Arkkitehtuuria hiilidioksidipäästöjä silmälläpitäen

Itävaltalainen arkkitehti Christoph Wassmann on tutkinut erilaisten rakennusmateriaalien käyttöä ekologisesta näkökulmasta. Kuutiometri betonia, joka ei ole valmis kierrätettäväksi aiheuttaa 385kg hiilidioksidia. Kuutiometri terästä, joka on kierrätettävää tuottaa 12200kg hiilidioksidipäästöt. Puu rakennusmateriaalina onkin negatiivinen hiilidioksidin ”päästäjä”, sillä kasvaessaan se muuttaa hiilidioksidia hapeksi.

Tiedot Wassmann selvitti käyttämällä Global Emission Model for Integrated Systems (GEMIS) 4.4 -ohjelmaa, joka on vuosina 1987-1989 kehitetty freeware-softa, joka ottaa rakentamisen hiilidioksidipäästöjen arvioinnissa huomioon mm. polttoaineen tarpeen, materiaalit, jätteenkäsittelyn sekä kuljetuksen. Ohjelma on lähde-artikkelin mukaan hieman vaikea käytettävä, mutta toimiva. Ohjelma on haettavissa osoitteesta www.oeko.de. Asiaa arkkitehdeille siis.

Lähde: www.treehugger.com

Edellinen artikkeliNokia Remade – kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistettu matkapuhelin
Seuraava artikkeliTee-se-itse anime-tyttöystävä

1 KOMMENTTI

  1. kiitokset loisto-ohjelmasta, en olisi varmaan törmännyt siihen ilman tätä juttua. otaniemen a-osasto kiittää.

  2. Kivitalo on jo nykyiset rakennusmateriaalihinnat huomioon ottaen halvempi kuin puutalo. Kivitalo on monien mielikuvissa tukevampi ja kestävämpi kuin puutalo, siihen lisäksi hinta, niin voimme odottaa kivitalojen osuuden uudisrakennuksista lisääntyvän. Raha menee kuitenkin ohi ympäristöseikoista.