macbook-air-pressi.jpg
Perjantaina Helsingissä Applen lehdistötilaisuudessa pääsi aivan liki aikamme teknoihmettä MacBook Airia, jonka Steve Jobs lanseerasi aiemmin tällä viikolla.

Ja totta, se on lähes käsittämättömän ohut tietokone. Tai kuten laitetta esitellyt Applen tuotepäällikkö Tore Fretheim totesi ”thinner at its thickest point than the thinnest competitor at its thinnest point…” Ja vielä ohuempi kuin iPhone (ohuimmasta kohtaa). Eräänlainen miniaturisoinnin riemuvoitto.

Kädessä tämä 1,4-kiloinen kone tuntuu mahtavan keveältä, ainakin jos vertaa vaikkapa allekirjoittaneen 2,3-kiloiseen MacBookiin, joka tuntuu ja näyttää Airiin verrattuna auttamattoman vanhanaikaselta möhkäleeltä. Kuitenkaan olematta sitä.

Paljon puhutaan siitä, että kannettavassa ei ole kuin yksi USB-portti, ei Ethernet-porttia (adapteri lisävaruste), ei optista levy-asemaa (lisävaruste), vain 80 gigatavun kovalevy jne. jne.

Kaikki nämä puutelistat lähtevät kuitenkin siitä olettamuksesta, että MacBook Air on turboahdettu työjuhta, jolla murskataan polygonia vaakaan ja vinoon. Ei, ei, ei.

MacBook Air on suunnattu sellaisille, joille sähköposti, web ja perussovellukset riittävät. Applen Tore Fretheim puhui asiakassegmentistä, joka haluaa aina pitää Macin mukaan. MacBook Air sopii ennen kaikkea lentokentillä sukkuloiville myyntitykeille ja kosmopoliiteille, jotka arvostavat keveyttä, helppoutta ja sitä, ettei kaikennäköistä roinaa tarvitse kanniskella turhan panttina. Ja tietenkin sitä, että kannettava näyttää julmetun seksikkäältä.

On mielenkiintoista nähdä jatkaako MacBook Air sisarustensa tavoin Applen nousujohteista tietokonemyyntiä. Siitä saadaan varmasti suuntaa jo ennen kesää ensimmäisten myyntilukujen tullessa julki.

(Full disclosure: Olen Apple-fanipoika)

kuva: Teemu Masalin

Edellinen artikkeliGangsterin munakas on aseen muotoinen
Seuraava artikkeli15 miljoonan dollarin hampurilainen

1 KOMMENTTI

 1. ”Applen Tore Fretheim puhui asiakassegmentistä, joka haluaa aina pitää Macin mukaan.”

  Tuo lause tiivistää hyvin sen, mikä tekee Airista niin erikoisen. Se on MAC. Siinä kaikki. Jos haluat ostaa maailman ohuimman ja kevyimmän MÄKIN, niin ostakaa Air, muuten on olemassa parempiakin vaihtoehtoja.

  Jos taas haluat kevyen koneen jolla ei voi oikeasti tehdä mitään muuta kuin surffata, osta Asus Eee. Säästyneet rahat voit vaikka lahjoittaa minulle.

 2. Vaikka markkinoiden ohuin olisikin, niin ei tosiaankaan voida puhua mistään ”miniatyrisoinnin riemuvoitosta”. Ei se NIIN ohut kuitenkaan ole, kun ottaa huomioon (kuten tuolla linkissäkin todetaan) että täynnä kompromissejahan se on.

 3. Mielummin pistän rahani vaikka tähän http://vaio.sony.fi/view/ShowProduct.action?product=VGN-TZ21XN%2FB&site=voe_fi_FI_cons&pageType=Overview&category=VN+TZ+Series

  Ihmetyttää miten typerästi air on suunniteltu.
  -akkua ei voi itse vaihtaa, siitähän bisnesmies tykkää kun pitää jättää kannettava pariksi päiväksi huoltoon että voi vaihtaa akun.
  -5 tuntia käyttöaikaa ja akku on isoin osa tuota kannettavaa, mutta silti noin vähän käyttöaikaa.
  -usb-portti on pienen luukun takana joka varmasti hajoaa jossain vaiheessa ja rempsottaa auki koko ajan.
  -ei ohuus ole kova juttu vaan keveys.
  -kovalevy auttamattoman pieni kun katsoo mitä muut tarjoavat samaan hintaan.
  -kovalevyä ei voi vaihtaa, joten pitää kantaa mukana ulkoista kovoa.

