chrome_os_logo

On jo pitkään pidetty selvänä, että Googlen laajentumistavoitteet hakukonetoiminnoista  eivät tulisi rajoittumaan oman Chrome-nettiselaimen sekä Android– mobiilikäyttöjärjestelmän esittelyyn. Luontevana seuraavana askeleena, matkalla kohti tietojenkäsittelyn maailmanvalloitusta, Google on tänään esitellyt oman tietokoneiden käyttöjärjestelmänsä, nimeltään Chrome OS.

Chrome OS on ainakin alkuvaiheessa lähinnä minikannettaville suunnattu, avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmän koodi tullaan julkaisemaan kehittäjien saataville vielä myöhemmin tänä vuonna ja ensimmäisiä Chrome-käyttöjärjestelmällä varustettuja minikannettavia on lupa odottaa kauppoihin kesällä 2010.

Chrome -käyttöjärjestelmän ominaispiirteitä luvataan olevan nopeus, yksinkertaisuus ja turvallisuus. Käyttöjärjestelmän kerrotaan starttaavan ja kytkeytyvän nettiin jo muutamassa sekunnissa virran päälle kytkemisestä. Itse käyttöjärjestelmän kerrotaan olevan äärimmäisen minimalistinen ja suurin osa itse käyttökokemuksesta tulee perustumaan verkkosovelluksiin. Google kertoo myös suunnitelleensa täysin uuden tyyppisen tietoturva-arkkitehtuurin, jonka luvataan eliminoivan tarpeen turvapäivityksille, ja tekevän käyttöjärjestelmästä yksinkertaisesti turvallisen.

Googlen Chrome OS tulee siis arvatenkin perustumaan hyvin pitkälle googlen olemassa oleviin verkkosovelluksiin, kuten google docs-toimistosovellukseen. Vastaavasti sovelluten toimiminen offline-tilassa tullaan arvatenkin varmistamaan google gears -tyyppisellä ratkaisulla, jossa lokaalisti tehdyt muutokset synkronoidaan googlen palvelimille, kun kone seuraavan kerran kytketään verkkoon.

Vaikka Googlen käyttöjärjestemä ei varmasti tule uhkaamaan Microsoftia tai Applea järeimpien käyttöjärjestelmien markkinoilla, niin on helppo kuvitella googlen saavan aikaiseksi toimivan kevyt käyttöjärjestelmä, joka tekee mukaan otettavista, miniläppärityylisistä tietokoneista entistä kevyempiä ja edullisempia.

Lisää aiheesta Googlen blogista

Edellinen artikkeliViimein on saatu pizza-uuni autoon: Porta-Pizza Oven
Seuraava artikkeliCoffin Couch, piristettä sohvaperunalle

25 KOMMENTIT

 1. Jos tuo todella käynnistyy parissa sekunnissa, myöskin HDD-levyllä, niin ihan varmasti vaihdan Vistan tähän! Muutenkaan Linux Ubundut ja Kubundut evät ole olleet mieleeni. Tämä voisi olla, sillä odotan Chrome OS:ltä tyylikästä ulkoasua ja helppoa käytettävyyttä.

  Google Chrome -selaimen julkaisuaikoina itse ainakin vain vitsailin siitä, että Google kehittelisi oman käyttöjärjestelmän. Mutta mikä lie asian laita, kun kerta Googlen matkapuhelimetkin keräävät tietoa ihmisistä… Google Chrome OS tulisi varmasti seuraamaan käyttäjän jokaista liikettä ja kerää kaiken tiedon Googlelle.

  Toisaalta on kyllä mahtavaa, että miniläppäreihin saadaan uusia, kevyempiä käyttöjärjestelmiä. Ubuntu-fanit varmaan pitäytyvät Linux-miniläppäreissä, mutta kuten mainitsin, meikäläinen karttaa Linuxit kaukaa. Kun taas Windows-miniläppärit ovat korkeahintaisempia: ottaahan se Windows aina osansa sen hinnasta.

  Jos Chrome OS -miniläppäreitä löytyy jo ensi vuonna Gigantin hyllyltä, lupaan napata sellaisen!

 2. ”Jos tuo todella käynnistyy parissa sekunnissa, myöskin HDD-levyllä, niin ihan varmasti vaihdan Vistan tähän!”

