Hilavitkutin.com oli paikalla todistamassa Suomen ensimmäisen Teknikmagasinet-kaupan avaamista Vantaan Jumbossa 30.9.2008. Suomen yhteyshenkilö Miikka Pitkäjärvi kutsui meidät katsomaan ruotsalaista laitekauppaa. Perustajajäsen ja toimistusjohtaja Jannis Östlund (kuvassa) oli paikalla haastateltavana.

Teknikmagasinet perustettiin 1989. Perustajajäseniä oli kolme. He halusivat laajentaa silloisen työpaikkansa toimintaa, mutta firma ei innostunut, joten he perustivat oman kaupan. Nyt Ruotsissa on 67 liikettä ja Suomeen tulee näillä näkymin kauppa suurimpiin kaupunkeihin muutaman vuoden sisällä.

Jannis Östlundia haastatellessani minua kiinnosti luonnollisesti ketjun historia ja tulevaisuus Suomessa. Jannis kertoi, että aluksi heidän oli tarkoitus laajentaa jo aiemmin tänne, mutta liikkeet saapuivat Norjaan aiemmin. Kuulemma perinteisesti Suomalaisturistit ovat jonottaneet Tukholman liikkeen aukeamista ovella useammankin kerran. Ilmeisesti siis risteilyturisteja.

Kauppaketju tarjoaa viihdettä ja uutta teknologiaa asiakkailleen. Kaikenlaista mielenkiintoista härpäkettä siellä oli hyllyssä. Hilavitkuttimia ja radio-ohjattavia helikoptereita. Teknikmagasinet tarjoaa myös merkkituotteita kuten Apple, Logitech ja SonyEricsson. Asiakkaina on runsas enemmistä aikuisia miehiä.

Kaupoissa on runsas tarjonta. Työntekijät ovat kiinnostuneita laitteista ja tarjoavat hyvää palvelua, näin kertoo Jannis. Miksi sitten vaivautua Jumboon, kun kotona voi tilata webistä? Kolmesta syystä: Saa henkilökohtaista palvelua, ei tarvitse odottaa postitoimitusta ja voi tarkastella tuotteita kaupassa ennen ostamista. Jannis mainitsee myös, että onhan se sitten helpompi myös vaihtaa mahdollisesti viallinen tai rikkoutunut laite. Selkeä ilmiö on myös, että kun uusi kauppa avataan, alueen Teknikmagasinetin webbimyynti romahtaa. Ihmiset siis menevät ennemmin ”oikeaan” kauppaan.

Kaupan suosituimpia laitteita ovat tällä hetkellä minihelikopterin tapaiset laitteet, mediasoittimet ja iPodit. Tarkoituksena on tarjota isoja brändejä sekä vaihtoehtoisia. Janniksen mukaan ”halpis-merkkien” laitteet ovat parantuneet laadultaan viime aikoina huomattavasti. Ketju valvoo tehtaita, joista suurin osa sijaitsee Kiinassa, Taiwanissa. Myös Japanissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa on tuotantolaitoksia.

Jannis toivoo, että Ruotsissa kauppaan ihastuneet saapuvat nyt suomalaiseen liikkeeseen. Hän toivoo, että palvelu miellyttää asiakkaita ja että katalogista löytyy kiinnostavia laitteita. Seuraava liike avataan puolen vuoden päästä. Sen jälkeen ainakin 10-15 kauppaa pistetään pystyyn Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Avajaispäivän myynti yllätti toimitusjohtajan. Mainoksia oli vain yksi yhdessä lehdessä. Kuitenkin liike oli aamusta asti täynnä ihmisiä, ja klo 12 mennessä oli myyty tavaraa sen verran kuin oltiin arvioitu myytävän koko päivänä. Ja onhan se kiva, kun pääsee hipelöimään paketteja sen sijaan, että näkee kuvan netissä!

Edellinen artikkeliNintendo DSi pelikonsoli julkaistiin Japanissa
Seuraava artikkeliGoogle täytti 10 vuotta – kokeile mitä netistä löytyy hakukoneyhtiön vanhimman tallennetun hakemiston perusteella