Maitoa on kahta tyyppiä, A1 ja A2. Onko tässä syy Suomen sydäntauteihin ja diabetekseen?

Olemme useasti poikenneet täällä hilavitkuttimessa hieman sivupoluille aihevalinnoissamme, kuten te lukijat olette saaneetkin todistaa. Osa onnellisena siitä, osa ei, kommenttien perusteella. Tällä kertaa haluan nostaa esille erään tutkimuskohteen, josta itse en ole kuullut puhuttavan oikeastaan yhtään. Ainoastaan kohtasin tämän kirjoituksen eräässä yleisessä tilassa, johon satuin. Mielenkiintoiseksi jutun teki se, että tunnistin tutkimuksen oireet heti itsessäni. Lähteenämme on Artikkeli Helsingin Sanomien keskustelupalstalta päiväyksellä 2.12.2007, kirjoittajan Pirjo Pölönen.

Uudessa-Seelannissa julkaistiin silloin kirja Devil in the Milk, jossa maatalousalan tutkija Keith Woodford esitti varsin mielenkiintoisia tuloksia, jotka liittyvät maidon tiettyyn proteiinityyppiin, joka aiheuttaa diabetesta ja sydänsairauksia. Uusi-Seelantilaiseen kirjaan on koottu tutkimustuloksia kymmenen vuoden ajalta eri lähteistä. Suomalaiset sairaustilastot esiintyvät kirjassa usein.

Tutkimuksessa havaittiin, että maidossa voi olla A1- tai A2-tyyppistä proteiinia. Proteiinin tyyppi riippuu karjasta. A1-proteiini tuottaa BCM7-nimistä ainetta, joka on muun muassa voimakas oksidantti. A2-tyypin maidossa tätä ainetta ei ole. Eri tyypin maitoja testattiin hiirillä. Osalle hiiristä annettiin A1-tyypin maitoa. Tästä ryhmästä lähes puolet sairastui diabetekseen kahdeksassa kuukaudessa. Hiiret, joille annettiin A2-tyypin maitoa eivät sairastuneet.

Sydäntautitilastoja verrattiin siihen minkä tyyppistä maitoa missäkin maassa kulutettiin. Vertailussa vähiten sydäntauteja esiintyi Ranskassa, jossa karja on valtaosin A2-proteiinipitoista maitoa tuottavaa. Eniten sydäntauteja oli Suomessa ja samalla Suomen maidon kulutus koostui eniten A1-proteiinia sisältävästä maidosta.

Paitsi että tutkimuksen tulokset paljastivat, että diabetesta ja sydäntauteja oli eniten maissa, joissa juodaan A1-tyypin maitoa, havaittiin yhteys laktoosi-intoleranssin ja maitoallergioihin. Tutkijat esittivät myös oletuksen, että maissa joissa lapset juovat paljon maitoa on diabeteksen riski suurempi.

Itselläni on siitä mielenkiintoinen suhde maitoon, että voin juoda suomalaista luomumaitoa, mutta en tavallista. Olen kuullut, että tämä johtuisi siitä, että normaali maito homogenisoidaan ja se ei siksi sovi kaikille. Olen myös havainnut, että esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Italiassa voin juoda mitä vain maitoa.

n

{democracy:215}
Edellinen artikkeliTouch Wood – ylijäämäpuusta valmistettu kosketusnäyttöpuhelin
Seuraava artikkeli2010 Brabus Mercedes-Benz Viano Lounge

28 KOMMENTIT

 1. maitosairauden, siis laktoosti intoleranssin takia luovuin maidosta.. kappas, tämä vaikutti positiivisesti myös astmani laatuun ja päivittäinen lääkitys jäi pois..

 2. itselläni muinoin maha ei kestänyt ”normi”maitoja ja joinkin sit muutaman vuoden täysmaitoa, jolloin ongelmia ei ollut. nykyään pystyn taas juomaan normeja. normipäivä.

