Eigenharp – mullistava uusi soitin?

alpha-big

Kuvitelkaa soitin, joka on osaksi kosketinsoitin, kitara, puupuhallin ja rumpu. Eigenlabs on käyttänyt viimeiset kahdeksan vuotta luodakseen täydellisen nykyaikaisen digitaalisen soittimen: Eigenharpin.

Ulkomuodoltaan Eigenharp Alpha tuo heti mieleen Tähtien sodan Cantinan – enkä taida olla ainoa. Ei tarvitse kuitenkaan olla avaruusolento pystyäkseen soittamaan digiajan ihmelasta.

Vaikka 133-kosketinta kuulostaa paljolta, Eigenharp Alphan oppimiskynnys on tehty äärimmäisen matalaksi. Soittimen yläpäässä olevat 120 kosketinta on järjestettynä kitaran otelautamaisesti ja alapäässä on 12 isompaa ”rumpukosketinta”. Soittimen sävelasteikkoja pystyy muuttamaan haluamallaan tavalla, ja opittuaan yhden sormituksen käytössä on soittimen sisäänrakennetut 80-sävelasteikkoa.

Eigenharpissa on puhallusputki simuloimaan eri puhallinsoittimia ja/tai kontrolloimaan soittimen muita toimintoja. Alphan kummassakin kyljessä on liukusäädin, joka sekin voi kontrolloida lähes kaikkia soittimen ominaisuuksia (pitch shift, filter, effect, modulation…). Kaulan herkät neljään suuntaan liikkuvat koskettimet mahdollistavat kitaran ja viulun kaltaiset soittotekniikat, kuten vibraton, venytykset ja tappingin. Koskettimissa on myös pianomainen paineen tunnistus ja mahdollisuus modulaation lisäämiseen yksittäiseen nuottiin soinnun sisällä.

Eigenharp pitää sisällään step-in sekvensserin ja sillä pystyy nauhoittamaan looppeja, joiden tempo on muokattavissa. Rumpuja voi soittaa myös lennosta Alphan alapäässä olevilla kahdellatoista suuremmalla koskettimella. Lisäksi soittimeen on mahdollista kytkeä mikrofoni sekä erillisiä kontrollipedaaleja. Ohessa kolmen Eigenharp Alphan jamit:

Eigenharp Alphalla on myös pikkuveli Eigenharp Pico, joka olisi mainio korvaaja esimerkiksi koulujen nokkahuiluille.  Pico tarjoaa myös pienen siivun siitä, mihin Alpha kykenee. Soitin pitää sisällään 18-kosketinta, liukusäätimen ja puhallinosan.

pico-big

Tällä hetkellä Eigenharpin kaikkia mahdollisuuksia ei kykene edes käsittämään. Nähtäväksi jää, löytääkö näin erikoinen soitin paikkansa valtavirrassa – ja milloin se saa ensimmäisen virtuoosinsa. Olisi sääli, jos tällainen keksintö jäisi vain kuriositeetiksi korkean hintansa ja uskomattomien ominaisuuksiensa takia.

Video Eigenharpin virallisesti julkistustilaisuudesta ja ominaisuuksien esittelystä löytyy täältä.

Lisätietoja soittimesta voi lukea Eigenlabin virallisilta englanninkielisiltä sivuilta. Alphalle tulee hinnaksi  £3950 ja Picolle £349. Soittimien postitus alkaa perjantaina 9.10.

Lähde.