eclipse_laser_shield

Maailman suurin ja kallein  yksityisjahti on varusteltu epätoivotut valokuvaajat poissa pitävällä laserkilvellä. Vaikka pikasesti kuvailtuna laserkilpi kuulostaa siltä, että se olisi tuotu nykypäivään suoraan scifi-kirjallisuudesta, on kyseessä kuitenkin jotain tavanomaisempaa. Sen sijaan että laserkilpi scifi-kirjoista ja -elokuvista tuttuun tapaan kärventäisi paparatsit, on kyse mekanismista, joka tunnistaa kamerat ja lähettää niiden suuntaan voimakasta infrapunalaservaloa sokaisten kamerat ja pilaten valokuvat.

Eclipse-niminen yli 800 miljoonaa euroa maksavan jahdin on tilannut venäläinen liikemies Roman Abramovitch. Kuten arvata saattaa, ei laserkilpi jää aluksen luksusominaisuuksista ainoaksi. Aluksessa on muun muassa kaksi helikopterin laskeutumisalustaa ja kaksi uima-allasta, joista suurempi muuttuu tarpeen vaatiessa tanssilattiaksi. Jokainen jahdin kahdestakymmenestäneljästä vierashytistä on varusteltu kuuden jalan kokoisella valkokankaalla. Aluksen pääsviitissä on sisäänvedettävä katto, mikä mahdollistaa tähtitaivaan alla nukkumisen.

Paitsi yksityisyyteen myös turvallisuuteen olla panostettu. Jahdin ikkunat ovat ohjuksen kestäviä ja hätätilanteita varten aluksessa on pienikokoinen sukellusvene. Ennen kuin Eclipse luovutetaan tilaajalleen, sen turvallisuutta parannetaan entisestään, kun jahtiin lisätään oma ohjuspuolustusjärjestelmä.

Lähde: Times Online (kuva: Engadget)

Edellinen artikkeliJättimäinen shakkilauta, jolla voi pelata
Seuraava artikkeliLiikkuva palikkalattia: virtuaalipelien tulevaisuutta?

28 KOMMENTIT

 1. Näinköhän toimii? Millähän se tunnistaa kameran, sanotaan vaikka kilometrin päästä? Kamera tallentaa vain linssiin osuvia valonsäteitä samaan tapaan kun silmä, joten eipä taida toimia… Itse ainakin laitan tämän koriin ”huuhaa” kunnes toisin todistetaan…

 2. Se suuntaa sen laserin linssiin ennen ”ampumista”, eli tuo ir-valo ei ole koko aikaa päällä eikä osoita jokaiseen ilmansuuntaan. En ole ihan varma miten se sen linssin sitten tunnistaa.

 3. Olettaisin että kyse on ihan normaalista kameratoiminnosta, jota ei kuitenkaan ole vanhemmissa kameroissa (varmaan 80-luvun lopun filmijärkkäreissä jo) nimittäin ylläripylläri: IR remote control.
  http://www.camerahacker.com/universal_remote/index.php
  Etäisyys on kyllä kaiken avaimena koska jos tuolta paatilta lähetetään signaalia sammutamaan kamerat niin paparazzit pärjää helposti jollain 400mm telelinssillä jolla voi ottaa kuvat monen sadan metrin päästä yksinsoudettavasta kumiveneestä. Voipa sitä sammua sitten lähistöltä televisiotkin jotka ovat edes jossain määrin näköyhteydessä IR-tykkiin.

 4. Tuossa vähän copypastea:
  Järjestelmä toimii niin, että infrapunalaserit etsivät kaikissa digikameroissa olevia valosensoreita. Kun järjestelmä sellaisen löytää, kameraan lähetetään vahva valonsäde, joka tekee kuvaamisen mahdottomaksi. Abramovitshin henkivartijat voivat aktivoida järjestelmän myös manuaalisesti.
  Eli kuulostaisi samanlaiselta järjestelmältä kuin mitä jotkut amerikkalaiset ja miksei muun maalaisetkin elokuvateatterit käyttävät kankaalta kuvaamisen estämiseksi. Kamerat eivät siis sammu, kuvaan tulee vain iso ja kirkas läiskä jota voisi verrata siihen että ottaa normidigipokkarilla kuvan auringosta tai kirkkaasta lampusta.

 5. Pääseeköhän Abramovitch enään aluksellaan Helsingin satamaan kun sen tiedetään sisältävän yksityisomistuksessa olevan ohjuspuollustusjärjestelmän, vai täytyykö Abramovitchin Helsingissä piipahtaessa tyytyä käyttämään vain 115-metristä yhteysalustaan MS Pelorusta joka sekin näyttää lentotukialukselta verrattuna Presidenttimme käytössä olevaan Kultaranta VIII-alukseen. Olisikohan sittenkin pitänyt Suomen valtion panostaa että olisi se GTS Finjet aikoinaan pelastettu ja tehty siitä uusi kultaranta alus presidenttimme edustusalukseksi.

 6. ”Järjestelmä toimii niin, että infrapunalaserit etsivät kaikissa digikameroissa olevia valosensoreita.” Ei kyllä mene jakeluun miten tämä toimii. Todennäköisesti ei näin, se että ir-laaserilla osuu ccd-kennoon ei vielä havannoi sitä mitenkään.

