Japanissa Tokion yliopistossa on Takao Someyan johtama tutkimusryhmä kehittänyt uudenlaisen sähköä johtavan kumimateriaalin. Tekniikkana on hierottu hiilinanoputkia ionisoidussa nesteessä ja sekoittaa tätä kumiin. Ajatuksena on kehittää materiaali, jota voitaisiin käyttää tulevaisuudessa mm. robottien e-skin -ihona eli ihona, joka ”tuntee”. Joustava materiaali, joka johtaa sähköä sopii tähän tarkoitukseen.

Samantyyppistä materiaalia on kehitetty aiemminkin, mutta nyt sähkönjohtavuus on saatu 570 kertaiseksi verrattuna nykyisiin kumeihin, joissa teknisenä ratkaisuna on hiilihiukkaset. Uutta sähköä johtavaa materiaalia voidaan venyttää 1,7-kertaiseksi ilman suurempia muutoksia sähkönjohtavuudessa tai kestävyydessä.

Robotit tarvitsevat kenties tulevaisuudessa tuntoaistia joka puolelle, jotta ne vaikkapa huomaavat törmäävänsä johonkin tai aistivat ihmisen kosketuksen lämpönä. Tällä hetkellä suunnittelussa ovat esimerkiksi auton ratit, jotka tuntisivat kuskin ruumiinlämmön ja hien erityksen, ja näin selvittäisivät ajokyvyn. Myös sänkyihin voitaisiin asentaa keinoihoa, joka aistisi patjan kovat kohdat. Myös venyvät näytöt saatetaan tulevaisuudessa toteuttaa käyttäen tämän tyyppistä ratkaisua.

Lähde: news.yahoo.com

Edellinen artikkeliFlipbook eli pläräysanimaatio omasta videoklipistä
Seuraava artikkeliAlison Carroll on uusi Lara Croft