Japanissa Tokion yliopistossa on Takao Someyan johtama tutkimusryhmä kehittänyt uudenlaisen sähköä johtavan kumimateriaalin. Tekniikkana on hierottu hiilinanoputkia ionisoidussa nesteessä ja sekoittaa tätä kumiin. Ajatuksena on kehittää materiaali, jota voitaisiin käyttää tulevaisuudessa mm. robottien e-skin -ihona eli ihona, joka ”tuntee”. Joustava materiaali, joka johtaa sähköä sopii tähän tarkoitukseen.

Samantyyppistä materiaalia on kehitetty aiemminkin, mutta nyt sähkönjohtavuus on saatu 570 kertaiseksi verrattuna nykyisiin kumeihin, joissa teknisenä ratkaisuna on hiilihiukkaset. Uutta sähköä johtavaa materiaalia voidaan venyttää 1,7-kertaiseksi ilman suurempia muutoksia sähkönjohtavuudessa tai kestävyydessä.

Robotit tarvitsevat kenties tulevaisuudessa tuntoaistia joka puolelle, jotta ne vaikkapa huomaavat törmäävänsä johonkin tai aistivat ihmisen kosketuksen lämpönä. Tällä hetkellä suunnittelussa ovat esimerkiksi auton ratit, jotka tuntisivat kuskin ruumiinlämmön ja hien erityksen, ja näin selvittäisivät ajokyvyn. Myös sänkyihin voitaisiin asentaa keinoihoa, joka aistisi patjan kovat kohdat. Myös venyvät näytöt saatetaan tulevaisuudessa toteuttaa käyttäen tämän tyyppistä ratkaisua.

Lähde: news.yahoo.com

Edellinen artikkeliFlipbook eli pläräysanimaatio omasta videoklipistä
Seuraava artikkeliAlison Carroll on uusi Lara Croft

7 KOMMENTIT

  1. ”Myös sänkyihin voitaisiin asentaa keinoihoa, joka aistisi patjan kovat kohdat.”

    Siis mitä!? Meinataanko tässä, että sänkyyn asennetaan kymmeniä tuhansia maksava päällyste, jonka ainoana tehtävänä on aistia kovat kohdat patjassa? Ja mitä kukaan sillä tiedolla tekee, että missä niitä kovia kohtia on, alkaako sänky möyhimään niitä vai miten? Eiköhän kuitenkin tulisi useita kertoja halvemmaksi, helpommaksi, mukavammaksi ja kätevämmäksi ostaa vaikka parin tonnin patja, jossa ei näitä kovia kohtia ole eikä tule… Omakaan sänkyni ei maksanut paria sataa enempää, eikä siinä mitään kovia kohtia ole, joita tarvitsisi koneellisesti tunnistaa ja korjata.

  2. Mielenkiintoista tutkimusta, joskin odotan innolla kun sitä voidaan soveltaa keinoraajoissa.

  3. Kohta saadan cyberorgeja! 🙂
    Tai kuka tahtoo jotain ihoa… tehkää keino lihaksia.

  4. Siis mitä noi japanilaiset ei keksi? ny ne on saanu muovistakin sähköäjohtavaa 😀

Kommenttien lisääminen on estetty.