  Uskomatonta kyllä että ihmiset suorastaan ryntäävät ostamaan tämän vain sen takia että sen mac.

 4. Kaze nyt vähän järkeä peliin.

  -Kyllä akkua ei voi itse vaihtaa, muttei konetta tarvitse huoltoon jättää. http://www.appleinsider.com/articles/08/01/18/sources_macbook_air_battery_replacements_take_only_minutes.html

  -Tuossa sonyssa on akun käyttöaika kaikilla virransäästöillä 6h, kun airissa tuo 5h on langaton netti päällä ja siten että konetta voi vielä käyttää

  – Mistä tiedät että luukku menee rikki?

  – Sony 150g kevyempi… Todella paljon.

  – Kovalevy sonyssa samaa 1,8″ kokoa ja kyllä siihen airiinkin voi sen vaihtaa. Sonyssa 20gt isompi. 700e lisää hintaa.

  Ja sitten tuosta sonystä:
  – Ei nopeata .n wlania

  – Ei niin kovin ohut

  – Hitaampi prossu

 5. For its part, Apple has announced its intent to offer a MacBook Air Out-of-Warranty Battery Replacement Program, which promises authorized replacements for US $129. The mail-in repair process normally takes 5 business days, the company says.

  Mitä kohtaa et tajunnut? Toki jos sattuu asumaan Mac iHuollon vieressä nii hoitunee odottaessa… Erona on myös, että muiden läppäreiden kanssa mukaan voi ottaa tehoakun jos pelkää että mehu loppuu kesken kaiken.

 6. Mac:ismi on sairaus. Huomaa selvästi veljen kohdalla. Ensin tuli macbook sitten ipod ja nyt puhutaan iphonesta. No ei hän tota puhelinta sentään osta. se on sen verran huono.

 7. Jaa että ohuempi kuin iPhone ohuimmasta kohtaa.. Voin teipata luottokortin kiinni kannettavaani, jolloin kokonaisuus on ohuimmasta kohdastaan luottokortin ohuinen. Ja kaikenlisäksi luottokortti on kätevästi mukana; Sellaista ominaisuutta ei monessa kannettavassa olekaan. Vapise Apple. Airkin vaikuttaisi olevan läski keskeltä/pohjasta mutta promokuvat ovat kätevästi yläviistosta peittäen läskin pohjan ja näyttäen vain ohuen etureunan. No, hullut tuhlatkoot rahansa tähän.

 8. Mietippä Johannes vähän mistä tuo ”sairaus” saattaisi johtua. Vaikkapa siitä että Applen tuotteet vain ovat parempia kuin muut, jolloin ei ole mitään järkeä ostaa muuta.
  Onko itselläsi iPhone jokapäiväisessä käytössä kun voit sen noin varmasti todeta huonoksi. Ja jos tietokoneista puhutaan, olen itse kokenut sekä wintoosan että OS X:n ja voin varmasti sanoa, kummalla puolella ruoho on vihreämpää.

  Mutta onhan se myönnettävä että Air kaikessa mediaseksikkyydessään on pienoinen pettymys… 🙂

 9. Juu monissa (pienissä) asioissa Applet ovat ylivertaisia muihin nähden. Juurikin ne tekevät Applesta Applen. Mitä tulee IPhoneen, niin et voi väittää että se olisi hyväkään. Ihan kun katsoo sen ominaisuuksia. Ei 3g ei symbiania tai muuta vapaata ohjelmistoa. Ei gps navikaattoria. Ja mikä pahinta, ei sitä saa kuin sim lukittuna. Ja hinnasta noin 50% on ilmaa. Tämä puhelin ei tarjoa E90 rinnalla mitään uutta tai hienoa.

