Nyt kun bensojen hinnat ovat vaihteeksi jälleen kohtuulukemissa, niin puheet hybridi- ja sähköautoista varmasti taas vähenevät toviksi. Jos kuitenkin mietit asioita autolijana myös seuraavan tankkauskerran tuolle puolen, ei hybridi- tai muun vähemmän kuluttavan auton hankkiminen ei välttämättä ole lainkaan huonompi idea.

Hybridiautojen, niin kuin monen muunkin uuden teknologian taakkana on valitettavasti kuitenkin edelleen korkeahko hinta. Lisäksi saatavilla olevien mallien määrä on hyvin rajoitettu, eli valinnanvaraa on heikosti. Tanskalainen insinööri nimeltään Ulrik Poulsen on kuitenkin kehittänyt innovaation, jonka avulla melkein mistä tahansa liikenteestä löytyvästä autosta on mahdollista modata hybridi renkaan päälle kiinnitettävän lisämoottorin avulla.

Renkaaseen kiinnitettävä sähkömoottori nimeltään ”Poulsen hybrid” antaa autolle noin 10-15 hevosvoimaa lisätehoja, joiden avulla saadaan tuotettua 70-85% päivittäisessä ajossa tarvittavasta voimasta. Koska renkaan päälle kiinnitettävä järjestelmä ei vaikuta auton olemassa olevaan voimansiirtoon millään tavalla, saadaan lisätehoja tarvittaessa käyttöön kaasua tavalliseen tapaan painamalla.

Insinööri Poulsen toivoo saavansa tuotteen markkinoille jo lähikuukausina, kunhan laillisuuteen liittyvät asiat on saatu selvitettyä. Järjestelmä on kuitenkin jo valmiiksi hinnoiteltu, ja tämän lyijyakkuversio köyhdyttää hankkijaansa noin 3600 eurolla. Litium-ioni akuilla varustettu versio maksaakin sitten jo vajaat 7000 euroa. Lisäksi hybiridimoottorin hankkijan on syytä varautua siihen tosiasiaan, että mukana toimitettu akkusetti vie noin neljänneksen keskikokoisen henkilöauton tavaratilasta.

Ei välttämättä kaikkein käytännöllisin ratkaisu, mutta erinomaisen hieno ja ennakkoluuloton idea silti!

Lähde: treehugger.comKirjoita

Edellinen artikkeliScotteVest SeV T-paita kätkee hilavitkuttimet huomaamatta suojiinsa
Seuraava artikkeliI Love Maker – Tee oma sydän-logosi

21 KOMMENTIT

 1. Tuota voisi jatkokehittää suoraan niin että moisen härpäkkeen sijaan koko laitteiston voisi asentaa vanteeseen.

  PS. Kuvassa oleva auto on etuvetoinen, joten moisen laitteen lisääminen tehnee siitä tavallaan nelivedon?

 2. Ei vielä tee nelivetoista mutta 3×4 vetoisen kyllä 😀 toiselle puolelle kanssa…

 3. Onkohan tässä otettu huomioon että tuo painava akkusetti lisää jonkin verran kulutusta. Pitäisi saada kevennettyä autoa jostain muusta kohdasta sitten.

 4. Hybridit voisi työntää alimpaan helvettiin. On jo todettu, että Toyota Prius (hirvittävän ruma muuten) on vähemmän ympäristöystävällinen kuin katumaasturi. Miksi? Koska akkutekniikka on ensinnäkin itsessään jo melko saastuttavaa valmistaa, ja toisaalta Priusta pyöritetään ympäri maailmaa kun siihen lisäillään eri osia eri maissa.

  Jos todella haluaa vähäkulutuksisen auton, kannattaa ostaa esimerkiksi VW Polo diisselinä, tai muu vastaava, jotka saavat paremmat luvut kuin Prius, joka on vielä huomattavasti kalliimpi. Nämä seikat pätevät muihinkin hybrideihin kuin Priukseen. Tekopyhät hollywood-tähdet ostavat hybridejä esittäkseen ympäristöystävällistä. Kaikkein suurin merkitys on ajotavalla, ei autolla.