  ”meikäläinen karttaa Linuxit kaukaa. ”

  parempi kun kartat gnu/linux-pohjaista chrome os:ää kaukaa ja pysyt vistassa. maailma ei kaipaa lisää ahdasmielisiä urpoja

 3. ei näin: En nyt ihan ymmärrä mitä olet täältä hakemassa. En puhunut Linux-pohjaisista , puhuin nimenomaan Ubunduista. Minulla ei ole mitään Linuz-pohjaa vastaan.

  Helpottiko?

 4. Vista oli ja meni. Ei ikinä enää…XP tuli koneelle takaisin mutta muuten tyydyttävän nopeassa pöytäkoneessa alku-lataaminen vie raivostuttavan kauan. Olishan se kivaa kun pääsis nopeammin alkuun.

  Läppäriä en tarvitse, Linuxit ja Vistat kierrän kaukaa. Mäkki olis vaihtoehto mutta iMac on aika surkee tekele ja Pro maksaa liikaa.

  Varmaankaan Chrome OS ei ole mua varten.

 5. Ei kai se iMac nyt niin surkea tekele oo? Millä perusteella on? (En kyllä ite omista, mutta haluaisin…)

 6. ”Ei kai se iMac nyt niin surkea tekele oo? Millä perusteella on? (En kyllä ite omista, mutta haluaisin…)”

  Ei se nyt IHAN surkea ole, mutta kun se on koottu melko heikkolaatuisen näytön ympärille ja kun koko keksintö on niinkuin Mc Donaldsin hampurilainen, niin eipä juuri kiinnosta. Eräällä tutulla on semmonen vajaa puoli vuotta vanha, ja sen 24 tuumainen näyttö on toisilta kohdilta tummempi ja kalibrointikaan ei ole sujunut niin hyvin kuin omassa PC:ssäni. Käyttöjärjestelmältään Mac on paljon parempi.

 7. Joo ite kans kiertäny noi linuxit ja mitkä lie macit kaukaa. Ihan turhia ja pelkkä windows on mun mielestä paras. Eihän linuxissa varmaa toimi ees mikää ohjelma. Kuka sellasta jaksaa sit käytää. Windows on sitäpaitsi ihan hyvän hintanen ja päivityksiäkin tulee.

 8. antti94: kyllähän niissä Linuxeissa ohjelmat toimii, ja niitä on valmiiksikin. Itse kartan Windowsit miniläppäreissä, sillä tahdon maksaa miniläppäristä mahd. vähän.

  Ubuntu ei tule kysymykseenkään, sillä en pidä siitä.

 9. Jep, linuxissa toimii jotkin ohjelmat, mutta ei LÄHESKÄÄN kaikki. Lisäksi jos pelaa pelejä, niin ei edes kannata harkita Linuxia.

  Asennus on helppo, JOS se sattuu menemään läpi. Hieman vanhemman läppärin kanssa tuli Ubuntun kanssa sen verran ongelmia, että vaihdoin suosiolla XP:n takaisin.

  En sano, että windows olisi paras käyttis, mutta ohjelmien/pelien tuki ja tottumus ratkaisee asian.

 10. Jep, linuxissa toimii jotkin ohjelmat, mutta ei LÄHESKÄÄN kaikki. Lisäksi jos pelaa pelejä, niin ei edes kannata harkita Linuxia.

  Asennus on helppo, JOS se sattuu menemään läpi. Hieman vanhemman läppärin kanssa tuli Ubuntun kanssa sen verran ongelmia, että vaihdoin suosiolla XP:n takaisin.

  En sano, että windows olisi paras käyttis, mutta ohjelmien/pelien tuki ja tottumus ratkaisee asian.

 11. Hmm… ei ole mulla ainakaan yksikään Linuxin softa jäänyt Linuxissa toimimatta. Windows-softistakin yllättävän isoa osaa voi Linuxissa pyörittää. Toisin päin ei sitten onnistukaan; Linux-softaa en monessa tilanteessa ole onnistunut Windowsissa pyörittämään…

 12. Linuxissa eikä kait Chromessakaan pyöri muutamat tärkeät ohjelmat niin ovat poissa laskuista.

  iMacista vois saada oivan pelin, kun jättäis sen oman näytön suosiolla kakkosnäytöksi ja laittais kunnon näytön rinnalle. Liitäntöjä on ihan liian vähän, mutta vissiinkin siinä jonkinmoinen langattomuus ulkoisten kiintolevyjen käyttöä varten pelaa (?)

