chrome_os_logo

On jo pitkään pidetty selvänä, että Googlen laajentumistavoitteet hakukonetoiminnoista  eivät tulisi rajoittumaan oman Chrome-nettiselaimen sekä Android– mobiilikäyttöjärjestelmän esittelyyn. Luontevana seuraavana askeleena, matkalla kohti tietojenkäsittelyn maailmanvalloitusta, Google on tänään esitellyt oman tietokoneiden käyttöjärjestelmänsä, nimeltään Chrome OS.

Chrome OS on ainakin alkuvaiheessa lähinnä minikannettaville suunnattu, avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmän koodi tullaan julkaisemaan kehittäjien saataville vielä myöhemmin tänä vuonna ja ensimmäisiä Chrome-käyttöjärjestelmällä varustettuja minikannettavia on lupa odottaa kauppoihin kesällä 2010.

Chrome -käyttöjärjestelmän ominaispiirteitä luvataan olevan nopeus, yksinkertaisuus ja turvallisuus. Käyttöjärjestelmän kerrotaan starttaavan ja kytkeytyvän nettiin jo muutamassa sekunnissa virran päälle kytkemisestä. Itse käyttöjärjestelmän kerrotaan olevan äärimmäisen minimalistinen ja suurin osa itse käyttökokemuksesta tulee perustumaan verkkosovelluksiin. Google kertoo myös suunnitelleensa täysin uuden tyyppisen tietoturva-arkkitehtuurin, jonka luvataan eliminoivan tarpeen turvapäivityksille, ja tekevän käyttöjärjestelmästä yksinkertaisesti turvallisen.

Googlen Chrome OS tulee siis arvatenkin perustumaan hyvin pitkälle googlen olemassa oleviin verkkosovelluksiin, kuten google docs-toimistosovellukseen. Vastaavasti sovelluten toimiminen offline-tilassa tullaan arvatenkin varmistamaan google gears -tyyppisellä ratkaisulla, jossa lokaalisti tehdyt muutokset synkronoidaan googlen palvelimille, kun kone seuraavan kerran kytketään verkkoon.

Vaikka Googlen käyttöjärjestemä ei varmasti tule uhkaamaan Microsoftia tai Applea järeimpien käyttöjärjestelmien markkinoilla, niin on helppo kuvitella googlen saavan aikaiseksi toimivan kevyt käyttöjärjestelmä, joka tekee mukaan otettavista, miniläppärityylisistä tietokoneista entistä kevyempiä ja edullisempia.

Lisää aiheesta Googlen blogista

Edellinen artikkeliViimein on saatu pizza-uuni autoon: Porta-Pizza Oven
Seuraava artikkeliCoffin Couch, piristettä sohvaperunalle