Operaatio: Playstation 3 kovalevyn vaihto

kovalevyn poisto

Playstation 3 -pelikonsolin sisäänrakennetulle kovalevylle löytyy runsaasti erilaista käyttöä. Sen lisäksi, että Playstation store-verkkokaupasta ostetut pelit tallennetaan luonnollisesti kovalevylle, niin myös blu-ray levyiltä pelattavat pelit asentavat mielellään useita gigatavuja tiedostoja kovolle. Kun edellisten lisäksi kovalevylle tulee helposti siirrettyä videoita, musiikkia ja valokuva, niin laitteen mukana toimitettu 40-80 gigatavun levy on nopeasti täynnä. Onneksi PS3 konsolin kovalevy on kuitenkin helppo vaihtaa, eivätkä suurikokoisetkaan 2,5″ SATA-kovalevyt enää näinä päivinä ole hinnalla pilattu. Tässä askelaskeleelta tehty kuvaus siitä, kuinka oman pleikkarini kovalevyn vaihto 60 gigaisesta 320 gigaiseen sujui hiljattain näppärästi.

Kuten mainittua, SATA-kovalevyjen hinnat ovat näinä päivinä jo hyvin kohtuullisia. Itse päädyin uutta kovalevyä shopatessani 320 gigatavun kokoiseen Seagate Momentus 7200.3 -kovalevyyn. Syy valintaan oli, että kokoluokka tuntui riittävältä, ja lisäksi hinta/kokosuhde oli tässä luokassa kohdallaan. Vaikka netistä löytyvien testien perusteella hankkimani levyn 7200 rpm nopeus ei tuo käytännössä suurta etua konsolin mukana standarditoimitettavaan 5400 rpm -levyyn nähden, niin hintaero oli sen verran pieni, että päädyin kuitenkin tähän nopeampaan vaihtoehtoon. Kyseisen levyn päivän hinta on noin 60-70 euroa.

Sitten itse kovalevyn vaihtoon.

1. Kovalevyn sisällön varmuuskopiointi

IMG_4780

Jotta kovalevylle jo tallennettu sisältö ei katoaisi vaihdon yhteydessä, kannatta sisältö luonnollisesti varmuuskopioida vaihdon jälkeistää palautusta varten. Varmuuskopiointiin soveltuu mainiosti ulkoinen kovalevy (jonka täytyy olla FAT 32 muotoon formatoitu).

IMG_4784

Varmuuskopiointitoiminto löytyy asetukset (tai settings) valikon alta. Noin 40 gigatavun varmuuskopiointiin kului aikaa vajaan puolitoista tuntia. Ulkoiselle kovalevylle varmuuskopioinnin lisäksi peleihin liittyvät pokaalit varmistetaan synkronoimalla nämä pelivalikosta palvelimelle ennen kovalevyn vaihtoa.

2. Itse kovalevyn vaihto

Kun kovalevyn tiedot on varmistettu, on aika suorittaa varsinainen kovalevyn vaihtoa. Ennen vaihtoa pelikonsoli täytyy luonnollisesti sammuttaa päävirtakytkimestä, sekä lisäksi irrottaa laite verkkovirrasta.

IMG_4803

Kovalevy löytyy konsolin vasemmasta laidasta, jossa sijaitsevan luukun saa helposti esimerkiksi pienellä ruuvimeisselillä kammettua auki.

IMG_4794

Ennen kuin kovalevyn kelkka saadaan irrotettua laitteesta, täytyy tätä paikallaan pitävä sininen tähtipääruuvi irrottaa (ainakin omalla kohdallani ruuvit olivat todella kireälle ruuvattuja, eli kannattaa varata työtä varten vääntövoimainen ruuvinpyörittäjä).

IMG_4802

Kun levykelkkaa paikoilaan pitävä sininen ruuvi on poistettu, levykelkka liu’utetaan kuvasta katsottuna oikealle, jonka jälkeen levyn saa nostettua ylös kotelosta tarkoitusta varten löytyvästä hakasesta.

IMG_4801

Itse kovalevy irrotetaan kelkastaan ruuvaamalla tätä paikallaan pitävät neljä ruuvia irti…

IMG_4799

…Jonka jälkeen vanha levy liu’utetaan pidikkeestään ja vastaavasti uusi asetetaan tilalle tämän paikalle.

Tämän jälkeen edelliset viisi havaintokuvaa toteutetaan käänteisessä järjestyksessä, kiinnittäen vasta irrotetut ruuvit uuden kovalevyn kanssa oikeille paikoilleen.

IMG_4814

Kun uusi kovalevy on onnistuneesti asetettu paikoilleen, voidaan konsoli kytkeä takaisin seinään. Kun konsoliin kytketään virrat päälle, huomio tämä automaattisesti vaihdetun kovalevyn ja ehdottaa tämän alustamista käyttöön saattamiseksi. tähän vastataan luonnollisesti ”kyllä”.

3. Kovalevyn sisällön palautus

IMG_4812

Kun kovalevy on formatoitu, on vuoro palauttaa tälle ennen vaihtoa varmuuskopioidut tiedostot.  Palautus onnistuu asetukset valikosta, ja täältä ”järjestelmän palautus” -kohdasta. (Tätä ennen olet tietenkin luonnollisesti kytkenyt laitteeseen ulkoisen kovalevyn, jolle tiedostot varmensit)

Tiedostojen palauttamiseen kuluu vielä aikaa jokseenkin saman verran, kuin näiden varmuuskopioimiseen aiemmin (itselläni noin 1,5 tuntia), joten sen verran malttia vielä tarvitaan, ennen kuin konsoli on jälleen käyttökunnossa. Tämän jälkeen kovalevyn vaihto onkin suoritettu onnistuneesti loppuun, jättäen kovolle mukavasti, vajaan 300 gigatavua tyhjää tilaa lähitulevaisuuden tallennustarpeita varten!

Kokonaisuudessaan operaatio oli hyvin helppo, eikä voi sanoa, että missään vaiheessa olisi mennyt sormi suuhun. Hankalimpana kohtana vaihdossa mainittakoon kovalevyä kiinni pitelevien ruuvien avaaminen, jossa tarvittiin apuna pihtejä ruuvimeisselin vääntöön.

Mainos: Osta artikkelissa mainittu SEAGATE MOMENTUS 7200.3 320GB SATA2 16MB kumppaniltamme!