samsung_kamera_suljin

Vaikka lähes jokaisesta matkapuhelimest löytyy tänä päivänä jonkin sortin kamera, niin suurimman osan kuvanlaatu on valitettavan surkea. Vaikka markkinointiosaston iloksi kameran speksejä parannellaan näyttämään paperilla paremmalta, lisäämällä pikkuriikkiselle kuvakennolle lisää megapikseleitä, niin valitettavasi vaikutus räpsittyjen kuvien laatuun on marginaalinen, tai joskus jopa negatiivinen.

Yksi minikokoisten kameroiden ongelmista on, että aidon sulkimen sijasta valokuvat ”räpsäistään” talteen kytkemällä kenno tilapäisesti aktiiviseksi. Aidon toimivan sulkimen implementoiminen matkapuhelimen pikkuriikkiseen kamera-elementtiin kun on tähän asti ollut käytännössä mahdotonta. Elektroniikkavalmistaja Samsung on nyt kutienkin onnistunut kehittämään mikrokokoisen, halkaisijaltaan ainoastaan 2mm levyisen iiriksen, joka olisi mahdollista implementoida osaksi pienintäkin kännykkäkameraa.

Samsung ei vielä varmista, koska tulemme näkemään mikroiiriksen ensimmäistä kertaa tuotantokännykässä, mutta odotellaan.

n

{democracy:202}

Kautta: nikkeibp.co.jp

Mainos: Kaipaatko kuvauksellisuutta? Ammattimaisilla miesten ihonhoitotuotteilla komistut varmasti!

Edellinen artikkeliChocolate Bar -karkkikaupan kekseliäs leimakortti
Seuraava artikkeliNappikamera wannabe-agenteille

23 KOMMENTIT

 1. Jos kamerakännykän megapikselimäärästä puhutaan, pitäisi sen mielestäni olla paras mahdollinen, sopivaan hintaan tietenkin.. Mutta kun aikanaan ostin Nokian(tm) ensimmäisen megapikselikameran omaavan puhelimen (joka ainakin muistaakseni oli ensimmäinen), 6630:n, huomasin suunnilleen kuukaudessa, ettei koko kamerasta ole minulle juurikaan hyötyä. Joten jatkossa keskityn puhelimen ostossa itse puhelimen omiin ominaisuuksiin ja jätän mp3:set, kamerat tms haluamislistalta pois. E-sarjalaiset mahtaavat olla siis se tulevaisuuden ryhmäni.

 2. mottis: Käytönnässä peruskyttäjälle ei ole edes kompaktikameraa ostaessa mitään merkitystä, onko kamerassa 6 vai 12 megapikselin kenno. Tämä olettaen, että kuvaaja ei ikinä tule teettämään otoksistaan A3 kokoa suurempia vedoksia. Kuluttajan kannalta ikävää tässä ilmiössä on, että ne resurssit, joita olisi mahdollista käåyttää oikeasti kuvanlaatua parantavien ominaisuuksien kehittämiseen, tuhlataan paperilla kivalta näyttävän megapikselimäärän kasvattamiseen. Paljon enemmän hyötyä, kuin pikselien tuplaamisesta olsi optiikan, kuvan prosessoinnin tai vaikkapa kennon herkkyyden kehittämisestä.

 3. Kai se sopiva määrä megapikseleitä on niin paljon kuin vain pystyy, hinnan pysyessä sopivalla tasolla.

  PS. Väitätkö Erkki Kirjalainen, että Nokia N79:ssäni olisi huono kamera?

 4. megapx: tuohon en osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta varmasti olet oikeassa. Siltikin, jos kuvia haluan ottaa, on minulla yleensä sitä varten kamera matkassa ja sillä saan otettua parempia kuvia kuin millään puhelimella. Toisaalta sillä sitten ei se soittaminen onnistu 😀 Sama pätee musiikkiin, iPod toimii omalla tasollaan, johon ei nokialaiset eivätkä mielestäni muut soittimetkaan yllä. Makuasia tosin..

 5. Kalle: en ole puhelintasi, tai sillä otettuja kuvia nähnyt, niin en osaa sen laadusta kyllä sanoa juuta, enkä jaata.

  Väitän kuitenkin, että noin 5 vuotta vanhalla, 2 megapikselin kennolla varustetulla Canonin digipokkarillani saa laadukkaampia kuvia, kuin millään 5 megapikselin kamerakännykällä.

 6. 3-5 Mpix on enemmän kuin tarpeeksi nykyisten optiikoiden kanssa. Valitettavasti keskivertokansalainen tuijottaa vain suurinta pikselimäärää joten siihen valmistajat sitten panostavat eniten… Parhaimmatkin kamerakännykät häviävät kuvanlaadussa vuosia vanhoille digikameroille varsinkin sisällä/hämärässä kuvattaessa megapikselimääristä riippumatta.

 7. ”Sopiva pikselimäärä megapikselimäärä”. Eiköhän sopiva oo kaikkien mielestä mahdollisimman paljon. Eri asia miten se vaikuttaa hintaan tai onko niissä pikseleissä mitään sisällä.