 5. Jahas, mitenkähän tuo toimii lumikelissä? Tuota kuvaa enempää tietämättä vähän kylmii ajatus ajaa tuolla lumessa.

 6. Lazu: Kyllä on normaali etuvetoauto muutenkin yksivetoinen, tasauspyörästön ansiosta. Siis jos toinen pyörä sutaisee tyhjää, niin auto on jumissa. Toisen puolen pyörä ei pyöri mihinkään silloin. Takavetoisista löytyy lukkojakin sitten. Ts. tuo lähinnä parantaa normaalin auton kulkua, kun on ainakin kaksi vetävää pyörää kerrallaan.

  Greippi: Totta! Mutta mikä saisi kansalaiset tämän uskomaan? Ehkä se että Saksassa vuoden ekoauto 2006(vai 2005, en muista) oli MercedesBenz S-sarja. Sen käytännössä kaikki materiaalit ovat kierrätettäviä ja moottorien ja voimansiirron toiminta tehokkainta mahdollista luokkaa, kuin myös hiukkassuodattimet ja muut kilkkeet. Priuksen ympäristö’ystävällisyyttä’ olen jo aiemminkin kritisoinut, mutta aina tulee hirmuinen vastalauseryöppy (yleensä vielä ihmisiltä jotka eivät ole autoon koskaan koskeneetkaan, ne kun ovat pahoja saastuttavat yms)..

 7. En ole näköjään ainut jolla toi sama ajatus ollut. Tosin vanteeseen rakennettua härpäkettä itse mietein ja molemmille puolille autoa.

  Toisena vaihtoehtona hahmottelin suoraan kampiakselin päähän hihnanpyörien paikalle tulevaa vesijäähdytettyä sähkömoottoria. Yritin jopa saada hankittua sopivaa moottoria, mutta en saanut hankittua.

 8. Itse olen samoilla linjoilla Greipin ja heikkisen kanssa.
  Hybridiauto kuluttaa maantieajossa sen ~ 6 litraa ja dieselauto maantieajossa myös ~ 6 litraa (esim. Skoda Octavia).
  En näe mitään syytä ostaa hybridiautoa, jonka akut ovat kuitenkin täynnä myrkkyjä ja niiden kierrättäminen on hankalaa.
  Tuo hybridihomma on pelkkää tekopyhyyttä, jota varsinkin amerikkalisille myydään ”erittäin ympäristöystävällisenä autona”.

  Ja juuri tuo Mercedes Benzin S-sarja oli vuoden eko-auto, vuosilukua en muista.

 9. Kai tuo myös kerää jarrutusenergian talteen akkuihin? Jos tuo on vain kiinni yhdessä pyörässä, sellainen saattaa tosin häiritä ikävästi jarrutuksen tasaista jakautumista renkaisiin.

 10. Make:Eikös muuten Psa konsernilla ollut joku tukimus/proto Sitikka jossa oli litteä generaattori/säkömoottori lohkon ja kytkimen välissä joskus 90-luvun lopulla vai oliko se 2000-luvun alussa?. Ja todellakin viimeisin S-mese on ympäristöystävällisimpiä autoja kun huomioidaan auton valmistus/kierrätettävyys.

 11. [Redhat]: Käytännön kokemuksia; Vm. 96 Passat (1,9 Tdi 66kw) kuluttaa (seka-ajossa) reilulla kaasulla 5,1-5,5 litraa, raa’alla kaasulla hitusen päälle 6 litraa. Matka-ajossa päästään 4-5:n litraan. Olet aivan oikeassa tuossa. Henkilökohtaisesti en ole noihin hybridiautoihin perehtynyt eli en voi ottaa kantaa kannattaisiko lisäksi ostaa tuollainen härpäke. Tuskin ainakaan tähän autoon, haitat suhteessa hyötyihin olisi luultavasti suuremmat. Täytyypä ottaa selvää.

