Hieman yli vuosi sitten uutisoimme Hilavitkuttimessa aiheesta: Mekaaninen tietokone 100-luvulta e.a.a.. Ohessa kyseinen artikkeli lainattuna:

”Noin sata vuotta sitten tehtiin erikoinen löydös Kreikan rannikolta löytyneestä muinaisesta laivan hylystä. Löydös oli pronssisista hammasrattaista koostuva mekanismi, jonka kerrotaan heti hämmästyttäneen tiedemaailmaa sen modernilla olemuksellaan. Antikytheraksi nimetystä laitteesta on päätelty, että sen toiminnallisuus liittyy kuun liikkeiden ennustamiseen. Alkuperältään 100-luvulle eKr. päivättyyn laitteeseen on joskus myös viitattu maailman ensimmäisenä tietokoneena.

New York times kertoo tuoreessa artikkelissaan, että ryhmä brittiläisiä, kreikkalaisia ja amerikkalaisia arkeologeja ovat nyt skannanneet löydöksen röntgen tomografialla, jonka avulla mekanismi on onnistuttu mallintamaan tietokoneelle varsin tarkasti kolmiulotteiseksi malliksi. Tulosten perusteella mekanismi on osoittautunut arvattuakin hienostuneemmaksi. Laitteen on todettu esittävän mekaanisessa muodossa kuun kiertoradan epäsäännölisyyttä taivaalla, Hippokrateen teoriaan perustuen.

Laite on alun perin koostunut jopa 37 erillisestä käsin valmistetusta pronssisesta hammasrattaasta. Erityisen kiehtovaksi laitteen tekee varsinkin se, että mitään mekaanisesti yhtä hienostunutta ei ole vielä löydetty, joka ei olisi vähintään tuhat vuotta kyseistä laitetta nuorempi!”

Nyt New Scientist -lehti on julkaissut varsin kattavan artikkelin samaan aiheeseen liittyen: www.newscientist.com. Ja mikä mielenkiintoisinta, niin herra nimeltä Michael Wright on tutkinut tarkkaan kellon rakenteen ja sen pohjalta rakentanut vastaavan laitteen. Laitetta esitellään videolla:

Tämä on melkoisen hienostunut hilavitkutin. Toisaalta: Tällä varmasti on ollut aikoinaan jotain käyttöä. Osaako kukaan kertoa mihin tätä on käytetty? Miksi planeettojen asemat ovat kiinnostaneet tuon kaukaisen ajan korkean teknologian ihmisiä?

Edellinen artikkeliStar Wars Millenium Falcon -kelkka
Seuraava artikkeliMercedes-Benz McLaren SLR Stirling Moss Speedster esitelty