Oheisella videolla mielestäni mainio demo nikkeli-titaani -muistimetallin toiminnasta, joka siis voidaan ”ohjelmoida” palautumaan tiettyyn muotoon tietyssä lämpötilassa.

Edellinen artikkeliAjan kuluksi photoshopattu tummaihoinen Wolverine
Seuraava artikkeliiBand, eli koko bändin soittimet kahdesta iPhonesta ja yhdestä Nintendo DS pelikonsolista

1 KOMMENTTI

 1. Moista en ole ennen nähnytkään. Siis kyse on atomihilan rakenteesta, joka muuttuu lämpötilan mukaan. Lämpimässä tietty hilarakenne on pysyvämpi kuin toinen ja kylmässä taas toisenlainen rakenne on pysyvämpi. Halutut hilarakenteet pitää tällöin muokata oikeassa lämpötilassa, jotta muistieffekti onnistuu.
  Vai?

 2. Tuollaisia muoveja olen nähnyt ennenkin, jopa livenä. Metallit avaavatkin jo täysin uusia käyttökohteita sähkönjohtavuuden ja kestävyyden vuoksi.
  Aine muotoillaan uunissa tietyssä lämpötilassa, joka muoveilla oli usein paria astetta suurempi kuin palautumislämpötila, jonka jälkeen sitä sitä voi muovailla ja se palautuu sopivassa lämpötilassa takaisin muotoonsa. Muoveilla siis oli tuo muotoilu uunissa, tuosta metallista en tiedä..

 3. Kuusi vuotta sitten näin vastaavan wolkkarin tehtaalla hampurissa, esittelijä piti kädessään ”rautalangasta” tehtyä wolkkarin logoa rutisti sen, laitto vesi lasiin ja logo oli taas ennallaan, sano et 5 vuoden päästä kyseistä tuotetta käytettäisiin autoissa, et pienet kolhut palautuis ku vaan vähän lämmittäis, mut eipä vielä ole tullut vastaan.

 4. Joo nuo on mielenkiintosia aineita. Tein opinnäytetyökseni valaisimen jossa käytin vastaavasta muistimetallista (nikkelititaanista, eli nitinol) valmistettuja jousia.

  Valaisimeni oli pystyssä seisova keskeltä katkaistu, päistään umpinainen alumiiniputki. Putken sisällä on kehikkorakenne, jonka sisällä hehkulamppu. Kehikkoon on ripustettu 4 lämpöön reagoivaa jousta, jotka on kiinnitetty putken yläosaan. Lampun syttyessä vapautuu lämpöä joka kutistaa jousia ja nostaa putken yläosaa hissin tavoin, niin että syntyy n. 2cm aukko josta valo loistaa. Kun valon sammuttaa, laskeutuu putken yläosa hitaasti takaisin alaosaa vasten.

  Erilaisia muistimetallia hyödyntäviä valaisimia on jo markkinoillakin, ei valitettavasti tuota minun tekemääni…

  Jos kiinnostaa väsäillä, niin noita jousia saa tilattua esim. robotstore nimisestä verkkokaupasta. Niitä kuuluisi ohjeen mukaan käyttää sähköllä, mutta hyvin tuntuvat reagoivan myös ulkopuoliseen lämpöön.

  Tuolla nitinolilla voidaan ohjailla vaikka robottikäden sormia tai jopa lentokoneen siivekkeitä ja tuulivoimalan lapakulmia. Korvaa raskaat hydrayliikat ja rakenteet. Ei muutakun säätämään! 🙂

 5. Aika mielenkiintoista tavaraa.
  Noista saisi tosiaan hienon robotin tai jotain muuten vaan todella häiriintynyttä aikaan 🙂