T9 (Wiki) tuli tutuksi, kun se saapui helpottamaan kännykkäkansan tekstiviestien kirjoittamista. Nykyään lähes jokaisessa perinteisessä numeronäppäinpuhelimessa on T9-tuki. Kyseisen ominaisuuden kehittäjä Cliff Kushler on ottanut vastaan haasteen tehdä nyt yleistyneillä kosketusnäyttöpohjaisilla näppäimistöillä kirjoittamisesta helpompaa ja nopeampaa.

Kushlerin Swype-niminen kirjoitustekniikka on yksinkertainen ja vaikuttaa toimivalta. Kirjoittaminen suoritetaan siten, että painetaan sormella sanan ensimmäisen kirjaimen kohtaa ja sen jälkeen liu’utetaan sormea sanan kirjainten kohdille. Osumatarkkuus kirjaimen kohdalla ei tarvitse olla täsmällinen, sillä ohjelman algoritmi poimii lähialueen kirjaimista koostuvat kieliopillisesti mahdolliset sanat. Nykyinen malli pitää sisällään 65000 sanaa. Jos syötteestä voi muodostua useampi kuin yksi sana, ohjelma pyytää valitsemaan sanalistalta halutun vaihtoehdon.

Lisää tietoa ja video:

Kirjoittamiseen liittyy myös hienosäätöä, kuten ison kirjaimen valitseminen liu’uttamalla sormea ylös-alas kirjaimen kohdalla sekä kahden saman kirjaimen peräkkäinen valinta heilauttamalla kirjaimen kohdalla. Parissa päivässä oppii kirjoittamaan 40 sanaa minuutissa, kertoo Kushler videolla. Hän on 55-vuotias ja kirjoittaa 50 sanan minuuttinopeudella.

Ohjelmaa on kehitetty Windows Mobile -pohjalle sekä XP ja Vista -kosketusnäytöille. Kushlerin mukaan iPhone sopisi hyvin alustaksi ohjelmalle, mutta Applen kanssa ei ole käyty neuvotteluja. Swypen kehittämistä Linuxille ja Symbianille harkitaan myös. Tämän hetken haaste kehittäjille on löytää yhteistyökumppani, joka haluaisi kehittää Swypen käyttöjärjestelmätason mokkulaksi.

Cliff Kushler esittelee Swypea cnet Newsin videolla. Kannattaa katsoa, antaa hyvän kuvan toiminnasta.

Video Swypen ensiesittelystä TechCrunch50-messuilla:

Läheet: news.cnet.com, www.swypeinc.com

Edellinen artikkeliVirtuaalihämähäkki, jota voi muokata, ruokkia ja hätyyttää
Seuraava artikkeliTikitag: Laita tietokone tunnistamaan RFID-tarralla merkityt esineet