Ilmastonlämpeneminen estää ydinvoiman käyttöä

nuclear-power-plant.jpg

Ranska joutui kuumana vuonna 2003 sulkemaan tai laskemaan tuotantotehoaan 17:ssä sen 58:sta ydinvoimalasta. Ongelmana on vesistöjen lämpeneminen. Ydinvoimalat nimittäin joutuvat pumppaamaan suuret määrät vettä lauhdutusjärjestelmänsä läpi. Électricité de France hyödyntää vuosittain 19 miljardia kuutiometriä järvistään ja joistaan lauhduttamiseen. Tämä on puolet siitä määrästä, joka käytetään makeana vetena.

Sama ongelma on kohdattu ainakin USAssa, Australiassa, Saksassa, Espanjassa, Iso-Britanniassa ja Kiinassa. Jos voimala käyttää lauhdutukseen merivettä, ongelmaa ei synny. Mutta jos voimalat sijoitetaan ainoastaan rannikolle, sähkösiirto heikentää tuottoa. Ilmaston ja vesistöjen lämmetessä yhä useampia voimaloita ajetaan vajaateholla tai ne ajetaan alas kuumimpinä vuodenaikoina.

”Ilmaston lämmetessä ydinvoimaloiden sähköntuotantokyky heikkenee. Ilmastonlämpenemisongelma täytyy ratkaista, jos ydinvoimaa halutaan käyttää.” Näin sanoo ydinvoimainsinööri David Lochbaum, Union of Concerned Scientists -liitosta. Électricité de France aikoo tulevaisuudessa panostaa tuulivoimaan ja tehostaa fossiilisia polttoaineita käyttäviä voimaloitaan, jotta sähköntuotantokyky varmistuisi ympäri vuoden. Aikamoinen noidankehä.

Lähde: www.iht.com

{democracy:38}