Yhdestä tieteiskirjailijoiden suosikkiaiheesta, eli avaruushissistä saattaa muodostua seuraava suuri avaruuskilvan kohde. Äskettäin Japani ilmoitti, että maa aikoo investoida noin 7 miljardia euroa ihmisiä avaruuteen kuljettavan hissin rakentamiseen tähtäävään tutkimukseen. Japanin ilmoituksen odotetaan pistävän liikettä myös muiden avaruushissivisioita taivaalle piirtelevien tahojen, kuten NASA:n rattaisiin. Kilpailu siitä, kuka hissin rakentaa ensimmäisenä on siis odotettavissa.

Avaruushissin perusideana tietenkin on, että maasta voitaisiin nousta avaruuteen kiertoradalla sijaitsevaan satelliittiin kiinnitetyn vaijerin varassa. Toteutuessaan avaruushissillä voitaisiin kuljettaa kiertoradalle avaruusturistien ohella esimerkiksi tarvikkeita kiertoradalla sijaitsevalla avaruusasemalle. Muita avaruushissille kaavailtuja hyötykäyttöjä voisivat olla esimerkiksi sähkön johtaminen maahan avaruudessa sijaitsevilta suurilta aurinkopaneeleilta, tai esimerkiksi ydinjätteen kuljettaminen pois ihmiskunnan jaloista kauas avaruuteen.

Suurimpana haasteena hissiprojektille on vielä se, että läheksikään riittävän kestävää materiaalia, josta voitaisiin valmistaa matkan maasta avaruuteen kestävä vaijeri ei vielä ole keksitty.

Lisää aiheesta osoitteessa www.telegraph.co.uk

Edellinen artikkeliPanasonicilta 3D-kotiteatteripaketti markkinoille
Seuraava artikkeliBoin Boin on japanilaista rinnansuurennusteetä