Laskuvarjohyppy 36,5 kilometristä

Steve Truglia, 40, aikoo kohota kuumailmapallolla 120000 jalan (36,5km) korkeuteen ja loikata paineistetussa avaruuspuvussa -100 asteen kylmyydessä maata kohti. Riskinä on mm. 800 kierrosta sekunnissa pyörimiseen joutuminen.

Korkeus on kolme kertaa Jumbojettien lentokorkeus. Ainoastaan avaruussukkulat lentävät korkeamalle ja irrottava rakettimoottorinsa 150000 jalassa. Steve putoaa vapaasti seitsemän minuuttia ja saavuttaa 1240 kilometrin tuntinopeuden. Steve on hypännyt armeijassa 1200 hyppyä. Nykyinen korkein hyppy on 102000 jalasta Joseph Kittingerin toimesta vuonna 1960.

Lähde: www.thesun.co.uk

Edellinen artikkeliThe FLY-est Ring, kärpäskihlat
Seuraava artikkeliTäydellinen kuunpimennys taivaalla ensi yönä

1 KOMMENTTI

 1. Siis mitä? Eikö Steven ole tarkoituksena lopussa avata varjo ja laskeutua turvallisesti?

  Korkealta sitä viisikymmentä vuotta sittenkin on hypätty, mutta tuo 800 kierrosta sekunnissa pyöriminen ei kuulosta kovin mukavalta.

 2. Kiitos Dr.O. mahtavasta linkistäsi.
  Hyppy 36.5 Kilometristä ja -100 astetta pakkasta, millaisiahan alusvaatteita Steve käyttää koska eikös tuo alastulo vauhti ole melkoisen suuri ja pakkasen kerrannaisvaikutus tuolla nopeudella lienee melkoinen.

 3. Eivät avaruussukkulat ole ainoita korkeammalle lentäviä, sillä sääpallot nousevat jatkuvasti korkeammalle.

  Ei siellä ole sataa astetta pakkasta, 60 taitaa olla lähempänä totuutta. Vaikka olisikin, niin pakkasen kerrannaisvaikutus ei ole kummoinen, sillä ilma on yli sata kertaa ohuempaa.

  Kittinger pyöri vain 120 kierrosta MINUUTISSA, joten tuskinpa Trugliallakaan on riskinä pyöriä 800 kierrosta SEKUNNISSA.

 4. Aivan!

  ”Tests with dummies had shown that a body in free-fall at high altitude would often go into a flat spin at a rate of up to 200 revolutions per minute. This would be potentially fatal.”

  vähän tarkkuutta nyt!

 5. Lehden artikkelissa sanotaan: ”He will need a pressurised space suit in temperatures of -100°C and risks going into an 800 revolutions per second spin.” Lisäksi otsikossa sanotaan, että laskuvarjohyppy. Että napunapu vaan.

 6. Niin, artikkelin kirjoittanut toimittaja on selvästikin täysi urpo. Mutta tokko Sun-lehdessä muita onkaan.

 7. Kyseessä on ilmiselvästi virhe lähteessä, eli Sun lehdessä.

  Jos kaveri tosiaankin pyörisi 800 kierrosta sekunnissa niin tyypin (normaalipituinen mies) ääripäät pyörisivät n. 4500 m/s, eli 16200 km/h eli n. 14 kertaa äänennopeudella. Vapaapudotuksessa keverin nopeus oli siis vain 1240 km/h eli n. 344 m/s.

  Tällöin keskipainoisen ja -pituisen kaverin keskiruumiille kohdistuisi yli 840 miljoonan newtonin voima, joka vastaisi yli 84 000 tonnia painavan painon aiheuttamaa voimaa maan päällä.
  Korjatkaa jos luin lukion kirjoja väärin.

  Tuo lämpötilakaan ei oikein aidolta kuulosta, sillä -100 C. saavutetaan vasta mesosfäärissä eli yli 50km korkeudessa. Stratosfäärissä (10-50 km) lämpötila on min. -60C.

  http://www.haystack.mit.edu/edu/pcr/resources/earth_fig1.gif

 8. Kekkonen kirjoitti asiaa. Kysyin ko. aiheesta myös fysiikanopettjaltani, joka sanoi samoja asiota. Esim. tuo 800 kierrosta sekunnissa on mahdoton ja että tuolla korkeudella lämpötila on jopa -70°c.

  Korkeammalle mentäessä alkaa muuten lämpötilat nouseen taas ^^

 9. ja tuo 1250km/h nopeus ei kuullosta kovinkaan uskottavalta… normaalissa laskuvarjo hypyssä vapaapudotukselle tulee nopeutta ”vain” 220-300km/h… Tuo yliäänen nopetta putoaminen on täysin mahdotonta!

 10. Ilma on hypyn alussa niin ohutta, että nopeus pääsee kiihtymään aivan toisenlaiseksi kuin normaalissa hypyssä. Minusta 1250 km/h on ihan uskottava lukema.

 11. Nyt on kyllä pakko mainita, että ihmisen loppunopeus, eli tila jossa ilmanvastus ja painovoima ovat tasapainossa, on 195km/h. Tämän tilan saavuttaakseen täytyy pudota 148 metrin korkeudelta ja siihen menee 5,5 sekuntia.

 12. Anti-gravity: Niin, normaalipaineessa noin varmasti onkin, mutta ei 30 kilometrissä.

 13. Lisäksi tuo huippunopeus riippuu kehon asennosta – mahallaan tippuva laskuvarjohyppääjä tippuu n. 200 km/h mutta pystyasennossa voidaan saavuttaa paljon suurempia nopeuksia (melko helposti 300 km/h, ja jopa yli 500 km/h nopeuksia on saavutettu esim. tässä: http://www.youtube.com/watch?v=DAtDWUmiY2Y)

 14. mut eikös tällä kaverilla(Joseph Kittinger) mennyt 15 minuuttia alastuloon elikkäs siitähän se on helppo laskea nopeus