EFG9392

Yksi aurinkopanelien heikoimmista puolista on suhteellisen huonon hyötysuhteen ohella ollut tähän asti se että nämä ovat suhteellisen olleet kalliita. Nepalilaisen, vasta 18 vuotiaan Milan Karki -nimisen koululaisen tekemän innovaation ansioista aurinkopaneelien hinta saattaa kuitenkin pian romahtaa, sillä paneleissa tähän asti tarvitulle kalliille piille on nyt löytynyt edullinen, helposti saatavilla oleva vaihtoehto.

Brittitiedemies Stephen Hawkinsin inspiroiman Milanin tavoite oli kehittää ratkaisu, jolla hänen kotikylänsä asukkaat voisivat saada koteihinsa sähköt. Ongelman ratkaisu löytyi niinkin yllättävästä materiaalista kuin ihmishiuksesta. Nuori keksijä nimittäin huomasi että hiuksen sisältämä melaniini muuntaa auringon säteilyn sähkövirraksi. Menetelmällä valmistettu, halkaisijaltaan noin 50 senttimetrin prototyyppiaurinkopaneli tuotttaa sähköä jo 9 voltin jännitteellä, tehon ollessa 18 Wattia.

hius_aurinkopaneli

Hienoksi innovaation tekee se, että käytännössä ilmaisella materiaalilla, eli hiuksilla on tässä voitu korvata aurinkopanelissa kallis pii. Näin yhden panelin valmistuskustannuksi tulee olemaan ainoastaan noin 30 euroa. Keksijä toivoo että innovaatio voitaisiin pian kaupallistaa ja myös köyhempien maiden asukkailla olisi näin mahdollisuus hankkia kotiinsa oma pieni aurinkovoimala lataamaan kännyköitä, sekä antamaan virtaa iltavalaistukseen.

Kautta: dvice.com

Edellinen artikkeliHilavitkutin.com feisbuukkaa – ole sosiaalinen ja liity faniksi!
Seuraava artikkeliViimeiseen lepoon 1973 Pontiac Catalinalla aseiden kanssa

18 KOMMENTIT

 1. ”tuotttaa sähköä jo 9 voltin jännitteellä, tehon ollessa 18 Wattia.” Hivenen oudosti ilmaistu, eikös tuo paneeli tuota nimenomaan jännitteen joka on taas riippuvainen itse kennosta ja sen rakenteesta. Sähköähän voidaan tuottaa vaikka millivoltilla jännitettä, ainoa asia on että jännitettä pitää olla olemassa…

 2. Jos tuo kuva on samasta panelista, niin näyttäisi että hiuksia on tuossa 50 cm panelissa yhteensä joku 100 kpl ristissä… Ja jos niistä saa 18 W tehoa niin on kyllä kerrassaan käänteentekevää… Pikkuisen skeptinen fiilis tuosta tulee… Täytyypä vähän googlata 🙂

 3. ei se pii nyt kovin kallista voi olla millään mittapuulla.. jalostettua hiekkaa 😛

  täytyy kyl sanoa että tuo on liian hyvää ollakseen totta, ja kun asia on näin, niin se yleensä ei ole totta. aika näyttää. ois kyllä hienoa vetää pää kaljuks ja ladata auton paristot auringosta niillä hiuksilla.

 4. Valitettavasti tieteellisesti tuo vaikuttaa lähinnä 9V pariston teholta.
  Tuollaisen 18W tehon tuottamiseen tarvitaan noin 1-2 m2 piipohjainen paneeli ja aurinko porottamaan täydeltä terältä päiväntasaajan paikkeilla, jota varmasti nepalissakin riittää.
  Jos tuo olisi totta, niin ko. kennon teho olisi n. 4-5 kertaa paremmat kuin nykyiset aurinkopaneelit. Ja sehän on vasta prototyyppi!!

  Mutta olisi kiva olla väärässä!

 5. Samaa toistelen kuin muutkin, vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta :O

  Ja vaikka tuo toimisikin, niin ilkeät isot energiayhtiöt hoitaisivat homman niin ettei kukaan kuule tuosta ideasta mitään…

 6. Kun siihen ei tarvitse muuta kuin hiuksia, niin sitä voisi itse vaikkapa testata. Eikä sen ole pakko olla ihmisen hiuksia. Se voisi olla vaikkapa koiran karvoja tai oravan häntiä, jos ne sisältävät tuota melaniinia

 7. Ensiksi joku voisi kertoa miten hän on saanut hiukset johtamaan sähköä 9v/18w edestä?

 8. Se on Stephen Hawking eikä Stephen Hawkins. (Tuliko sekoitettua Richard Dawkinsiin?)
  Ihan kiinnostavan kuuloinen keksintö.

 9. Tosiaan HUIJAUS, tosiaan artikkelin otsikkoon mun mielestä kuuluisi korjata ”luuli valmistavansa” tai että kyseessä oli huijaus yms. tai sen kuuluisi viimeistään ilmetä artikkelissa.

 10. Eikö nyt järki sano että se on huijaus. Tyypit jo usko ihan tosissaan. Morans!

 11. Järki sanoi jo heti kärkeen, että kyseessä on pakko olla jonkinasteinen huijaus. Silti uutisesta tuli ehkä hieman yllättäen mieleen Matrix… ihmisiä paristoiksi, kylä lähtee! 🙂

Kommenttien lisääminen on estetty.