 10. ”MacBook Air on suunnattu sellaisille, joille sähköposti, web ja perussovellukset riittävät.”
  Jaa… no kyllä suomalaiset kuitenkin jyrää, teen tämän (ja paljon muutakin) omalla noksulla (joka maksaa ja painaa murto-osan airista, sekä sopii taskuun) ja siinä on akunkestoakin useampi päivä.

  Itse olen Johanneksen kanssa samoilla linjoilla MACismi on sairaus, tosin tässä tapauksessa pitäisi puhua uskonlahkosta ja sen pääpappina heiluu yksi vähän rikkaampi kusipää joka osaa hypetyksen.
  Alix, lueppa keskustelua täältä:
  http://www.hilavitkutin.com/2008/01/16/apple-macbook-air-maailman-ohuin-kannettava-tietokone/

  Ja mitä tulee iPhoneen, eiköhän jo tunnusteta, paska puhelin jonka oikeastaan ainoa innovatiivinen ominaisuus on multitouch näyttö joka oikeastaan sekin on ainoastaan ulkoasullinen ratkaisu, jolla on saatu näppäimet pois, mutta ulkoasullisesti jos pitäisi puhelinta valita, niin kyllä tuo LG:n shine voittaa iPhonen 100-0 ja jos taas tarvitaan puhelinta ”tehokäyttöön” niin sitten nokia joko N95 tai E-sarjan puhelin. Ja kun iPhone aikanaan rantautuu Suomeen tulee siitä kakaroiden (ja maclahkolaisten) puhelin. Toisaalta, koska siinä ei ole 3G:tä eikä ihan heti tulekkaan, ei se taida kakaroita kiinnostaa ja näin ollen siitä tulee ainoastaan lahkolaisten ylikallis (vanhentuvalla tekniikalla höystetty) lelu.

 11. Täällä on kyllä hyviä kommentteja! Ei voi muuta sanoa. Todelliset tietäjät taas liikkeellä! Jotta normaali ihminen osaa suhteuttaa nämä hyvät kommentit johonkin, niin olisiko aiheellista ilmoittaa lyhyesti oma tietotekniikan käyttöhistoria lyhyesti vaikka tähän tapaan:

  Joskus kokeillut windowsia vuoden verran ennenkuin ymmärsin koneista mitään.
  Kolme vuotta Mac OS X:ää. Eri Linux jakeluita ja muutamaa unixia OS X:n lisäksi siinä samalla satunnaisesti koulussa ja muualla. Kaksi vuotta OS X ohjelmistokehittäjänä.

  WINDOWS on paras!!!!1!lim x x->!. Siihen saa kaikki pelit ja ei millään muulla saa mitään oikeesti tehtyä. Windowsilla ne työt tehdään. Oikeasti Linuxkin on kuulemma hyvä, en ole koskaan käyttänyt mutta se on tosi hyvä. Se on tarkoitettu lähinnä ihmisille jotka haluavat säätää koneillaan. Windows on peruskäyttäjille. Nokialla voi lukea sähköpostia!!! Ja se S60 on
  silkkaa mahtavuutta.

  MAC on sairaus. MAC on rajoitetumpi kuin ”oikea” unix. En tiedä mitä se tarkottaa mutta luin sen jostain! MACCIA käyttää ihmiset lähinnä mainostoimistoissa. Mitä järkeä maksaa kymmenkertainen hinta koneesta joka on rajoitettu? Itse kokoamalla saa koneen murto osalla hinnasta. No MAC uskovaiset ja trendipellet ja idiootit näitä leluja ostavat.

  Iphone vasta on paska! Hinnassa on ilmaa yli puolet! Luin sen netistä! Viisi vuotta vanhaa tekniikkaa! Nokialla on kaikissa melkein 3G. 3G!!! Iphonella ei edes voi tehdä kaikkia mitä nykyaikaisella puhelimella voi tehdä vaikka lähettää MMS viestejä. Tämähän on perusominaisuus. Kyllä taas nähdään että trendipelleiltä otetaan rahat pois.