  Näytönohjain on kans mysteeri, aina kun ei riitä pelkkä kalibrointi, vaan näyttöä pitää voida hienosäätää. Säätö ohjelmallisesti toimii ainakin kalliimmissa Eizoissa, mutta vähän halvemmalla pääsee kun säätöjä voi tehdä näytönohjaimella.

 13. Kysehän on siitä, että kun Google tekee jotain niin Linuxillekin löytyy ihan uudenlaista kiinnostusta. Arvioisin, että tästä hyötyvät kaikki Linux -jakelut, mutta pitkällä aikavälillä Googlen markkinavalta tekee siitä selvästi suosituimman jakelun ja kenties viimeinkin vaihtoehdon joka todella haastaa Windowsin ja pakottaa rauta- ja sovellusvalmistajat panostamaan myös Linux -tukeen.

 14. Erpe, ite veikkaisin ”todella pitkäks aikaväliks” tässä paria vuotta.

  Mark my words: Googlen linuxi, eli chrome, lyö itsensä läpi ja google koodaa directx:n kaltaisen rajapinnan sille ennen vuotta 2013. Peleistä & ohjelmista ruvetaan tekemään käännökset sillekkin ja on viimein saatu vaihtoehto windowsseille.

 15. ”lähetä kaikki tiedot mitä koneellasi teet meille google-corporationiin!”

 16. Vaatiiko Chrome OS sille ohjelmoidut ohjelmat, vai toimivatko Windows-ohjelmat?

 17. “lähetä kaikki tiedot mitä koneellasi teet meille google-corporationiin!”

  Google on vielä pahempi firma kuin Microsoft, varmaan vaatii kaikki tekijänoikeudet itselleen kuvista tms.mitä Chromella tehdään.

 18. Ihmettelen puheitanne siitä, että suurin osa ohjelmista ei toimi Linuxilla. Itse taas pidän todennäköisempänä sitä, että suurin osa ohjelmista on nimenomaan tehty Linuxille. Esimerkiksi Ubuntussa, jolla juuri kirjoitan, on 2005 asennettua pakettia ja asentamattomia aptitude kertoo olevan 23234. Aikamoinen määrä ohjelmia pelkissä perustietokannoissa.

  Siispä esitän, että jokainen joka väittää ettei Linuxille ole tiettyjä tarpeellisia ohjelmia puhuu nimenomaan PELEISTÄ tai joistain yksittäisistä erityistapauksista, jotka harvoin ovat välttämättömiä. Suosittelenkin kokeilemaan Linuxia uudestaan, kun pelaamisikä on mennyt ohitse.

 19. ”Siispä esitän, että jokainen joka väittää ettei Linuxille ole tiettyjä tarpeellisia ohjelmia puhuu nimenomaan PELEISTÄ tai joistain yksittäisistä erityistapauksista, jotka harvoin ovat välttämättömiä. Suosittelenkin kokeilemaan Linuxia uudestaan, kun pelaamisikä on mennyt ohitse.”

  Käsittääkseni Adoben Photosop ja kaikki muut varteenotettavat kuvankäsittelyohjelmat eivät toimi Linuxilla, joten siinäpä sitä syytä kerrakseen…ja sehän ei riitä, että jotenkin toimii, vaan niiden on toimttava kunnolla.

  Peleistä viis…en pelaa koneella mitään.

 20. Siitähän juuri noissa linuxeissa on kyse, että ”jotkin” ohjelmat toimii mutta ei kaikkein tärkeimmät. (mms. kuvan käsittely ohjelmat [HYVÄT] tai 3d grafiikka suunnittelu ohjelmat ja ”tietenkin” pelit)

 21. Open Office sunmuut ilmaisohjelmat toimivat jotenkin….mutta jatkuvaa harmaiden hiusten repimistä niiden käyttö kuitenkin on. Jos niitä pitäis käyttää täyspäiväiseen työntekoon niin vaikeeta olis.

 22. ”Viitsisitkö hieman edes perustella tuota?”

  Jonkinverran omakohtaisia kokemusta on Windowssin maksullisista tekstinkäsittelyohjelmista ja tuosta Open Officesta.

  Wordilla tulostettaessa yleensä kaikki onnistui niinkuin pitikin, mutta nyt käytössä olevalla openilla tulee aina kaikenmaailman ihmehäikkää…tekstit hyppii minne tahtovat, tulostuksessa yhtä-äkkiä joku asia menee pieleen vaikka samaa hommaa on tehty aiemminkin….

  Toki sillä nämä pikkutarpeet tekee, Photari on kaikkein tärkein.

Kommenttien lisääminen on estetty.