 8. Mottis: Toisaalta on sitten kätevää, jos ei halua kolmea laitetta kuljettaa mukana samaan aikaan, omata puhelin jossa on kohtalainen musiikkisoitin ja kohtalainen kamera. Toisaalta taas, jos haluaa parasta laatua, niin se onkin asia erikseen.

 9. 0-2 megapixelin kameroist ei oo mitää hyötyy… Ei kyl kauheest kolmenkaa… kännykköihi sopii n. 4-6 mpx

 10. Isoista megapikselimääristä on kyllä siten hyötyä, että jos otat kuvan vaikka 12 megapikselillä, voit pienentää kuvaa tietokoneella puoleen, jolloin se näyttää taas terävältä ja tarkalta.

 11. Esim Nokian N95:ssä on mekaaninen suljin. Joten vanha juttu. Eikä tuo mehapikseliasia ole mikään mielipidejuttu, vitsi on siinä mikä on kennon koko ja pikseliteknologia.

 12. Kunhan saisivat edes 1mpix kännykkäkameran tehtyä kunnolla niin voisi olla noista isommistakin hyötyä. Noiden megapikselimäärältään suurempien kännykkäkameroiden kennot on survottu turhankin täyteen pikseleitä. Valoisassa niillä voi saada ihan kivoja kuvia, mutta vähänkin hämärämmässä ei voi laadusta puhua.

 13. Toimiikohan tuo samalla himmenninaukkona? Tuollaisesti syntyvä bokeh olisi meinaan kiva nähdä. 🙂

 14. Tässä nähdään miten pihalla kuluttajat ovat megapikseleiden hyödystä ja vaikutuksesta. Kaikki vain haluavat enemmän pikseleitä ymmärtämättä että ne vain huonontavat lopullista kuvaa. Ensinnäkään optiikka ei riitä tuottamaan riittävän laadukasta kuvaa, jotta järjettömistä määristä pikseleitä olisi edes teoriassa hyötyä. Toisekseen mitä enemmän pikseleitä on lähempänä toisiaan sitä suurempi on kohina kuvassa.

  Eli ideaali tilanne olisi se, että pikseleitä olisi riittävästi optiikan kykyyn nähden ja kehitystyössä pyrittäisiin parantamaan niistä saatavaa kuvanlaatua. Mutta koska kuvanlaatua ei pysty ilmaisemaan paperilla selvänä numerona kasvatetaan pikselimäärää jotta markkinointiosasto saisi uutta hypetettävää…

 15. Tämä on taas kyseenalaisen naurettavaa, nimittäin vaikka järjestelmäkameroissa onkin oikea suljin valotus tehdään silti monissa malleissa säätämällä valotus sähköisesti.

 16. paperilla saa lukea vaikkase 5mp mutta mikä on sitten kennon todellinen herkkyys aikamoinen ero kun 5mp pokkarissa on todellisuudessa 1,3mp herkkyys niin mitä voit sitten kännykameralta odottaa.

 17. ”Isoista megapikselimääristä on kyllä siten hyötyä, että jos otat kuvan vaikka 12 megapikselillä, voit pienentää kuvaa tietokoneella puoleen, jolloin se näyttää taas terävältä ja tarkalta.”

  Eli käytännössä saisit kuuden megapikselin kuvia.

 18. kuvanlaatua parantaisi huomattavasti enemmän panostus optiikan ja bayern algoritmien kehitykseen kuin pikselien määrän lisäys. se vaan on valitettava fakta että jos optiikka on surkea niin et erota 1 ja 10 megapikselin kuvia toisistaan muuten kuin katsomalla tiedoston kokoa. paremmat bayern algoritmit taas parantaisivat kuvien väritoistoa sekä yleistä rbg-kennosta johtuvaa epä-terävyyttä.

  joku mainitsikin että peruskäyttäjä tuskin ottaa A3 kokoa suurempia tulosteita kuvistaa, kysynpähän vaan että kuinka monella on kamerakännyllä tällä hetkellä sellaista kuvaa jonka oikeasti haluaisi tulostettuna edes A3 kokoon vaikka siinä olisikin riittävä kuvanlaatu? tuskinpa kovinkaan monella. pollia pydeen vaikka aiheesta.

 19. Joskus miettinyt, että olisiko järkevää sen sijaan, että tehdään kännykkä, jossa on kamera, tehdä kamera, jossa on kännykkä… Ei nykyiset pokkaritkaan mitään hirveän paksuja ole. Olisi ainakin teoriassa hyvä objektiivi ja suljin jne.

 20. Itse pohdin asiaa samalta kantilta kuin Jarska ja päädyin ostamaan 6 megapikselin ixuksen. Tulee erittäin hyviä fotoja ja koko on pieni. Kännykkä on sitten erikseen ja sillä on hyvä soitella ja tekstailla.

  Aluksi harkinnassa oli ostaa kännykkä hyvällä puhelimella, mutta tämä kahden erillisen hilavitkuttimen vaihtoehto on tuottanut erittäin suurta tyytyväisyyttä. Voi myös esim. puhua puhelimeen samalla kun näpsii kuvia.

Kommenttien lisääminen on estetty.