 3. Itse olen maidon suurkuluttaja joten kuolen varmaan parikymppisenä. Pitäisi vaan polttaa sitä tupakkaa ja juoda viinaa ja syödä kebabbia niin eläisi vähintään sen 90v. Jokin ampumahaava yms raajan menetys toisi varmasti vielä sen 10v lisää. Välillä ainakin tuntuu siltä että näin asiat ovat. Terveellisillä elämäntavoilla kuolee kaikkein aikasimmin.

 4. Maitoa on kahta tyyppiä, A1 ja A2. Onko tässä syy Suomen sydäntauteihin ja diabetekseen?…

  ”Paitsi että tutkimuksen tulokset paljastivat, että diabetesta ja sydäntauteja oli eniten maissa, joissa juodaan A1-tyypin maitoa, havaittiin yhteys laktoosi-intoleranssin ja maitoallergioihin. Tutkijat esittivät myös oletuksen, että maissa joissa lap…

 5. jmj: Maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat kaksi täysin eri asiaa. Latktoosi-intoleranssia ei itse asiassa edes pitäisi luokitella sairaudeksi, sillä se on alkujaan ollut ihmiselle normaalia, että iän myötä suolistossa laktoosia hajottavan laktaasientsyymin eritys vähenee ja näin ollen suoliston kyky hajottaa laktoosia pienenee. Tämä, että ihmisellä laktaasientsyymin eritys jatkuu läpi elämän, on ilmeisesti jonkin mutaation tuotosta tms.
  Maitoallergiassa taasen lehmänmaidossa oleva proteiini aiheuttaa allergisen reaktion elimistössä.

 6. Taitaa kyllä suurin syy Suomalaisten diabetes ja sydän- ja verisuonisairauksiin olla vääränlainen ruokavalio ja elämäntavat. Googlatkaa Pohjois-Karjala-projekti.

  ”Onko sinulla jonkinlainen maitoallergia” kysymykseen on pakko vastata EI, koska minulla ei ole maitoallergiaa, vaan laktoosi-intoleranssi.

 7. onneksi olen tiennyt maito kusetuksen jo pennusta asti ja ikinä juonut lehmän maitoa. tyhmä juo maitoa niin paljonkun suositellaan kusetusta!

 8. Tuo maidon homottaminen on suolesta.
  Vanhimmalla pojallani on geeni joka altistaa lapsuusiän diabetekselle.
  Tuli jossain vaiheessa luettua aiheesta ja homogeeninen maito saattaa olla yksi joka voi käynnistää diabetian.

 9. Laktoosi-intoleranssi on ollut, mutta muuttui kaiketi laktoositoleranssiksi myöhemmin. Nykytilanteesta en tiedä, sillä en eettisistä syistä maito- tai muitakaan eläintuotteita käytä. Onhan se nyt aivan absurdia että ihminen, ainoana eläimenä muuten, kuluttaa toisen nisäkkään poikasille tarkoittua maitoa joka on energia- ja ravintosisällöltään tarkoitettu kasvavalle vasikalle. Ei mikään ihme että se ei olekaan täydellisen terveellistä ihmiselle, ihme tosin on se että tällaista uskalletaan täällä Suomessa, Valion luvatussa maassa kertoa.

 10. Suomalaisten panos kansanterveydelle kyllä on huomattu 🙂 Pohjois-Karjala -projektista eteenpäin on menty kovasti pieleen eläin- ja maitorasvan välttämisen kanssa. Hiilareita sitten suositaan ja ihmetellään miksi diabeetikkojen määrä ylittää 500000. Kukin tavallaan, lääkeyhtiöt kiittää.

 11. Näin Lidlin vakioasiakkaan kiinnostaisi tietää että minkätyyppistä maitoa Saksalaisista lehmistä tulee?

 12. Suvussani on diabetesta ja laktoosi-intoleranssia. Itselläni ei ole näistä kumpaakaa. Maidon juomisen lopetin joskus 2-4 vuotiaana, koska aloin jostain syystä inhomaan sitä makua.

