Vuoristorata-rautatie -idea vuodelta 1933

Saksassa suunniteltiin vuonna 1933 rautatietä, jonka toiminta on hieman samanlaista kuin vuoristoradan. Juna lähtee kukkulan huipulta alaspäin. Se pysähtyy asemalle, joka on noin kymmenen metriä korkealla maasta. Liike-energia siirtyy potentiaaliksi. Matkustajat nousevat hissillä junaan ja matka jatkuu. Vaunut ovat kiinni toisissaan vaijereilla pohjasta. Mutta milläs pääsee kukkulan huipulle?

Lähde: blog.modernmechanix.com

Edellinen artikkeliPäivän ilmainen ämpäri: Nine Inch Nails – The Slip
Seuraava artikkeliNainen, joka ei pysty unohtamaan

10 KOMMENTIT

  1. Saisi olla hiukan kovemmat rakenteet kuin kuvassa. Juna todennäköisesti puskisi rakenteista läpi ja tekisi tuostakin kukkulasta sileän.. Siihen sitten miten se pääsisi ylos – se näkyy kuvassa.

  2. ”Mutta milläs pääsee kukkulan huipulle?” … tuossahan sanotaan sangen selkeästi jotta ”endless chain drive engages bottom of cars and pulls them up” – eli periaate ei ole hieman samanlainen, vaan tismalleen sama kuin vuoristoradassa.

  3. Tuota mäkiajatteluahan voisi soveltaa etäisesti myös nykyjuniin. Alaspäin viettävä mäki aseman jälkeen mahdollistaa vauhdin kiihdyttämisen tehokkaammin matkavauhtiin. Ongelmiahan hommassa tietenkin on. Suurin varmaankin on se, että mäet eivät voisi olla kovin jyrkkiä, jolloin hyöty ei välttämättä ole paras mahdollinen.

    Kuitenkin mielenkiintoinen konsepti moottorin eliminoimiseksi junasta. Mitähän junalle olisi käynyt äkkijarrutuksen jälkeen, oletettavasti hihna ei vedä koko junaraiteen pituudelta. Olisi sotkenut koko järjestelmän.

  4. Huonompi homma jos ei sitten pääsekkään seuraavan aseman hinauspisteeseen asti. Sitte vaan venttaa milloin seurava juna iskeytyy takaata. Sais muutenkin noita kukkuloita olla aika tiheeseen tahtiin.

  5. Tätä ajattelutapaa soveletaan käsittääkseni ainakin Helsingin maaanalaisen metroradan rakenteissa. Kun juna saapuu asemalle se joutuu kiipeämään loivaa ylämäkeä jolloin se pysähtyy helpommin ja lähtiessä juna kerää nopeammin ja taloudellisemmin vauhtia koska edessä on alamäki.

  6. Ja noin Riihimäeltä eteenpäin mentäessä kohti Helsinkiä Suomen korkeusero näkyy siten että tavarajunat lähinnä jarruttelevat koska matka on lähes kokonaan alamäkeä.

Kommenttien lisääminen on estetty.