Onko malarialoisilla rokottaminen ratkaisu maailman malariaongelmaan?

AdminSB

757px-Aedes_aegypti_biting_human[1]

Malaria on yhä edelleenkin yksi maailman tappavimmista taudeista. Joka vuosi lähes miljoona ihmistä maailmassa menehtyy taudin seurauksena. Taudin vakavuudesta huolimatta tätä vastaan ei vielä tähän mennessä ole pystytty kehittämään rokotetta, tai tartunnan jo saanutta parantavaa lääkettä. Nyt kuitenkin viimein vaikuttaisi, että tiedemiehet olisivat lähellä läpimurtoa sairauden ehkäisemisessä.

Vaikka jo nyt taudin eteneminen vaaralliseen vaiheesseen voidaan estää Chloroquine -nimisellä lääkkeellä ja tiedetään ettää ihminen voi altistumisen kautta kehittyä malarialoiselle immuuniksi, niin tähän mennessä ei vielä kuitenkaan ole onnistuttu kehittämään rokotetta sairaudelle. Uusimmissa, varsin radikaaleilta tuntuvissa kokeissa on kuitenkin onnistuttu keinotekoisesti luomaan kokeeseen osallistuneille rokotetta vastaava immuniteetti malarialle. Radikaaliksi ”rokotusmetodin” tekee se, että rokotus on annettu altistamalla koehenkilöt useaan otteeseen malarialoisen sairastuttamille sääskille. Samalla koehenkilöille on kuitenkin annettu chloroquine lääkettä, jotta sairaus ei ole päässyt etenemään. Tuloksena koehenkilöt ovat kuin ovatkin saavuttaneet ilmeisen tehokkaan immuniteetin sairaudelle.

Hollannissa toteuttettujen menestyksekkäiden altistamistestien tuloksena nyt ollaan kehittämässä perinteisempää rokotetta sairaudelle, jossa potilaalle injektoidaan heikennettyjä, eläviä malarialoisia. Näin annetut malarialoiset saisivat ihmisen kehittämään immuniteetin sairautta vastaan, mutta eivät kuitenkaan aiheuttaisi potilaan sairastumista.

Lähde: yahoo.com