  Hiilihydraattien suurkuluttaja olen ollut aina, ja esim. peruskoulun aikoihin päivittäinen ruokani oli lähes ainoastaan ruisleipää, juustoa ja helv.. sokerista teetä. Tietysti aina mahdollisuuksien mukaan leivän päällä oli myös kasviksia.
  Olen vielä näinäkin päivinä leivän suurkuluttaja, ja suurin osa päivistäni kuluu pelkän leivän voimalla. Lihaa syön todella vähän.

  Ainakaan hiilihydraatit eivät ole minulle vielä diabetesta aiheuttaneet. Ikää minulla on tosin vasta n. 30v

 13. @PHH Paketeissa lukee että suomessa valmistettua… ei tuu lidlin maito saksasta.

  • Mutta ne Lidlin kestomaidot taitaa olla Saksalaista alkuperää ? Niitä saa myös laktoosittomana.

 14. ostaisi nyt sitten niitä a2 lehmiä että mekin saataisiin tervellistä maitoa. VAi onkohan kyseessä vain kampanja jolla saadaan hormaanilehmät suomeen? onko saksan ja ranskan lehmissä mömmöjä? itsellä ei ole tullut ongelmia suomi maidosta.

 15. Piimää pystyy juomaan, mutta ei maitoa maitona.
  Muistakaa sitä terveydenhoitajan seinällä olevaa julistetta, joita VALIO on ystävällisesti jakanut kouluihin, ehkä jo 70-luvulta lähtien.
  En vain pidä maidon mausta, luomuta tai ei. Jos vetäisin litran paketin jädeä, niin voihan siitä tulla pienet ilmavaivat…myönnetään.

 16. Juu, en juo maitoa lainkaan. Mutta syön runsaasti jogurttia ja raejuustoa, joita ostan lidlistä koska suomalaiset versiot eivät vain mene alas. Lisäksi syön aika paljon Ehrmannin maitorahkaa.

 17. Onko noista homogenoimattomista mitään uudempaa listaa? Noista puuttu juurikin ne Lidlin linesse tuotteet.

 18. Alkaa ottaa pikku hiljaa päähän, kun ei saisi syödä eikä juoda enään mitään; kaikki elintarvikkeet johtavat sydän ja verisuonitautehin ja sitä kautta kuolemaan xD Viisainta lopettaa tämmöisten juttujen lukeminen, ei tule kuin pahalle päälle. Ja kun oikein alkaa miettimään, niin eihän kukaan ole vielä niin terveellisesti elänyt, että olisi elämästä hengissä selvinnyt 😀

 19. Runsaasti proteiinia, normaalirasvaisia tuotteita, hiilihydraatteja suosituksia niukemmin. Varsinkin lyhytketjuisia. Jaa ruokailut tasaisesti pitkin päivää painottaen aamupäivää. Ei ”yösyöntiä”. Syö rauhalliseseti ja lopeta kun tuntuu ”hyvältä” Ei vasta sitten kun tuntuu täydeltä. Sen oppii aika nopeasti jos haluaa. Silloin tällöin voi herkutella oikein kunnolla, se ei haittaa jos muuten syö sopivasti.

  En voi ymmärtää rasva vouhotusta. Rasva veroja sun muita. Oma rasvaprosentti on mitattu ~7%. Ei kolesteroli ongelmaa, ei korkeaa verenpainetta tai muutakaan. En koskaan syö kevyt tuotteita. Aamulla kananmuna, pekonia, ja puuroa, kasviksia/hedelmiä ja lasi tuoremehua ja vahvaa mustaa kahvia. Täysrasvaista (=hyvän makuista) juustoa, viiliä, yogurttia, koko lihaa jne. Ja elämä maistuu ja olo on energinen. Maitoa en juo. Elimistö selkeästi ilmoittaa että se ei minulle sovi.

  Suosittelen.

  Ps. Jos syö enemmän kuin kuluttaa niin lihoo= hyvin yksinkertaista matematiikkaa. Ei juuri väliä onko se hiilareita rasvaa tai proteiinia.

