spotify_01

Vielä puolisen vuotta sitten muistan lukeneeni artikkelin, jossa kielleltiin suomalaisten levy-yhtiöiden toimesta mahdollisuutta myydä verkkokaupassa kopiosuojaamatonta musiikkia kohtuulliseen hintaan. No, kuinka ollakaan, tämän jälkeen Amazon, Applen iTunes ja koko joukko muita eurooppalaisia äänitteiden verkkokauppoja on  tehnyt koko valikoimastaan kopiosuojavapaata, uutuusalbumien hintojen jäädessä kohtuullisesti alle 10 euron.

Onneksi suomessakin on siis sentään Applen iTunes, jonka kautta musiikkia saa ostettua sopuhintaan ja vieläpä ilman sitä kopiosuojausta. Ruotsista, jossa äänitealalla ei ilmeisesti olla yhtä kankeita uusia ideoita kohtaan, kuuluu kuitenkin kummia. Länsinaapuristamme on nimittäin ponnistamassa uusi musiikkipalvelu nimeltään Spotify, joka saattaa kaupallisesti menestyessään kirjaimellisesti muuttaa tavan, jolla ihmiset kuuntelevat lempimusiikkiaan pysyvästi. Palvelun nimi on Spotify.

spotify_player

Spotifyn idea ei sinällään ole mitenkään mullistavan uusi. Perusajatuksena on, että kaikki musiikki on tallennettu keskitetylle palvelimelle josta musiikkia pääsee kuuntelemaan ”streamaamalla” netin ylitse tarkoitusta varten asennetulla ohjelmalla. Sen sijaan palvelun toteutus ja varsinkin saatavilla musiikkikatalogi on kerrassaan mullistava! Spotifyn kautta musiikin ystävä pääsee nimittäin kuuntelemaan vapaasti melkeinpä kaikkea musiikkia. Ja kaikella musiikilla tarkoitan tässä siis ihan kaikkea, kotimaisista idols-artisteista uuteen U2:seen, Elvikseen tai melkein mihin tahansa mitä nyt mieleen sattuu tulemaan. Haettu musiikki löytyy spotifystä nopeasti vapaan sanahaun avulla ja lempikappaleista tai albumeista on nopea koota omia soittolistoja talteen myöhempää kuuntelua varten. Soittolistat tarjoavat käyttäjälle myöskin sosiaalisen aspektin. Kerran kootun soittolistan voi lähettää kaverille ja soittolistoja on myös mahdollista koostaa kollektiivisesti ystävien kanssa. Lopulta Spotify tarjoaa myös option kuunnella oman musiikkimaun mukaan kustomoituja radioasemia.

Tässä vaiheessa on vielä varmasti hyvä mainita, että palvelu on tarkoitus saada pyörimään mainosrahoitteisesti, eli  musiikin kuuntelu olisi täysin rajoittamatonta ja ilmaista. Ainoa rasite musiikiin kuuntelijalle olisivat siis kappaleiden väleihin ujutetut mainosspotit. Ikävistä mainoksistakin pääsee toki eroon hankkimalla Spotify tilauspohjaisena, vajaan kymmen euron kuukausihintaan. Spotify onkin vielä toistaiseksi beta-vaiheessa, eikä mainospohjaista versiota pääse käyttämään, kuin kaverilta saadun kutsun pohjalta. Spotifyn saa sen sijaan kuka tahansa heti käyttöönsä lunastamalla 99 sentin kuuntelupassin 24 tunniksi, tai sitten tilaamalla palvelun itselleen tilauspohjaisesti mainittuun vajaan kympin kuukausihintaan.

Noin viikon kokeilun pohjalta palvelu toimii teknisesti moitteetta. Musiikin laatu on riittävä, eikä pätkimistä esiinny. Tällä hetkellä musiikin kuunteluun tarvitaan toki aina tietokone, mutta erilaisia kotistereoihin liitettäviä Spotify-nettiradioita on varmasti luvassa. Palvelun kehittäjät ovat niin ikään myöntäneet, että iPhone- ja Symbian sovellukset soittimesta ovat jo testauskäytössä.

Ainoa allekirjoittaneen mielessä pyörivä kysymysmerkki liittyy palvelun kaupallisiin menestymismahdollisuuksiin. Esimerkiksi juuri tällä viikolla saimme kuulla, että suosittu internet-radiopalvelu LastFM muutuu kokonaan maksulliseksi. Jää siis nähtäväksi, onko Spotifyn kaltaisella ilmaisella palvelulla mahdollisuutta nousta kaupallisesti kannattavaksi. Toisaalta, mikäli homma toimii jatkossakin yhtä sujuvasti ja saan musiikin kuulumaan myös  oman iPuhelimeni kautta, niin musiikin ystävänä olisin kyllä kernaasti valmis maksamaan palvelusta pyydetyn kymmennen euron kuukausihinnankin.

Palvelua siis suositellaan erittäin lämpimästi! Tämä löytyy osoitteesta spotify.com

(Kyselin Spotifyltä  mahdollisuutta saada juttuun liitettäväksi joukon kutsukoodeja, mutta sain vastaukseksi että ovat toistaiseksi Spotifyssä ”rajoittuneita” Suomen suhteen)

Edellinen artikkeliTauntaun makuupussi
Seuraava artikkeliCombmando Comb on kampa ja itsepuolustusväline