Itä-Saksan salaisen poliisin hajunäytekokoelma

Itä-Saksan salaisen poliisin hajunäytemuseo

Vaikka biotunnisteet ja näihin liittyvät yksityisyyden suojaa koskevat ongelmat ovat nousseet otsikoihin suuressa mittakaavassa vasta viime vuosina, niin osattiin sitä jo vanhassa kunnon Itä-Saksassakin. Itä-Saksan salainen poliisi STASI nimittäin keräsi aikoinaan poliittisesti arveluttavista henkilöistä sormenjälkien ohella mm. hajunäytteitä. Hajunäytteitä kerättiin sitä siltä varalta, että mikäli epäilty kulakki yrittää jossakin tilanteessa pakoilla, niin hajunäytteen avulla voidaan usuttaa hajukoira epäillyn perään.

Hajunäytteet kerättiin salaisen poliisin arkistoon istuttamalla epäilty erityisesti tarkoitusta varten suunniteltuun hajutuoliin. Vaihtoehtoisesti kotietsinnän yhteydessä otettiin talteen epäillyn käyttämä likainen vaatekappale, ja tämä tallennettiin lasipurkkiin mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Muuri kuitenkin murtui, ja hajunäytteiden kerääminen lopetettiin. Hajunäytteitä on edelleen kuitenkin jokunen tallessa ja näitä voi käydä ihmettelemässä Berliinissä sijaitsevassa STASI museossa.

Lähde: www.boingboing.net