 20. Onneksi olen juonut aina paljon maitoa =) skeitatessa ja muissa harrastuksissa tuli huomattua että luut kesti ehjänä paljon paremmin kuin kavereilla ketkä eivät juuri juo maitoa .

 21. Maito on vasikan juomaa, mitä suomalaisen on vaikea ehkä tajuta.
  Aivopesu alkaa jo alakoulussa, muistelkaas vaan terveydenhoitajan huoneita, eikös niissä ole kaikissa Valion julisteita ?
  En juo maito, mutta piimää joskus.
  Toi on ihan pulshi….a, mitä Rentta kirjoitti, taitaa olla Valion maksama kirjoittaja. Voin jo kuvitella Valion mainoksen, kivasti modernin raflaava: on kesä, nuoria poikia skeittailemassa, maito virtaa ja vahinkoja sattuu, ”mut, ei kato hätää, mä vedän maitooo” ! ”mun mutsikin sanoo, et, huumeisiin et sitten koske, mut maitoo voit vetää” (tuo mainos tietenkin lokalisoidaan murteen mukaan)
  Jos nyt joku suuttui tästä maito-kritiikistä, niin voi miettiä myös että miksi suuttui ? Maidon kritisointi on Suomessa, vakava asia.

 22. Rentan kirjoius on sikäli bullsh*tiä että vaikka maitotuotteet ovat eduksi luiden vahvistumiseksi ja pysymiseksi vahvoina niin ei se nuorena ”näy” Vanhempana sitten huomaa jos ei ole saanut tarpeeksi. Vai jospa rentta onkin eläkeläis-skeittaaja 😉

  Nakke sun kirjoitus on kyllä oivaltava ja osin tottakin tuo valion männävuosien ”propaganda”. Mutta kun se vaan on niin että maitotuotteet on terveellisiä. Sitä ei vain ole järkeä litratolkulla päivittäin esim maitoa vetää. Joo jäniksetkin on ketun ruokaa? Kyllä mä jänistä silti syön. Ja porkkanat on jäniksen ruokaa? Tuo on todella surkea argumentti. Älä syö mitään niin olet pian madon ruokaa 😉 Sitä paitsi sinä itse mainitsit valion…

  Esim urheilusuorituksen jälkeen kaikkein paras palautus saadaan esim rahkaa,maustamatonta yogurttia ja hedelmiä käyttäen =ns ”smoothie” Tällöin lihakset saavat tehokkaan aminohappo palautuksen ja hiilareita hedelmistä lisäksi pitkä lista muitakin edullisia aineita hyvin imeytyvässä muodossa. Sekaan voi heittää vähän heraproteiinia extrana jos on ollut erityisen kova treeni.

  Jatka ihmeessä piimän juontia, maustamatonta yogurttia, rahkaa, juustoa, raejuustoa…

 23. ”Mutta kun se vaan on niin että maitotuotteet on terveellisiä. Sitä ei vain ole järkeä litratolkulla päivittäin esim maitoa vetää.”

  Voidaan korvata myös näin:
  ”Mutta kun se vaan on niin että x on terveellisiä. Sitä ei vain ole järkeä litratolkulla/kilotolkulla päivittäin esim x:ää vetää.”

  Lehmät tuottavat sitä maitoa vasikoilleen, sitä maitoa nyt sattuu jäämään ”ylitse”, jostain syystä ? Joten ihmiset voivat käyttää sitä.
  Biologiselta kantilta maito on vasikan juomaa, ihminen kekseliäänä on tajunnut sen, että vasikan juomasta (maitu) voi tehdä vaikka sellaisen kivan paluttavan ”smooooothien” -ilmeisesti maidosta vai tehdä muutakin, kuten esim. ”juuuustoa”. Itse pidän erityisesti ns. ”Mozarella” juustosta, voisin elää sillä. (vaikkakin edelleen vasikan juomasta tehtyä johdannaista, juustoakaan ei saisi vetää kilotolkulla)

  Porkkanat ovat niiden ruoka joka ne maasta sattuu kaivamaan esiin, oli se sitten jänis, nakke tai Dude.

Comments are closed.