Norjassa sähköautojen pysäköinti ja lataaminen on kaupungilla ilmaista

Sillä välin, kun meillä Suomessa on vasta alettu keskustelemaan sähköautojen käyttömaksun alentamisesta bensaveron mahdollisen laskemisen ohella, länsinaapureissamme Ruotissa ja Norjassa ollaan jo oikeasti toteuttamassa sähköautojen päivittäistä käyttöä helpottavaa infrastruktuuria.

Ruotsissa Tukholman kaupunki on yhdessä suomalaisen energiyhtiö Fortumin kanssa aloittanut sähköautojen maksulliset latauspisteiden rakentamisen ympäri Tukholman keskustaa. Pidemmän aikajakson tavoitteena on, että Ruotsissa olisi vuoteen 2010 mennessä kattava sähköautojen latausverkosto. Ei pidä myöskään unohtaa sitä, että Ruotsin valtio on luvannut tukea yksittäisen sähköauton hankintaa noin 2 150 euron suuruisella rahasummalla. Hankkeen taustalla on tavoite luoda Ruotsiin parhaat mahdolliset edellytykset sähköautoilulle ja tehdä maasta näin johtava testimarkkina-alue maailman sähköautovalmistajille. Samalla tietenkin annetaan maan teknologiateollisuudelle loistava mahdollisuus olla mukana maailman nopeasti kasvavan sähköautoteollisuuden kehityksessä.

Itse sähköautoinfrastruktuurin kehittämisessä ollaan vielä toistaiseksi kuitenkin edellä Norjassa, jossa tavoitteena on, että sähköautojen latauspistokkeita on valmiina toiminnassa jo vuoden loppuun mennessä yli 100. Kaiken lisäksi Norjassa sähköautojen lataaminen pistokkeista on täysin ilmaista, eikä edes parkkeeraamisesta tarvitse maksaa mitään.

Väittäisin, että taloudellisesti satsaukset länsinaapureissamme ovat pienehköjä siihen nähden, että ensimmäisten massoille suunnattujen sähköautojen saapuessa markkinoille investoinneilla on potentiaalia maksaa itsensä moninkymmenkertaisena takaisin.

Lähde: www.treehugger.com