  Tämä Air on kyllä typeryyden huippu. Mitä jos haluat katsoa DVDtä lentokoneessa? Se ei onnistu vaan pitää ottaa mukaan ulkoinen asema ja sitten vielä ethernet dongle ja sitten usb hubi ja sitten hiiren usb palikka ja sitten vielä muistikortinlukija ja usb tuuletin ja usblukulamppu ja pelihiiri ja muut romput mitä pitää ottaa lentokoneeseen jos asentaa softaa atlantin yllä ja ei firewarea?? En voi siis editoida videota suoraan, mikä pettymys. Ja äänityskoneeksikaan tosta ei ole. Tossa ei vissiin tule edes windowsia asennettuna valmiina, se on kuitenkin se käyttöjärjestelmä jota käytetään. Ja tuokin on silti julmetun kokoinen. Itse ostaisin Sony lxacaa353546-f missä on modeemi ja 5 tuuman näyttö ja 7 usb porttia ja kaksi levyasemaa ja vista! SE on nykyaikaa.

  Ne ne trendipellet jotka palvoo ylipappi Jobsia, itse en voi käsittää sitäkään. Nykypäivän idolit on jossain ihan muualla, esimerkiksi Monkeyboy

  http://youtube.com/watch?v=XMrhoOHNOrI

 12. ”MacBook Air on suunnattu sellaisille, joille sähköposti, web ja perussovellukset riittävät.”

  itse en ainakaan maksaisi 1600-2600 euroa siittä, että saan ohuen ja tehottoman läppärin jolla ei oikeasti tee suureen hintaansa nähden mitään. kallis paska. ostakaa joku oikea kannettava tuohon hintaan mielummin.

  -ninja turtles

 13. Jos tuo olisi jonkun muun merkkinen kuin Mac, niin ihmiset ohittaisivat sen olankohautuksella ”ihan kiva, mutta…”. Nyt kun se on Mac, niin seuraa älytön hehkutus ja väittely.

 14. Mutta toisaalta, ne ominaisuudet mitä iPhonessa on, kuitenkin toimivat. Toisin kuin monissa Nokialaisissa…
  En kuitenkaan ostaisi iPhonea, ainakaan ennen kuin hinnasta tulee inhimillisempi ja nuo ääliömäisyydet korjataan (akunvaihto proseduuri, sim-lukko jne)

 15. Suurin iPhonen vika on siinä, että se on niin rajoittunut.

  No ettei mene täysin ot:ksi, niin sanotaan tuosta viellä se että miksi pitää hankkia web, sähköposti ja muita perusohjelmia varten kannettava? Puolet halvempi noksun kommarilla hoitaa samat asiat. Tai no en tiedä mitä perusominaisuuksilla tarkoitetaan. Mutta en hankkisi toista kannettavaa vain noita käyttö tarkoituksia varten. Minun käytossä tuo ainakin jäisi koneeksi, mitä käyttäisi todella harvoin. Koneena jossa ei koskaan olisi niitä tärkeitä tietoja. Ei sillä että kai jollain on tuolle käyttöä. Ehkei se olekkaan suuniteltu minulle.

 16. Huh, rankka keskustelu käynnissä. Mahtuuko edes oma mielipiteeni moiseen viidakkoon? No joo… eli:

  Huonot puolet:

  Optinen levyasema olisi mukava, mutta on ymmärrettävää ettei se tollaseen mahu enää 😀 Ethernettiä en itse edes käytä, ja julkisilla alueilla harvoin konetta tarvitsen, eli se ei haittaa yhtään ettei ole ethernettiä sisäänrakennettuna.

  Hyvät puolet:

  Ensinnäkin… 1,4 kilogrammaa ei ole paljoa. Toki on kevyempiä koneita, mutta 1,4 kiloa on tarpeeksi kevyt. Toiseksi mediakoneenahan toi on oikeen kiva, kuka tarvitsee mediakoneeseen enempää kuin 80gigaa ellei aio nyt sitten kymmeniä leffoja ja useita satoja levyjä sinne koneelle tunkea, mitä itse en tekisi. kolmanneksi, koneen ulkokuoret ovat ilmeisesti ALUMIINIA eli METALLIA joka tuntuu minun käsiini sekä silmiini erittäin mieluisalta. Neljänneksi… Se on maailman ohuin kannettava tietokone, minkä vuoksi olisin ainakin erittäin ylpeä omistaja. Viidenneksi vaan, että tämä kannettava näyttää julmetun seksikkäältä.

