Millainen on maailma sitten kun sinä ja minä olemme vanhoja? Voidaanko tulevaisuudessa vanhuksen suusta kesken kahvihetken kummuta lausahdus: ”Taas ne teinit pörrää tuolla niillä lentorepuillaan. Toista se oli kun minä olin nuori, kun silloin ajeltiin kiltisti skoottereilla ja kaikki oli muutenkin paremmin…”?

Lentoreput ovat tähän asti olleet vain agenttiseikkailuissa esiintyviä kojeita, jotka ovat ruokkineet seikkailunjanoisten pikkupoikien mielikuvitusta,  mutta jos uusiseelantilaista Martin Aircraft Company Limited -yritystä on uskominen, voi tämä olla hyvinkin mahdollista. Yritys ilmoittaa luoneensa maailman ensimmäisen käytännöllisen lentorepun ja ennakkotilausten vastaanotto on jo käynnissä. Ensimmäiset lentoreput luovutetaan ostajille tämänhetkisten tietojen mukaan loppuvuodesta 2010.

_martinjetpack008[1]

Teknisesti Martin Jet Back on  osoitus siitä, mihin kaikkeen ihminen nykyaikaisilla materiaaleilla pystyy. Keveän rakenteen saavuttamiseksi on runko pääosin tehty hiilikuitukomposiiteista ja ilman turvavarusteita ja kuljettajaa laitteen paino on saatu kutistettua vajaaseen 114 kiloon.

Maasta irtautumisesta vastaa Martin Aircraftin 2.0 litran nelisylinterinen kaksitahtimoottori, joka luo 150 kw eli n. 200 hv. Näillä tehoilla ja 19 litran tankilla lentoreppu pystyy noin puolentunnin yhtämittaiseen lentoon ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ohjastaja pääsee pisimmillään tuossa ajassa 50 kilometrin päähän lähtöpisteestä. Lapinvaellukselle tällä laitteella siis ei kannata lähteä, ellei ole ennakkoon käynyt levittelemässä oletetulle reitille jerrykannuja odottamaan.

Lentolupakirjaa ei tarvita, vaan valmistajan omat kouluttajat kouluttavat käyttämään lentoreppua ennen luovutusta. Asiakasta ei jätetä myöhemminkään täysin omien taitojensa varaan, vaan lentorepusta löytyy mm. laskuvarjo joka avautuu nopeasti matalalla lennettässä pienen raketin avustuksella.

Oman ennakkotilauksen voi käydä jättämässä valmistajalle osoitteessa: www.martinjetpack.com

Edellinen artikkeliIsänmaallisuus on pääasia siis pää-asia
Seuraava artikkeliAfter Office Tie by Sinapsis Studio toiminee tänään, perjantaina

10 KOMMENTIT

 1. Muistuttaa kovasti vempainta jonka rakensivat mythbusterssissa vuosia sitten. Luulisin että tuo luokiteltaisiin Suomessa ultrakevyeksi lentokoneeksi ja ultraan tarvitaan lupakirja.

 2. Paino pitäisi saada alle 70 kiloon, jolloin ilmailuviranomainen ei kyselisi mitään lupakirjoja, tai mitän muutakaan. Eli tuolla ei saa lennellä Suomessa.

 3. ”Lentoreput ovat tähän asti olleet vain agenttiseikkailuissa esiintyviä kojeita”

  Onhan noita ollut jo 60-luvulta lähtien, esim:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bell_Rocket_Belt

  Samaisen firman vempeleellä muuten tuotiin olympiatuli arenalle vuoden 1984 olympialaisissa Los Angelesissa. Näissä tosin lentoaika on muutamia kymmeniä sekunteja, joten ne kelpaavat vain lyhyihin hyppäyksiin.

 4. Sitä en missään vaiheessa kiistänytkään, että niitä ei olisi yritetty kehitellä kovastikkin ennen tätä päivää. Artikkelin otsikko jo kertoo, että kyseessä on ensimmäinen käytännöllinen lentoreppu, eikä ensimmäinen lentoreppu.

 5. pistin tilaukseen ja sitten kun saantuon niin lennän kyllä ihan varmaan sanoo ilmailuviranomainen mitä hyvänsä 🙂

 6. Ei tuo 50km mitenkään heikko tulos ole ollenkaan! Kuitenkin lähes aina laskeutuminen tapahtuu noilla ultrakoneillakin samaan paikkaan mistä lähdettiin, lennot ovat siis puhtaita huvilentoja lähiympäristössä.
  Vertailukohtana, harva sähköauto pääsee tuohon 50km käytännön olosuhteissa, ja sähköautoihmiset ovatkin perustelleet että kyseinen toimintasäde on täysin riittävä, koska keskimääräiset työmatkat ovat päivässä 30-50km yhteensä.. Tuossa otetaan lisäksi huomioon että esim työmatka ajossa (epätodennäköinen käyttökohde aivan lähitulevaisuudessa) jos autolla on matkaa sen 25km/suunta, niin ilmojen teitä kuljettaessa ei varmaan tule edes 15km matkaa.

 7. Kyllähän tuolla työmatkat taittaisi tyylikkäästi, jos kulutus ei olisi tuota luokkaa. 38l / 100km verrattuna autoon 6,5l / 100km.

  Tosin eipä taida olla köyhille tarkoitettu vempele muutenkaan 😀

 8. Todella epäkäytännöllinen ja pitää hirveetä meteliä. Ihmettelen kuka tuollaista ostaa, vaikka on rahaakin. Vähän kun sattuu etukenossa lentämään suurella vauhdilla maahan niin tulee rumaa jälkeä, koska laitekkin painaa varmaan aika paljon. Mielellään ton kyllä näkis uudessa bondissa!

 9. ”Muistuttaa kovasti vempainta jonka rakensivat mythbusterssissa vuosia sitten. Luulisin että tuo luokiteltaisiin Suomessa ultrakevyeksi lentokoneeksi ja ultraan tarvitaan lupakirja.”

  Ja sillä Mythbustersien vehkeellä ei saanut ku viikset väpättämään.

 10. ”…harva sähköauto pääsee tuohon 50km käytännön olosuhteissa…”

  Taisit vetäistä tuon 110-vuotiaasta hatustasi. Sähköautojen kantama on normaalisti noin 200km ja sitä saa kasvatettua huomattavasti suuremmaksi. Fevt (finnish electric vehicle technonogy) , joka valmistaa akkuja, väitti pari vuotta sitten että heidän prototyyppi kulkisi jopa 1000km yhdellä latauksella. Fevtin väite kuulostaa liioitellulta, mutta puoli tuhatta ei ole nykyään mikään ihme.

Kommenttien lisääminen on estetty.