 12. Sanoinkin ’normaali etuvetoauto’ joka käsittää suurimman osan markkinoilla olevista etuvetoisista. Takavetoisissa se lukko on silti yleisempi ominaisuus.

 13. greippi: Vaikka en asiasta mitään absoluuttista totuutta tiedä, niin tuo tutkimus on kuitenkin vähintäänkin jossain määrin kyseenalainen. Tutkimuksessa on mm. laskettu mukaan hybridiautojen tuotekehityksessä työskennelleiden synnyttämät päästöt silloin, kun auto oli vielä piirustuspöydällä. Mukaan on siis laskettu myös Toyotalla töissä olevien insinöörien työmatka-autoilusta syntyneet päästöt. Olettamuksena on ilmeisesti ollut, että insinöörit olisivat muussa tapauksessa jääneet istumaan kotiin, eikä kyseisiä päästöjä olisi syntynyt.

 14. Näissä vanteeseen laitettavissa virityksissä vaan jousittamaton massa kasvaa, mitäköhän tekee ajo-ominaisuuksille jos vaikka takavanteissa on 30 kiloa hybridiä kummassakin?

 15. Hmmm… Taas ykssi varsin ”järkevä” ajatus, joskin torso jo syntyessään. Tuossahan jätetään se alkuperäinen voimansiirtopaikalleen, joka hukkaa (autosta riippuen) n. kolmanneksen moottorin tehosta. Lisäksi tuo lisämoottori tuo painoa lisää joka edelleen laskee hyötysuhdetta. Lisäksi paino on nimen omaan siinä massa, jonka vaikutuksia yritetään jousituksen avulla lieventää. Suattaapi olla aika vaarallinen veho lopulta, eikä ainakaan ympäristöystävällinen.

  Hyprideistä yleisemmin. Mikä hel..n järki on laittaa kaksi erilaista moottoria tekemään samalla tavalla samaa työtä samassa kulkineessa? Vastaus: ei mitään. Ainut järkevä tapa tehdä hypridi on tuottaa polttomoottorilla mahdollisiman tasaisella (optimaalisella kierrosalueella) sähkö, joka johtoa pitkin siirtyy moottoreihin, jotka ovat lyhen akselin päässä renkaista. Näin saadaan oikeasti hyödynnettyä se polttomoottori mahd. tehokkaasti, kuten sähkömoottorikin sekä jää mekaanisen voimansiirron häviöt pois. Lisäksi jarrutusenergia saadaan mahdollisimman täydellisesti talteen.

 16. Sanokaapa viisaat miksi se tasauspyörästö ylipäänsä on autoon rakennettu jos mielestänne vain yksi pyörä vetää? Eikö olisi halvempi ratkaisu siirtää voima suoraan vaidelaatikosta sille vetävälle pyörälle ilman että sitä voimaa yritetään jakaa MOLEMMILLE etupyörille?
  Tuosta voiman jakamisen yrityksestä myös johtuu se yhden renkaan tyhjää sutiminen liukkaalla jos toinen VETÄVISTÄ pyöristä onkin pitävällä pinnalla. Voima vain välittyy sinne minne se helpoiten pääsee.
  Kokeilkaapa muuten soratiellä löykö MOLEMMAT renkaat tyhjää kun lähdette kaasuttelemaan. (vaikka käsijarrun avustuksella jos ei koneesta polleja löydy)

 17. Tasauspyörästön ansiosta auto kulkee jopa epätasaisella pidolla suoralla suoraan ja kaarteessa kaarteen mukaan. Ei siis lähde kääntymään suoralla tai puske/pyörähdä kaarteessa.

Kommenttien lisääminen on estetty.