cimg0958

Timo Mutula niminen rakentelija kertoo valmistamastaan ”hexadesimaalikellosta” seuraavaa:

”Tässä nyt olisi tämmöinen näpertelyn tulos, eli heksadesimaalikello. Binäärikellothan on jo so last season ;), joten ideana oli siis tehdä kello, joka näyttää ajan (suhteellisen tarkkaan) mahdollisimman pienellä määrällä numeroita, ja siksi heksadesimaaliluvut sopivat hyvin tarkoitukseen. Heksadesimaaleissahan numerot kulkevat normaalisti nollasta ysiin, mutta sen jälkeen jatketaan kirjaimilla A-F. Vasta numeron F jälkeen tulee siis numero 10, mutta sehän on jokaiselle tietokonenörtille toki päivän selvää.. Minimaalista toteutusta on ajateltu myös kellon aikaan laitossa, sillä kello säädetään aikaan vain yhtä nappia painelemalla/pitämällä hetki pohjassa. Kellon aivoina toimii Atmelin ATmega8 mikrokontrolleri. Ohjelmakoodi on tehty C-kielellä. Kellon kotelo ja runko on tehty liimalevypyökistä siten, että runko on jyrsitty/sahattu yhdestä palasta, ja kotelo on tehty kahdesta symmetrisestä osasta. Kotelon maalailuun on käytetty vain Mastonin perus kilikali-pulloja sekä oranssia Miranolia..

Kellon aikaa ei ehkä ihan aluksi hoksaa ennen pientä opastusta, mutta ainakin tunnit on hyvinkin helppo lukea, sillä ensimmäinen numero osoittaa suoraan tunnin. Kuvassa tunti on C, eli kymmendesimaalina tietysti 12. (C:n jälkeen tulisi tietysti taas 1) Minuuteissa joutuu aluksi hieman miettimään, koska yhdellä numeronäytölla voi näyttää vain 16 eri numeroa. Käytännössä oli kuitenkin helpompaa käyttää vain 15 eri numeroa (1-F), jolloin tunti on siis jaettu 15 osaan joista jokainen on 4 minuuttia. Kello siis näyttää käytännössä vain neljän minuutin tarkkuudella, mutta kun tämä on tiedossa, voidaan järkevästi päätellä että aika osuisi puoleen väliin tätä neljän minuutin ikkunaa, joten käytännössä päästäänkin siis kahden minuutin tarkkuuteen. Numero nolla on jätetty kellosta pois selkeyden vuoksi, joten tunnin vaihtuessa minuutit ovat heti yksi, joka tarkoittaa että kello on 0-4 minuuttia yli tasan. Tämähän siis tarkoittaa samalla sitä, että kello näyttää aina maksimissaan neljä minuuttia eteenpäin, toisena vaihtoehtona olisi ollut että se näyttäisi vastaavasti saman taaksepäin, mutta sehän olisi älytöntä. Eli kun oheisessa kuvassa minuutit on 3, niin kello on tällöin 8-12 minuuttia yli tasan, ja kun luetaan aika puolesta välistä niin voidaan sanoa että kello on melko tarkasti tällöin 12:10. Kellon käynnin taas tietää siitä, kun tuntinäytön desimaalipiste vilkkuu sekunnin välein.

Ja kyllä, tiedän ettei tässä kellossa mitään järkeä ole, mutta kun kerran taantumassa ollaan niin aikaa riittää tämmösten näpertelyyn! ;)”

Melkoisen hieno projekti, vai mitäs sanotte?

Edellinen artikkeliDavid Blázquez: Mobiliaro Humano
Seuraava artikkeliIdeablogin tuorein paras idea on itse tehty puinen hiiri