 7. Näinköhän noi ”ohjuksenkestävät ikkunat” kestää jos niihin AS-6 Kingfishin tai vastaavan rysäyttää…

 8. Voisiko jotenkin liittyä kameroitten punaisen tarkennusvalon etsimiseen jonkinlaisella sensorisysteemillä? Mutta ei kai sitäkään aina käytetä…

  Laser tosiaan saa CCD kennossa aikaan mielenkiintoisen efektin, mutta CMOS kennoissa tämäkin pitäisi olla aika hyvin kurissa. Eli en kyllä ymmärrä miten kamerat löydetään jotta niihin saataisiin laseria sojotettua.

 9. Ainakin Wikipedian mukaan aluksessa on 11 vierashyttiä ja lasit ovat luodinkestävät Romanin omassa hytissä ja komentosillalla…

 10. Melkoinen pelkuri tämä Roman. Taitaa olla henkivartijat mukana kusella käydessäänkin, jos vaikka paparazi olisi piiloutunut kannen alle.

 11. Melkoinen pelkuri tämä Roman. Taitaa olla henkivartijat mukana kusella käydessäänkin, jos vaikka paparazi olisi piiloutunut kannen alle.

 12. Luin joskus samanlaisista järjestelmistä. Tekniikka on vähän usvan peitossa, mutta kyllä näitä jo on. Veikkaan että samanlainen systeemi kuin aiemmin mainittu elokuvateattereissa oleva kuvauksenesto.

 13. Foing_Demon^ luotan tuohon Timesin tekstiin tällä kertaa kummemmin mukisematta. Voihan Wikipedia olla jäljessä, koska lähdelinkissä (Times), sanotaan, että Romanin toiveet ovat kasvaneet kun alusta on rakennettu.

  Luulen, että kyseessä on tosiaan sama menetelmä, jolla estetään elokuvateattereissa kuvaaminen.

 14. Niin tai näin, kyllä silti kuvia tuosta saa otettua jos haluaa. Kunnon paparazzi kaivaa komerosta filmirungon niin ei paljon IR-säteily hetkauta 😀

 15. jeps kylläpä taitaa se irvalo pilata ihan samalla tavalla filmillekkin tallennettavan kuvan 🙂 ellet sitten erikseen kehitä jostain ir alueen suodattavaa filtteriä (mikä on osassa hieman paremman mallisissa objektiiveissä vakiona, koska sillä estetään kuvan pehmenemistä ja korjataan värivirhettä)

 16. Tuo voi toki aiheuttaa senkin, että aluksesta syntyy jonkinlainen haaste maailman paparazzeille. Etenkin kun tuota oikein mainostetaan.

 17. Hmm. Nämä suomessa tehtävät luksusristeilijät maksavat siinä 900 miljoonaa kappaleelta. Vähän siis epäilen miten tuollaiseen purtiloon on saatu upotettua lähes saman verran rahaa.

 18. gege, ohjuksenkestäviin ikkunoihin, sukellusveneeseen, omaan ohjusjärjestelmään, yms.

 19. Edelleen huuhaata… Paparazzit käyttävät tunnetusti parempia kameroita, ns. peilietsinkameroita. Niissä on ainoastaan automaattitarkennukseen käytettävät sensorit, mutta nekään eivät ole päällä jos tarkentaa käsin…

  Ainoastaan luulo kuvaamisen mahdottomuudesta voi estää tuosta kuvan ottamisen…

 20. Voisikohan olla, että järjestelmä suuntaisi infrapunatykit vaikka heijastumia päin? Tällöin jo pelkkä kameran linssi saattaisi aktivoida systeemin.

  Tuota infrapunasysteemiä kun vähän virittelisi, saisi siitä oivan lasertykin vihollislaivoja vastaan;)

 21. Eikös IR-valo vahingoita silmiä siinä missä näkyväkin? Hieno homma jos Roman lekottelee kannella ja jengille alkaa kaihit kehittyä kun kameratutkat ottavat signaalia silmälaseista, autojen ikkunoista, perhosista ja vetyatomeista… 🙂

  Samalla tavalla laser-pointteriin voi pistää uv-ledin ja sokaista ihmisiä ilman näkyvää valonlähdettä. Ajattelin vain huomauttaa.

 22. Hesarissa kerrottiin hinnaksi vain 200miljoonaa. Melkoinen ero, sanoisin. Miksi tuosta piti tehdä tuollainen sunseeker kopio? Mielestäni näyttää ylikokoiselta tusinajahdilta (manhattanit yms sarjatuotantoiset lujitemuovijahdit). Kun kerran tehdään alusta asti tilauksesta, niin sitten voisi yrittää säväyttää ulkonäölläkin. Kulmikkaampi ja suoraseinäisempi ’design’ käyttöön! Pintakäsittelyksi vaikka hiilikuitu.

 23. Heikkisellä on kyllä pointti tuossa! Onhan tuo hieno botski, mutta voisi se olla kyllä vielä monin verroin hienompikin.

 24. Kylteri: ”ohjuksenkestävät” ikkunat lienevät paksua karkaistua lasia joiden takana on tavallinen ikkuna. Singolla kun siihen ikkunaan päräyttää niin räjähdys tapahtuu melko harmittomasti laivan rungon ulkopuolella. Elikkäs karkaistu lasi toimii samallatavalla kuin ne säleet jenkkien Strykerien ympärillä. Kukaan ei vaan ole miettinyt että mitäs jos hyökkääjällä onkin kaksi sinkoa?

Kommenttien lisääminen on estetty.