Lännen ja idän suurvaltojen välillä käyty kylmä sota lähihistoriassamme ei kiihdyttänyt ainoastaan ihmisen matkaa avaruuteen. Ylös suuntaamisen lisäksi suurvallat kilpailivat myöskin maakuoren alle kaivamisen  ennätyksestä, tavoitteenaan tietenkin saada ensimmäisenä porattua reikä aina maapallon ytimeen saakka. Toisin kuin avaruuskisassa, voiton tässä vei sen aikainen itänaapurimme Neuvostoliitto, joka ei päässyt aivan ytimeen asti, mutta onnistui kuitenkin 15 vuotta kestäneen projektin tuloksena kaivamaan tunnelin kokonaiset 12 260 metriä maan syvyyteen. Reikä sijaitsee edelleenkin pohjoisvenäjällä, lähellä Suomen ja Norjan rajaa (taitaa itse asiassa olla toista maailmansotaa edeltävän Suomen rajojen sisäpuolella).

Projektin myötä syntynyt tutkimustieto ja muut hyödyt ovat historian saatossa jääneet epäselväksi, mutta tuloksena syntynyt reikä on edelleenkin syvyydessä vailla vertaansa.

Lähde: www.wired.com

Edellinen artikkeliItse tehty juomasäiliö reppuun
Seuraava artikkeliShooter -palosammutin ampuu hiilidioksidia liekkeihin

23 KOMMENTIT

 1. iik!!!1! tuolla on reikä…

  niin noh, on saanut kaira aika mukavasti iskuja. pora akseli on kiertynyt muutamaan kertaan itsensä ympäri kun on saanut iskuja

 2. …tavoitteenaan tietenkin saada ensimmäisenä porattua reikä aina maapallon ytimeen saakka…

  Taitaapi geologian tietämys olla hivenen heikkoa?

  Reikää oli tarkoitus porata maankuoren ja vaipan rajakohtaan saakka. Syvemmällä homma muuttuu mahdottomaksi kuumuuden takia. Vaipan alapuolella puolestaan on sula ulkoydin johon reikiä ei tietenkään voi porata.

 3. Tää on ehkä se sama reikä josta ylä-asteen uskonnon opettajamme kertoi. Äijällä oli aika hurjat opetukset.. kertoi, että helvetti on olemassa ja se on maapallon keskellä. kun venäjällä oli kaivettu tosi syvä reikä työmiehet olivat alkaneet kuulla kamalaa vaikerrusta ja valitusta ja tajunneet että siellä onkin helvetti ja säikähdyksissään lopettaneet porauksen. Nooan arkki oli myös löytynyt jostain hylkynä ja se oli tosiaan niin iso, että siihen olisi mahtunut kaikista maailman eläinlajeista 2 edustajaa. jepulis.

 4. Paapi, vieläkö teidän ylä-asteen uskonnon opettaja opettaa jossakin koulussa? kannattas ehkä raportoida siitä jollekkin, ennenkuin se alkaa kuulemaan ääniä päänsä sisällä ja näkemään olemattomia 😀

 5. Ainakin sellaista hyötyä syväporauksesta saattaisi olla, että sen avulla voidaan saada tietoa geotermisen lämpöenergian hyödyntämisestä. Jos voitaisiin riittävän halvalla porata riittävän syvälle, voisi geotermisen voimalan perustaa sellaisellekin alueelle jossa maankuori on paksu. Etuna olisi ainakin pienempi maanjäristysriski kun ei oltaisi tuliperäisellä alueella.

 6. ”kertoi, että helvetti on olemassa ja se on maapallon keskellä. kun venäjällä oli kaivettu tosi syvä reikä työmiehet olivat alkaneet kuulla kamalaa vaikerrusta ja valitusta ja tajunneet että siellä onkin helvetti ja säikähdyksissään lopettaneet porauksen.”

  Sama kolo josta tuli yksi kaikkien aikojen levinneimmistä nettihoaxeista, löytyy myös Google Earthista ja sieltä linkit tähän helvettihuijaukseen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kola_Superdeep_Borehole

  http://en.wikipedia.org/wiki/Well_to_Hell_hoax

 7. Tuo Neuvostoliiton kairaama reikä oli kai osa projektia, jossa oli tarkoitus selvittää miten malmit muodostuvat maankuoressa. Ennen muinoin tieteeseen oltiin valmiita satsaamaan, nykyään tehdään ar’n’beetä ja kilpaillaan kenellä on kalliimmat valmiiksi reikäisinä ostetut muotihousut =)

 8. Jeff Longin Helvetin piirit nimisessä kirjassa Helvetti löytyy nimenomaan maan uumenista. Mainio kirja.

 9. Paapi, opettajasi oli oikeassa:

  ”The background is that a group of Russian scientists were digging in Siberia when their drill started spinning wildly (usually indicative of hitting a pocket of air). They lowered microphones into the hole (apparently this is normal as the sounds can help to determine what the physiological makeup is of the area they have drilled to). When they listened to the resulting recording, it appeared to be sounds coming straight from Hell.”
  http://listverse.s3.amazonaws.com/music/sounds_from_hell.mp3

 10. Petsamon alue menetettiin vasta 1944 välirauhansopimuksessa ja lopullisesti Pariisin rauhassa 1947. Petsamo saatiin Tarton rauhassa 1922 perustuen Aleksanteri II:n lupaukseen kompensaatiosta Rajajoen asetehtaan alueesta.

 11. missähän syvyydessä alkaa olla sen verran kuuma, että siitä saa lämpöenergiaa (+ -> sähköenergiaa) niin paljon että sitä voisi jakaa verkossa.. olis hemmetin hieno homma

 12. Mielenkiintoinen tuo Mutantin laittama äänifilu, äänet tosiaan kuulostavat inhimillisiltä! Puhuja itse taas kuulostaa lähinnä Microsoft Samilta… Mutta kyllä kun tuota kuuntelee niin loppujen lopuksi tuon älinän käsittää ilmavirran ujellukseksi.

  Olisivat laskeneet sinne aukkoon mikin lisäksi kameran niin olisi jotain jota maailma saisi pällistellä. Mikäli mitään olisi löytynyt.

 13. Joo ja suomeenkin venäläiset velanmaksuina porasivat syviä reikiä.
  Ja onhan suomenkin kallioperään tehty muutenkin vaikka mitä onkaloita, ainakin tornihuhujen mukaan.

  Mitähän sieltä löytyy ?

  Maanalaisia Yli-ihmisiä (VRIL) !

 14. Vähän offtopicia, mutta tuli vaan mieleen että Karjalan palautuksesta on paljonkin puhetta, mutta tuosta pohjoisen pläntistä en ole kenenkään kuullut inahtavan. Olishan siellä kuitenkin pirunmoinen reikä jos ei muuta.

 15. Avaruuskisan voitti kyllä Neuvostoliitto. Tai siis ne oli ensimmäisenä avaruudessa, Jenkit taas kuussa.

  Mutta joo hmm joo, Helvetti on vissii sitte Venäjällä.

 16. Arvasin että siperia on yhtä helvettiä! Tai no, sinnehän lähetettiin ihmisiä rangaistuksesi kuolemaan, niin jos tuossa ilmakuplassa oli jotain niiden sieluja tai vastaavaa :O

Kommenttien lisääminen on estetty.