 17. Joo, yhdyn kyllä arpikudoksen mielipiteeseen metallista.
  Viileän alumiinisen pinnan läppärissä, vieläpä maailan ohuimmassa, täytyy kyllä olla parasta mitä ihmiskunta on luonut.

 18. Nimimerkki ”kommentti” kirjoitti 20.1.2008. 18:28 seuraavanlaisen valittelun DVD:n katsomiseen lentokoneessa liittyen:

  ”Mitä jos haluat katsoa DVDtä lentokoneessa? Se ei onnistu vaan pitää ottaa mukaan ulkoinen asema ja sitten vielä ethernet dongle ja sitten usb hubi ja sitten hiiren usb palikka ja sitten vielä muistikortinlukija ja usb tuuletin ja usblukulamppu ja pelihiiri ja muut romput mitä pitää ottaa lentokoneeseen jos asentaa softaa atlantin yllä”

  Ensinnäkin, lentokoneessa ollessani (kertoja on sen verran useita että kehtaan tämän kirjoittaa) en IKINÄ ole nähnyt käytettävän kannettavaa tietokonetta DVD:n tai muun videon katseluun tai edes musiikin kuunteluun. Toiseksi, sinä siis kannettavaan tietokoneeseen tarvitset ethernetin, usb- tuulettimen, usb- valon, muistikortinlukijan, PELIHIIREN, ja romput joilla asentaa ohjelmistot DVD:n katselua varten? OK nyt on aika tehä sulle pari asiaa selväks.

  Ekaks ois varmaa hyvä kertoo että lentokoneissa on kyllä tuuletin ja valo, näppärästi siinä istuimen yläpuolella. En tiennyt että DVD:n katsomiseen tarvitaan nettiä? Ei minun koneellani vaan tarvita. Muistikortilla tuskin pidät elokuviasi, koska optinen levyasema on kerran mukana, näin ollen muistikortin lukija on turha. PELIHIIRTÄ taas et tarvitse koska et varmastikkaan samaan aikaan pelaa DVD:tä katsoessasi, ja muutenkin kannettavassa tietokoneessa on integroitu kosketuslevy, noin 5 cm leveä suorakulmion muotoinen alue, jolla kuljetetaan sormea (sormen löydät kädestäsi) ja osoitin liikkuu mukana. Ohjelmistot jotka tarvitset videonkatseluun kannattaa asentaa jo kotona ennen lennolle lähtöä, tällä säästät sen ettei tarvitse asennusromppujen kanssa sählätä lentokoneessa. Kätevää, eikö???

  Näin ollen ainoa haitta DVD:n katseluun lentokoneessa on kannettava levyasema, mutta arvaas mitä? Tähänkin on nyt kehitetty ratkaisu!
  Tarkat ohjeet:
  1. Avaa edessäistuvan matkustajan selkänojaan integroitu pöytä.
  2. Laita Apple MacBook Air pöydälle.
  3. Kytke levyasema Apple MacBook Airiin ja laita se pöydälle Apple MacBook Airin viereen tai taakse.
  4. Nauti elokuvankatseluhetkestäsi lentokoneessa!

 19. Haha, oikeesti? Oiskohan pitäny laittaa sarkasmi tagit että ois kirjoituksen luenne mennyt perille…

 20. Niin no siis mulla on tapana sarkastiseen kommenttiin vastata sarkastisesti, anteeksi jos olin epäselvä 😀

 21. Itseä kyseinen laite voisi kiinnostaa erittäin paljon jos siinä olisi optinen asema ja ethernet. Mitä olen wlanien kanssa tapellut, niin ennemmin kotioloissa vedän yhteydet kaapelilla jos ei satu irkkaamaa veskissä (johon wlani on aika passeli 😉

 22. ”MacBook Air on suunnattu sellaisille, joille sähköposti, web ja perussovellukset riittävät. Applen Tore Fretheim puhui asiakassegmentistä, joka haluaa aina pitää Macin mukaan.”

