muki pyrkii säilyttämään. Tutkijoiden mukaan kuumat juomat menevät parhaiten 58 celsius-asteisena. Tällöin valitaan PCM joka pehmenee juurikin tuossa lämpötilassa. Ja kun kiehuva vesi kaadetaan kuppiin, se absorboi äkkiä ”ylimääräisen” lämmön ja vapauttaa sitä hitaasti, jolloin haluttu lämpötila pysyy nesteessä jopa 30 minuuttia.

PCM:n oikean pehmenemispisteen valitsemalla saadaan samaa idea käyttämällä helposti valmistettua myös juoman viileänä pitäviä kuppeja. Esimerkiksi 7-asteinen olut tai -12-asteinen jää voidaan määritellä lämpötilaksi, jonka muki pyrkii säilyttämään.

Lähde: www.spiegel.de (via gizmodo.com)

Edellinen artikkeliPotentiaalisia patentteja osa 5
Seuraava artikkeliMusiikkia, vettä ja valoa

14 KOMMENTIT

 1. Kerrassaan mahtava muki. Mitenköhän paljon tuollainen maksaa jos se pääsee massatuotantoon?

 2. Jäähdyttää ei tarvitse koska jääkaapissa on aina kylmää juomaa saatavilla. Mikron omistan ja on nopeampi kuin tuo muki. Siis mikä hyöty? Ei ole tullut tilanteita vastaan jossa juoma olisi jäähtyny liikaa, ettei voisi juoda. Voihan sen mikrossakin lämmittää alle minuutissa. Onko tämä nyt sitä ajansäästö romantiikkaa, jota länsimaissa niin viljellään. Säästyt aikaa ja elämässäsi on enemmän aikaa muulle toiminnalle!?

 3. CaliusForssel, kyllä meikälle kelpaisi oluttuopiksi, pitäisi tiesti olla lasia, että riittäisikö sitä lämmönsiirtoa sitten. mutta optimaalista nautintoa saisi pitemmäksikin aikaa, ei kiireitä. aikaa ei siis säästyisi, vaan tuhlaantuisi. eikun.

 4. Olen kuullut huhuja vähän vastaavasta tuotteesta. Voi kuulostaa monille vielä nykyään scifiltä, mutta kuulemani mukaan joissain huippusalaisissa laboratorioissa olisi kehitetty niin kutsuttuja ”termospulloja”. Niissä kuulemma voi varastoida myös lämpimiä tai kylmiä juomia.

 5. Termospullo on muuten vaan aika low-tech verrattuna tuohon.

  Tuossahan se vahamainen ”ihmemömmö” yrittää pitää aineen lämpötilan vakaana, eli raa’asti yksinkertaistettuna kun kuppiin kaadetaan 95-asteista vettä, niin vaikkapa tuohon 58 asteeseen ”säädetty” kuppi varastoi siitä ylimenevän 37 astetta. (Tiedän, että asteita ei voi ottaa talteen, nyt vain esimerkkinä, koska monelle joulet eivät sano mitään) Myöhemmin kun juoman lämpö meinaa jäähtymisen takia laskea, kuppi käyttää tuota varastoitua lämpöä lämmittämään juomaa niin kauan kuin varastolämpöä riittää

  Eli alussa kuppi jäähdyttää juoman nopeasti tiettyyn lämpötilaan ja sitten talteen otettua energiaa käytetään lämmön tasaisena pitämiseen. Tähän ei taida moni termospullo pystyä ;D

 6. jännä keksintö….mutta pitääkö sitten ostaa monta eri mukia jos haluaa eri pehmenemis pisteen?? siinähän vasta rahaa menee ku joka tarkotukseen oma…….¨otampa olutta tänään…no perkules missäs se 7 asteen kuppi nyt on.¨ huvittavaa. -.-

 7. Termospullo pitää juoman siinä lämpötilassa missä se on sinne laitettu, älykäs muki kuumentaa tai jäähdyttää sitä tiettyyn lämpötilaan.

 8. ”pätevä” nimimerkille tiedoksi että nyt meni väärin.

  ”Olut” on todella laaja käsite ja oikea nauttimislämpötilakin siis riippuu ihan siitä mikä olut kyseessä. Harva olut on noin kylmänä hyvää, tai varsinkaan parhaimmillaan.

  Muki sinänsä aika nerokas. Joskus harmittaa odotella kahvin jäähtymistä oikeaan lämpötilaan, ja sitten kun se olisi sopivaa niin onkin jo kiire litkiä eikä ehdi nautiskella. Tässäkö ratkaisu?

Kommenttien lisääminen on estetty.