Hieman yli vuosi sitten uutisoimme Hilavitkuttimessa aiheesta: Mekaaninen tietokone 100-luvulta e.a.a.. Ohessa kyseinen artikkeli lainattuna:

”Noin sata vuotta sitten tehtiin erikoinen löydös Kreikan rannikolta löytyneestä muinaisesta laivan hylystä. Löydös oli pronssisista hammasrattaista koostuva mekanismi, jonka kerrotaan heti hämmästyttäneen tiedemaailmaa sen modernilla olemuksellaan. Antikytheraksi nimetystä laitteesta on päätelty, että sen toiminnallisuus liittyy kuun liikkeiden ennustamiseen. Alkuperältään 100-luvulle eKr. päivättyyn laitteeseen on joskus myös viitattu maailman ensimmäisenä tietokoneena.

New York times kertoo tuoreessa artikkelissaan, että ryhmä brittiläisiä, kreikkalaisia ja amerikkalaisia arkeologeja ovat nyt skannanneet löydöksen röntgen tomografialla, jonka avulla mekanismi on onnistuttu mallintamaan tietokoneelle varsin tarkasti kolmiulotteiseksi malliksi. Tulosten perusteella mekanismi on osoittautunut arvattuakin hienostuneemmaksi. Laitteen on todettu esittävän mekaanisessa muodossa kuun kiertoradan epäsäännölisyyttä taivaalla, Hippokrateen teoriaan perustuen.

Laite on alun perin koostunut jopa 37 erillisestä käsin valmistetusta pronssisesta hammasrattaasta. Erityisen kiehtovaksi laitteen tekee varsinkin se, että mitään mekaanisesti yhtä hienostunutta ei ole vielä löydetty, joka ei olisi vähintään tuhat vuotta kyseistä laitetta nuorempi!”

Nyt New Scientist -lehti on julkaissut varsin kattavan artikkelin samaan aiheeseen liittyen: www.newscientist.com. Ja mikä mielenkiintoisinta, niin herra nimeltä Michael Wright on tutkinut tarkkaan kellon rakenteen ja sen pohjalta rakentanut vastaavan laitteen. Laitetta esitellään videolla:

Tämä on melkoisen hienostunut hilavitkutin. Toisaalta: Tällä varmasti on ollut aikoinaan jotain käyttöä. Osaako kukaan kertoa mihin tätä on käytetty? Miksi planeettojen asemat ovat kiinnostaneet tuon kaukaisen ajan korkean teknologian ihmisiä?

Edellinen artikkeliStar Wars Millenium Falcon -kelkka
Seuraava artikkeliMercedes-Benz McLaren SLR Stirling Moss Speedster esitelty

12 KOMMENTIT

 1. Öööh, no kuun liikkeistä tulee nyt ensimmäisenä mieleen nousuvesi ja sen ennustaminen…

  Ja planeetat, tähdet, avaruus ylipäätäänsä on varmaan kiinnostanut ihmisiä jo ties kuinka kauan ja ennustaminen taisi olla ensimmäisiä käyttötarkoituksia, joihin papisto niitä käytti…

 2. Tapahtuipa kerran eräässä Rooman provinssissa 85 e.a.a.
  Ratoplan: ”aika aikainen aamu tänään vai mitä veliseni”
  Tikrutius: ”Tottapa haastat toveri ratoplan, olisikohan jo aika?”
  Ratoplan: ”Niin tänään voisi olla se hetki, tai ainakin ensi viikolla”
  Tikrutius: ”Emmeköhän me mene kysymään nyt veli Sorlusilta tätä asiaa”
  Ratoplan: ”Tehkäämme niin” -Kolme päivää ystävystemme kuljettuaan…
  Ratoplan: ”Ho hoi Sorlus! oletko kotona meillä Tkrutiuksen kanssa olisi asiaa suothan meille hetkisen kallisarvoista aikaasi?
  Sorlus: ”Täällä ollaan olein tässä viimmeistelemässä uusinta keisarin näytelmää Roomassa esitettävään teatteriesitykseen ja pieni tauko onkin jo ansaittu”
  Tikrutius: ”Me tuossa veljeni Ratoplanin kanssa jo pähkäilimme jokohan mahtaa olla jo aika”
  Sorlus: ”Katsotaanpas Antikytheraksen osoittimia, viime yönä kuun vaihe oli tämä ja jupiter löytyi tuolta ja Saturnus oli tässä. Hymmm näyttääpä tosiaan jo olevan aika veljekset”
  Iloissaan veljekset Tikrutius ja Ratoplan taivalsivat takaisin kotikyläänsä ja kuuluttivat asiansa kaikille naapureilleen ” Hoi kaikki kyläläiset nyt on jo aika alkaa kevät kylvöt on jo aika, kävimme veljeni kanssa tarkistamassa ajan Sorluksen antikytherasta”

 3. Wau! Kaikkien hilavitkuttimien äiti! Erittäin mielenkiintoista sanoisin. Enpä ollut moisesta laitteesta ennen kuullutkaan, saati siitä mikä se on. Jos oli Tesla aikaansa edellä, niin niin oli tuon tekijäkin!

 4. Eiköhän tuosta videoltakin selviä että kalenterinahan sitä lienee käytetty. Toki myös tuolla astrologialla oli suuri merkitys antiikin ihmisille.

 5. Muistankin kun vuosikausia sitten luin noista löytyineistä osista Tieteen Kuvalehdessä. Tai no en kyllä tarkemmin muista, mutta silloin taisi vielä olla hieman hämärää mikä kyseinen laite oli ollut. Silloinkin oli kyllä röngetkuvat mukana artikkelissa.

 6. Joka kerta kun tutkijat keksivät jotakin uutta tästä laitteesta, siitä löytyy jutut Sciencestä ja silloin tällöin Tähdet & Avaruudesta, sekä muutaman kuukauden viiveellä sitten myös Tieteen Kuvalehdestä. Ja parin viime vuoden aikana noita juttuja tuon kyseisen hilavitkuttimen tiimoilta on riittänyt…

 7. Siis tämä on asiallisen astronominen vehje, jota on käytetty mm. astrologiaan eli uskonnolliseen taivaankappaleiden tulkintaan eli ennustuksien tulkitsemista ja sijoittamista varten.

  Eli tiedettä uskonnon ja kulttuurin palveluksessa.

  Tämä on myös ollut myös päivälleen tarkka ennakoiva kalenteri seurata milloin olympialaiset kisat alkavat tietyllä tavalla laskettavien kuun liikkeiden mukaan niin että ei tarvitse mennä epävarman ajoituksen takia viikkoa ennen paikan päälle, jotta varmasti pääsisi juuri avajaispäivän kisoja seuraamaan.

  Kreikkalaiset oppivat lähes kaikki tiedetaitonsa Mesopotamiasta (hypotenuusan yms laskennan) ja ennustamiseen tarvittiin sen kulttuurin käsityksen mukaan mm. taivaankappaleiden tarkat sijainnit ennustettavan ajanjakson ajalta.

 8. Eihän sitä voi laskea tietokoneeksi, mutta aikamoinen saavutus siihenaikaan. Tuli muuten mieleeni, että kyseisiä kapistuksia rakennettiin varmaankin enemmän. Olisikohan joskus yksi tällainen laite tullut Suomeen? Tästä kapineesta tuli melkein heti mieleen Sampo.

Kommenttien lisääminen on estetty.