  Tosiaan, tuotetta tulevat todennäköisesti ostamaan lähinnä himomacistit. Ja jos kerran käyttäjälle riittää sähköposti, web ja perussovellukset, ni miksi ostaa tuo kun esimerkiksi HTC valmistaa minitietokonetta (ei välttämättä ohuempi) ja Samsung esitteli jo viime vuonna paljon puhutun pienoistietokoneensa. Molemmat pyörittävät Windowsia jos siltä tuntuu ja ovat pienempiä. Tietysti on vielä Nokian tabletit. Miksi tyytyä iOmena-verolla varustettuun kompromissiin, jos kerran vähä riittää?

 23. Koska nuo kaikki perussovelluksetkin ovat Applella vaan niin paljon mukavampia, tyylikkäämpiä ja hienompia käyttää. Apple vain on Apple, eikä sitä voi ymmärtää täysin ennen kuin on yhden Macin omistanut.

 24. ”Koska nuo kaikki perussovelluksetkin ovat Applella vaan niin paljon mukavampia, tyylikkäämpiä ja hienompia käyttää. Apple vain on Apple, eikä sitä voi ymmärtää täysin ennen kuin on yhden Macin omistanut.”
  Mitä minä sanoin. Macismi on sairaus. No on tämäkin perustelu. Ei ehkä sellainen, miksi minä tälläisen ostaisin, mutta kuitenkin.

 25. Muuten kiva mutta kun ajaa tuota MacOS:ää…joka on perkeleestä.

  ..niin no sikamaisen kallishan tämä toki on myös. Sopii kyllä näille macistitrendipelleille kuin nenä päähän.

  Ja olen tosiaan omistanut Mac:in, joten voin Rambo aivan täydellisesti ymmärtää mitä se on: Kömpelöitä, raskaita ja yli-yksinkertaistettuja softia, ilman mitään mahdollisuutta kustomointiin…asiat täytyy tehdä juuri niin kuin Apple haluaa, eivätkä mitkään lisäominaisuudet tule kuuloonkaan. Lisäksi kaikesta (mm. päivityksistä!) on maksettava pitkä penni stevelle. Graafinen ilme toki on ihan kiva – hetken aikaa…sitten kun haluaisi jo ”vaihtaa teemaa” niin myydään sitä eioota. Ei ollut macci tässä huushollissa montaa kuukautta…

 26. sadasd: joku on kyllä huijannut sinua, jos päivityksistäkin kerran maksoit. Sama tyyppi varmaan kertoi faktana myös tuon, että MacOS:ään ei saa kuin Applen tekemiä ohjelmia ja että siihen ei saa mitenkään teemoja?

 27. ”Johannes, samoin luokittelisin Anti-Macismin sairaudeksi.”
  Luokittele ihan rauhassa. En minä ole meinaa anti-mac ihminen. On kerran melkein tullut ipod tännekkin.

 28. Kiitos kaikista tähänastisista kommenteista. On hienoa huomata, että Apple tuotteineen herättää kiivastakin keskustelua. Toivottavasti saamme lähiviikkoina Hilavitkuttimeen Airin käyttötestiin.

 29. Haha, tämä oli hyvää settiä. Jos joku vielä selittäisi sen miten Mac OS X on rajoitetumpi kuin ”oikea” unix kun tuolla toisessa keskustelussa näin väitettiin, olisin erittäin tyytyväinen.

 30. Johannes, miten muutoin iPod liittyy Macciin, kuin sama valmistaja? Ja jos sinä et ole ”anti-macisti”, niin minä olen tasan yhtä vähän ”macisti”, sillä en myöskään ole koskaan omistanut Maccia, saati mitään Applen tuotetta.

 31. No luulempa että jos vihaisin maceja, niin en käyttäisi ipodiakaan.

 32. jaahas, näppäimistö näyttää ”todella” hyvältä.

  Jopa toi mun Compaq Armada 1573D tekee enemmän

 33. Aika surkeaa katsottavaa nämä iPhonen vihaajat. Taitaa olla vain kateellisen puhetta kun ei aikakautemme mahtavimpaa luomukseen rahat riitä.. Oivoi, säälittävää…

 34. Ei hitto, oli pakko revetä ”iPhonella surffaaja”:n kommenttiin 😀

  Ei kyllä ota selvää onko trolli vai mikä 🙂