Max Robson on 22-vuotias opiskelija Greenwichistä. Hänellä oli isänsä kanssa ideana joskus toteuttaa mahdollisimman edullinen tuuliturbiini. Maxilla oli sen verran ylimääräistä aikaa, että hän paneutui projektiin valmiin prototyypin saavuttamiseksi. Ideana hänellä oli, että turbiini voitaisiin rakentaa myös kehitysmaissa helposti saatavissa olevasta materiaalista.

Laitteen akku tuli Ford Fiestasta ja magneetto Vespasta. Lavat syntyivät puulevyistä. Yksinkertainen rakenne ja kaikkien saatavilla oleva materiaali voisi tuoda helpotusta etenkin kehitysmaiden sähköntarpeeseen. Laite tuottaa 11,3 wattia, joka riittää asunnon valaisemiseen 63 tunniksi tai radion virraksi 30 tunniksi.

Laite maksoi osineen kaikkineen 25 euroa. Lähimmäksi tätä hintaa pääsevä sarjavalmisteinen tuuliturbiini maksaa 2500 euroa.

Lähde: www.dailymail.co.uk

Edellinen artikkeliLiTraCon on valoa lävitseen päästävä betoni
Seuraava artikkeliKosketusnäytöllä varustettu tietokoneohjattu kahvinkeitin

17 KOMMENTIT

 1. Hieno härveli tosiaan. Mutta tuohon 25e ei taida kuulua nämä omasta autotallista löytyneet ylimääräiset rakennusosat, kuten auton akku ja skootterin sähkögeneraattori. Joten kehitysmaita ajatellen ei taida saada tuohon kappalehintaan kovin montaa tsipaletta tuuliturbiineita.

 2. Siis hetkinen, jos laite tuottaa 11,3 wattia tunnissa, niin miten sillä voi muka valaista talon 63 tunniksi jos yksikin lappu vie keskimäärin 40-60 wattia, vai tarkoitetaanko tässä nyt että se onnistuu täydellä akulla? Ja jos näin on, niin kuinka pitkää akun lataamisessa kestää?

 3. 11,3 wattia 25 eurolla tekee 2.2e/W

  Reilusti alle 1000 eurolla saa jo 2kW tuulivoimalan jolloin energian hinnaksi saadaan alle 0.5e/W

  Tästä voidaan pikaisesti laskea onko tuo oikeasti hyödyllinen kapine. Sanoisin että ei ole.

  Toisaalta taas ihmetyttää miten watit voidaan suoraan muuntaa käyttöajaksi (…11,3 wattia, joka riittää asunnon valaisemiseen 63 tunniksi tai radion virraksi 30 tunniksi…) eli jonkunnäköinen virhe uutisessakin on. Watithan on olemassa vain sillä hetkellä kun ne generoidaan. Eri asia sitten on wattitunnit yms.

  Silti jos radion ja hehkulampun tehon suhteuttaa niin joko niillä on käytössä erittäin heikkotehoinen hehkulamppu tai äärimmäisen virtaakuluttava radio. Yleensä nimittäin hehkulamppu kuluttaa tehoa vähintään monikymmenkertaisesti suhteessa radioon. Toisaalta kyllä kai sitä voi elää 3W hehkulampunkin alla jotenkuten.

 4. Voi elämän kevät, taas menevät iloisesti sekaisin teho ja energia. Watti on tehon yksikkö, kertoo energian määrän aikayksikköä kohden, yksi watti on 1J/s. Jos taas sanotaan että joku riittää asunnon valaisemiseen niin ja niin moneksi tunniksi, puhutaan energiasta, joka saadaan kertomalla teho ajalla. Tästä siis esimerkiksi tulee yksikkö (kilo)wattitunti, watti * tunti -> wattitunti.

 5. >Reilusti alle 1000 eurolla saa jo 2kW tuulivoimalan jolloin energian
  >hinnaksi saadaan alle 0.5e/W

  Tähän olisi kiva saada linkki

 6. kas vain, taas köyhiä kustaan silmään oikein olan takaa. eli voimalan nimellisteho on tuon 11,3W mutta se tarvitsee silloin n. 10 m/sek tuulen tuottaakseen nimellistehonsa verran. el i todellinen keskituotto on huimat alle 3Wh. niin mihinkäs tämä huima tuotto oikein sitten sijoitettaisiin? niin akkua saisi ladattu 0,25 ampperia keskituotolla ja jos tuulee kovaa saadaan n. 45 Ah:n akkuun jo varastoitumaan 0,94 Ah.

  niin mitähän tällä tuotolla todellisuudessa oikein voidaan tehdä?

  sitten opetelkaahan sitten yksiköt.

  teho on Wattia/kW
  tuotto/kulutus Wh/kWh

  seuraavasta linkistä voitte katsastaa suomalaisten rakentamia voimaloita jos asia enemmältikkin kiinnostaa. http://windesol.fi/windesol/index.php/Luokka:Pientuulivoimalaitokset_Suomessa

  mitä sitten tähän 25 euron hintaan tulee niin se on mielestäni kovin arvokas.

