T9 (Wiki) tuli tutuksi, kun se saapui helpottamaan kännykkäkansan tekstiviestien kirjoittamista. Nykyään lähes jokaisessa perinteisessä numeronäppäinpuhelimessa on T9-tuki. Kyseisen ominaisuuden kehittäjä Cliff Kushler on ottanut vastaan haasteen tehdä nyt yleistyneillä kosketusnäyttöpohjaisilla näppäimistöillä kirjoittamisesta helpompaa ja nopeampaa.

Kushlerin Swype-niminen kirjoitustekniikka on yksinkertainen ja vaikuttaa toimivalta. Kirjoittaminen suoritetaan siten, että painetaan sormella sanan ensimmäisen kirjaimen kohtaa ja sen jälkeen liu’utetaan sormea sanan kirjainten kohdille. Osumatarkkuus kirjaimen kohdalla ei tarvitse olla täsmällinen, sillä ohjelman algoritmi poimii lähialueen kirjaimista koostuvat kieliopillisesti mahdolliset sanat. Nykyinen malli pitää sisällään 65000 sanaa. Jos syötteestä voi muodostua useampi kuin yksi sana, ohjelma pyytää valitsemaan sanalistalta halutun vaihtoehdon.

Lisää tietoa ja video:

Kirjoittamiseen liittyy myös hienosäätöä, kuten ison kirjaimen valitseminen liu’uttamalla sormea ylös-alas kirjaimen kohdalla sekä kahden saman kirjaimen peräkkäinen valinta heilauttamalla kirjaimen kohdalla. Parissa päivässä oppii kirjoittamaan 40 sanaa minuutissa, kertoo Kushler videolla. Hän on 55-vuotias ja kirjoittaa 50 sanan minuuttinopeudella.

Ohjelmaa on kehitetty Windows Mobile -pohjalle sekä XP ja Vista -kosketusnäytöille. Kushlerin mukaan iPhone sopisi hyvin alustaksi ohjelmalle, mutta Applen kanssa ei ole käyty neuvotteluja. Swypen kehittämistä Linuxille ja Symbianille harkitaan myös. Tämän hetken haaste kehittäjille on löytää yhteistyökumppani, joka haluaisi kehittää Swypen käyttöjärjestelmätason mokkulaksi.

Cliff Kushler esittelee Swypea cnet Newsin videolla. Kannattaa katsoa, antaa hyvän kuvan toiminnasta.

Video Swypen ensiesittelystä TechCrunch50-messuilla:

Läheet: news.cnet.com, www.swypeinc.com

Edellinen artikkeliVirtuaalihämähäkki, jota voi muokata, ruokkia ja hätyyttää
Seuraava artikkeliTikitag: Laita tietokone tunnistamaan RFID-tarralla merkityt esineet

12 KOMMENTIT

 1. Nopeampaa ja helpompaa olisi jos vain painelisi niitä ruudulla näkyviä kirjaimia?

 2. Tuota olisi mukava päästä kokeilemaan omin käsin. Pelkän videon perusteella en kyllä lähtisi tuomitsemaan/hurraamaan tuota.

 3. Entäs sitten jos haluaa kirjoittaa sanan kala ja kirjaimet ovat näppäimistön eri päissä.

 4. Näytti aika kömpelöltä ja epävakaalta, mutta kehittelyn jälkeen uskoisin olevan toimiva…

 5. Vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Jotain tällaista kosketusnäytölliset puhelimet ehdottomasti kaipaavat 🙂

 6. njee: Entäs sitten jos haluaa kirjoittaa sanan kala ja kirjaimet ovat näppäimistön eri päissä.

  Mitäs väliä sillä on missä ne kirjaimet on? 🙂

  .. Itseäni lähinnä kummastuttaa miten tuossa esimerkkisanassa ’quick’ tuo u-kirjain on tullut mukaan, koska maalaisjärjellä tuossa haettaisiin sanaa ’qick’. Liekö sitten tuo automaaginen korjaushärdelli pistänyt sanan kuntoon ?

 7. Matti: Ehkä tuo härveli tietää, että englannin kielessä q:n jälkeen tulee aina u. Turha sitten sitä ”näppäillä”

 8. Häh? Kyllähän se U tuossa kuuluu ”reittiin” joka on sormella vedetty. Ei sitä tarvitse sen kummemmin näppäillä kun arvonta-automaatti sen tuoltakin poimii mukaan.

 9. ”Entä jos haluaa kirjoittaa “qwerty”?”

  Painaa sormen alas Q:n kohdalla ja vetää Y:hyn ja nostaa siellä ylös…

 10. qwerty ei ole sana. vaikka tää paskaläjä jota jtkut sanoo google chromeksi sen sanaksi hyväksyykin.

  ihan tosi, joskus kuvat ei näy lainkaan, että tämä on aika lailla kun koodi sen jätti.

Kommenttien lisääminen on estetty.