EFG9392

Yksi aurinkopanelien heikoimmista puolista on suhteellisen huonon hyötysuhteen ohella ollut tähän asti se että nämä ovat suhteellisen olleet kalliita. Nepalilaisen, vasta 18 vuotiaan Milan Karki -nimisen koululaisen tekemän innovaation ansioista aurinkopaneelien hinta saattaa kuitenkin pian romahtaa, sillä paneleissa tähän asti tarvitulle kalliille piille on nyt löytynyt edullinen, helposti saatavilla oleva vaihtoehto.

Brittitiedemies Stephen Hawkinsin inspiroiman Milanin tavoite oli kehittää ratkaisu, jolla hänen kotikylänsä asukkaat voisivat saada koteihinsa sähköt. Ongelman ratkaisu löytyi niinkin yllättävästä materiaalista kuin ihmishiuksesta. Nuori keksijä nimittäin huomasi että hiuksen sisältämä melaniini muuntaa auringon säteilyn sähkövirraksi. Menetelmällä valmistettu, halkaisijaltaan noin 50 senttimetrin prototyyppiaurinkopaneli tuotttaa sähköä jo 9 voltin jännitteellä, tehon ollessa 18 Wattia.

hius_aurinkopaneli

Hienoksi innovaation tekee se, että käytännössä ilmaisella materiaalilla, eli hiuksilla on tässä voitu korvata aurinkopanelissa kallis pii. Näin yhden panelin valmistuskustannuksi tulee olemaan ainoastaan noin 30 euroa. Keksijä toivoo että innovaatio voitaisiin pian kaupallistaa ja myös köyhempien maiden asukkailla olisi näin mahdollisuus hankkia kotiinsa oma pieni aurinkovoimala lataamaan kännyköitä, sekä antamaan virtaa iltavalaistukseen.

Kautta: dvice.com

Edellinen artikkeliHilavitkutin.com feisbuukkaa – ole sosiaalinen ja liity faniksi!
Seuraava artikkeliViimeiseen lepoon 1973 Pontiac Catalinalla aseiden kanssa