  kuten tiedätte puu ei maksa mitään ja yleensä jokaisesta kylästä löytyy sen verran työstövehkeitä että voi itselleen siivet väsätä myllyyn. generaattoriksi kelpaavat kaikki sellaiset moottorit jotka ovat vielä toimivia ja sisältävät kestomagneetit. tämän lisäksi tarvitaan vain diodi-silta jolla tasasuunnataan voimalan tuottama vaihtovirta käypäiseksi akulle. parhaimpia ovat askelmoottorit (tosin löytyvyys voi olla huono)

  jos sattuu lojumaan ylimääräinen oikosulkumoottori siihen lisätään tarvittava määrä käynnistyskondensaattoreita tällöin kuitenkin pitää myös tehdä ohjauspiiri jolla estetään kuorman kytkeytyminen ennen kuin oikosulkumoottori pyörii nopeampaa kuin sen nimellinen nopeus on. tämä tarkoittaa sitä että sen jättämä on negatiivinen ja näin ollen puskee verkkoon virtaa. kylläkin oikosulkumoottorin käyttö keneraattorina on jokseenkin aika arvelluttavaa ellei sitten loistehoa oteta suoraan verkosta (joka voidaan korvata kondensaattoreilla kuten edellä annan ymmärtää). oikosulkumoottoria generaattorina käytettäessä luonnollisesti ulos tulee 240V jännite.

  eli tämä jo kuvastaa sitä ettei tuulivoimalan tekoon välttämättä tarvita rahaa olleenkaan sillä aina löytyy tarvittavat osat jostain ylimääräisinä. vähän keksiliäisyyttä ja aikaa.

  näistä vois jaaritella enemmänkin mutta lukekaa lisää tuolta windesolista ja toki sitä myös saa alkaa täydentämään jos tietoa ja kiinnostusta löytyy asiasta.

  mutta näin loppuun aivan turha artikkeli hilavitkuttimessa!

 7. se ei auta ukkelit ku laittaa ite taas paremmaks? kun siihen taitaa aika monella täälä olla edellytykset ?

 8. >Reilusti alle 1000 eurolla saa jo 2kW tuulivoimalan jolloin energian
  >hinnaksi saadaan alle 0.5e/W

  Tähän olisi kiva saada linkki

  Katoskatos tulikin hätäinen virhe tehtyä. Oikeasti suhde olikin 1.3k euroa per 1kw näin wikipediasta vilkaistuna eli suoraan 1.3e/W mutta silti se alittaa tuon härpättimen hinta/tehosuhteen mikäli uutinen pitää paikkansa.

 9. >se ei auta ukkelit ku laittaa ite taas paremmaks? kun siihen taitaa aika monella täälä olla edellytykset ?
  Saattaa olla useammalla kuin luulet. Itse suunnittelen työkseni luxusautojen hintaisia hammaslääketieteellisiä röntgenlaitteita joten tämmöiset tuulivoimalat syntyvät siinä sivussa jos niihin jaksaa edes yhtään panostaa 😉

 10. ez en epäillyt lainkaan etteikö täälä olisi useita jotka pystyisivät samaa jos vain jaksaisivat. mutta mitä sitä tollaiseen turhaan aikaansa uhraamaan

 11. ”jos edes 1% maailman merivirroista valjastettaisiin energian tuottamiseen olis maailman (energia)ongelmat ratkaistu”.

  Joten olenko ainoa täällä, joka uskoo että tuulivoima on jokseenkin melko epäkäytännöllistä ja tehotonta.

 12. ns. uusiutuvalla energialla ei voida kattaa tällä hetkellä kuin murtoosa tarvittavasta sähköenergiasta tai lämmöntuotannosta. itseleen sillä voi pienimuotoisesti tuottaa vaikka suurimmankin osan tarvittavasta energiasta mutta tehtaiden pyörittämiseen siitä ei ole.

  syynä on mm. energian varastointi mahdollisuuksien puute.

 13. ajatus on kaunis mutta 11,3 wattia 12 volttia riittää vain esim. yhteen veneen kattovaloon.

  vespa on merkkiskootteri jonka varaosissa on ilmaa kuin vappupallossa. 25 eurolla vespa tarvikeliikkeessä ei saa kun polkinkumit ja pahan mielen. nolla perään ja alkaa magneeton hinta olla lähempänä.

  olisin toivonut jotain realistisempaa ja yksinkertaisempaa viritelmän lähdettä kuten 10 kpl 6 v 3 w polkupyörän dynamoa ja isommat lavat.

  hintavertailukin oli tuulesta temmattu. ohessa linkki jossa realismia siihen ”2400 euroa-11 wattia” harhaan;

  100 w 12 v tuuligeneraattori 1400 euroa

  http://www.sunwind.fi/tuotteet.php?mcat=3&cat=25&lang=fi

  etsivät löytää ja hyväuskoiset pitää omituisen paljon silmälapuista…

Comments are closed.