hehkulamppu_energiansaasto_01
Vasemmalla kuvassa perinteisen hehkulampun sydän ja oikealla Deposition Sciences -yrityksen kehittämä, energiatehokkaampi hehkulamppu.

Perinteiselle hehkulampulle ollaan pedattu hautajaisia jo pidemmän aikaa, raivaten tietä loisteputkiin perustuville, vähäkulutuksisille energiansäästölampuille. Loisteputkien tarjoama valo ei kuitenkaan miellytä kaikkia, vaan monet haluaisivat edelleen nauttia hehkulampun tarjoamasta lämpimästä valosta.

Yhdysvalloissa vuonna 2012 voimaan tuleva energiansäästölaki on tähän asti näyttänyt pistävän lopun hehkulampun myynnille, sillä yksikään markkinoilla oleva hehkulamppu ei ole vastannut lainsäädännössä vaadittua energiatehokkuutta. Lain voimaantulon lähestyminen on kuitenkin saanut valaisinteknologian yrityksissä vipinää, tavoitteena kehittää energiatehokkaampi hehkulamppu.

Santa Rosassa, Kaliforniassa toimiva yritys nimeltään Deposition Sciences on jo onnistunut kehittämään hehkulampun, joka pystyy nykyisiä lamppuja jopa 50% parempaan energiatehokkuuteen. Teknologia perustuu hehkulangan ympärille verhottuun, kaasutäytteiseen lasikupuun, joka toimii eräänlaisena lämpöpeilinä, heijastaen hehkulangan tuottamasta hukkalämmöstä suuren osan takaisin lähteeseen. Teknologian varhaista versiota on jo sovellettu onnistuneesti Philipsin markkinoille tuomissa hehkulampuissa, jotka kuluttavat 30% vähemmän energiaa, kuin perinteiset hehkulamput.

Tässä mielestäni jälleen mainio esimerkki siitä, kuinka järkevällä, ympäristöä ajattelevalla lainsäädännöllä voidaan ohjata teollisuutta satsaamaan kestävää kehitystä tukeviin teknologioihin. Tuskinpa tätäkään innovaatiota oltaisiin lähitulevaisuudessa nähty, ellei näin pakon edessä.

Kautta: gizmodo.de

Edellinen artikkeliElectronic Ruler on perinteinen viivain digitaalisella näytöllä
Seuraava artikkeliBulletproof Bomber Jackets, luodinkestäviä asusteita