Oletteko koskaan repineet teippiä seinästä pimeässä. Itse olen tutustunut tähän ilmiöön kehittäessäni valokuvia. Repiessäni maalarinteippiä mustasta seinästä, ihmeekseni havaitsin, että repimiskohdasta välkkyi sinertävää valoa.

Kalifornian yliopiston tutkijat ovat tutkineet ilmiötä tarkemmin. He havaitsivat, että tyhjiössä toimistoteippiä repiessä syntyy paitsi sinistä valoa, myös röntgensäteitä. Kun päätutkijalta Seth Puttermanilta kysyttiin, onko teipin käyttö turvallista, hän vastasi puolileikillään että ei voi tietää, onko käyttö kaikissa olosuhteissa turvallista. Ainakin he kuitenkin aikovat jatkaa teipin käyttämistä.

Syynä ilmiön esiintymiseen juuri tyhjiössä tutkijat tietävät kertoa, että siten elektronit voivat kiihtyä ilman että törmäävät kaasun hiukkasiin. Röntgensäteitä ollaan aiemmin varmuudella tiedetty syntyvän salamoinnissa. Nyt on havaittu, että kun teippiä revitään rullasta n. 5 cm sekunnissa, syntyy kumulatiivisesti 10^-9 miljardisosasekunnissa 100000 röntgensäde-fotonia. Tällä teholla voidaan valottaa samaa filmiä, jota hammaslääkärit käyttävät röntgenkuvaa ottaessaan.

Kukaan ei osaa täysin selittää miten ilmiö on mahdollinen.

Video löytyy osoitteesta: www.nature.com
Artikkeli osoitteessa: www.nature.com
Aiheesta lisää kuvien kera myös osoitteessa: www.wired.com

Edellinen artikkeliVesimeloniaivot
Seuraava artikkeliVictoria’s Secret -luksusrintaliivit maksavat 3,8 miljoonaa

15 KOMMENTIT

 1. Onhan muovi mangeettejakin osattu tehdä kun ollut oikea lämpötila ja tyhjiö ja täysin puhdas käytännössä mahdotonta mutta mahdollista kuitenkin.

 2. Kyllä olen havainnut saman ilmiön, mutta en ole kiinnittänyt siihen huomiota niin paljon. Siis olen ottanut roudarin teippiä pois keikoilla melko tummilta pinnoilta esim basarin tummalta kalvolta. Ja jossain muussakin tälläinen sinertävä valo-fraktaali ilmiö näkyi, en vaan muista missä. Röntgen sädehän ei ole sitten käkyvää valoa, mutta sininen on aika lähellä röntgeniä.

 3. onko tuo kuva oikea? siis että laittaa teippiä sormen päälle niin näkyy röntgeninä?

 4. ei vaan tuo on filmiä joka on kehitetty ”teipinrepimiskoneella” .. kannattaa kattoa se video..

 5. ”huomiota niin paljon. Siis olen ottanut roudarin teippiä pois keikoilla melko tummilta pinnoilta esim basarin tummalta kalvolta. Ja jossain muussakin tälläinen sinertävä valo-fraktaali ilmiö näkyi, en vaan muista missä. Röntgen sädehän ei ole sitten käkyvää valoa, mutta sininen on aika lähellä röntgeniä.”
  Millä tavalla sininen on lähellä röngteniä? 😛

  Tämä tapahtuu siis vain tyhjiöissä ei muualla eli tämä.. voi tapahtua avaruudessa.

 6. ”Millä tavalla sininen on lähellä röngteniä?”
  Sininen -> violetti -> UV -> röntgen.
  Aallonpituudet nääs.

 7. ”Tämä tapahtuu siis vain tyhjiöissä ei muualla eli tämä.. voi tapahtua avaruudessa.”

  Ja kiellät ettei voisi tapahtua muualla kuin avaruudessa? voi voi…

 8. olen huomannur saman ilmiön liimattavissa kirjekuressa.. etta loistaa jopa päivänvalossa sinisena irrotus kohdasta.

 9. Kyllä tuosta ilmiöstä ainakin valoa tulee ihan normaalissakin ilmakehässä, röntgeneistä sitten tiedä.. Pakko oli äsken kokeilla ja vedin täysin pimeässä huoneessa(aka vessassa) metrin verran ihan tavallista Scotchin magic -teippiä ulos noin 30cm sekunnissa ja ihan selkeä sininen kajo tuli repeämiskohdasta. tosin aika läheltä täytyi katsoa, mutta enivei. Olen suhteellisen wtf tästä ilmiöstä. 🙂

 10. Tämähän on heti saatava työturvallisuus asioista päättävien elimien tietoon, että kaikkien tehtaiden pakkauslinjaston loppu pää suojattaisiin lyijyvuorauksella teippauksen yhteydessä syntyvien eläville organismeille haitallisilta röntgensäteilyltä suojautumiseksi.
  Samoin olisi meneteltävä pakkausten avausta suorittavien henkilöiden suojaamiseksi.
  Näin aluksi suosittelisin jokaiseen kiinteistöön pihalle asennettavasta vanhasta puhelinkopista modifioidusta pakkausten avaus kaapista, lyijyllä vuoratun entisen puhelinkopin ovesta paketti sisään ja yhdelle sivulle tehtyjen lyijylasisen ikkunan ja suojahansikkaiden avulla suoritettavaa teippien poistoa varten. Samalla tällä kopilla eliminoitaisiin tehokkaasti kirjepommien haittavaikutukset sekä sopivalla UV-valo lampulla varustettuna haitallisten mikrobiologisten jäämien puhdistus.
  Toinen edullinen vaihtoehto vanhojen puhelinkoppien käytölle olisikin tuoda maahamme albanialaisia Ceauşescun aikaisia kansan bunkkereita.
  [img=http://cache.virtualtourist.com/1/2366189-Bunker_systems-Albania.jpg]

 11. ”Kyllä tuosta ilmiöstä ainakin valoa tulee ihan normaalissakin ilmakehässä, röntgeneistä sitten tiedä.. Pakko oli äsken kokeilla ja vedin täysin pimeässä huoneessa(aka vessassa) metrin verran ihan tavallista Scotchin magic -teippiä ulos noin 30cm sekunnissa ja ihan selkeä sininen kajo tuli repeämiskohdasta. tosin aika läheltä täytyi katsoa, mutta enivei. Olen suhteellisen wtf tästä ilmiöstä. :)”

  Sama tulee kun vetää maalarinteippirullaa nopeesti 😀

 12. Todella mielenkiintoista,
  Onko tulitikun raapaisussakin syntyvä sininen valo UV:tä?

Kommenttien lisääminen on estetty.