new-island-greenland.jpg

Ilmastonlämpeneminen tekee tuloaan. Tutkija Dennis Schmitt havaitsi ylilennollaan syyskuussa 2005 tämän uuden saaren Grönlannissa. Satelliittikuvista selviää, että vielä vuonna 1985 koko alue oli lumen ja jään peitossa. Satelliittikuvista voidaan hyvin havaita, kuinka vuosien saatossa valkean määrä on vähentynyt ja sen alta on paljastunut ruskeaa ja vihreää. Saarta mantereeseen yhdistänyt jää on sulanut pois. Schmitt havaitsi vanhoja karttoja tutkittuaan, että jää oli vetäytynyt ainakin kymmenen kilometrin verran viidessä vuodessa.

Näin se jää sulaa ja uusia maa-alueita tulee esiin. Mitäs sitten tapahtuu sille sulaneesta jäästä syntyneelle vesimassalle. Ainakin merenpinta nousee. Saa nähdä mihin kaikkeen tällaiset asiat vaikuttavat.

Lähde: http://earthobservatory.nasa.gov

Edellinen artikkeliM60M-rannekello ilman kellotaulua
Seuraava artikkeliUudelleen suunniteltu ghettoblaster

1 KOMMENTTI

 1. Siltikin kaikki keuhkoaminen ilmastonmuutoksesta on turhaa. Sitä ei pysäytetä ihmisen voimilla. Maailman historiaa on aina jaksottanut kuumat ja kylmät ajat. Nyt ilmasto kuumenee muutamaksi tuhanneksi vuodeksi, mutta sitten onkin taas vuorossa uusi jääkausi. Sille ei ihminen mahda mitään, eikä ole sitä enää näkemässäkään.

 2. Käsittääkseni ilmaston lämpenemisen suuressa osassa ovat kasvihuonekaasut, kuten hiilidioksidi ja metaani mm. öljyn jonkin jalosteen polttamisen ja karjankasvatuksen tuotteena. Jos ihminen on tässä ollut osallisena aiheuttamassa kasvihuoneilmiötä, niin kyllä varmasti ihmisillä on rooli myös sen torjumisessa. Ja ennenkaikkea ihmisille on äärimmäisen tärkeää, ettei maapalloa tuhota. Tai ettei maapallo tuhoudu. Miten voisimme oppia tästä maailmasta, jos se tuhoutuisi.

 3. Todella huolestuttavaa.

  Aiheeseen liittyen, onko kukaan lukenut Risto Isomäen kirjoja? 😛

 4. Joo. Sarasvatin hiekkaa. Kuvastaa hyvin sitä, miten vähän näistä asioista tiedetään ja kuinka ratkaisuehdotukset tulevat vasta kun on liian myöhäistä. Suosittelen kaikille.

  Tämäkin tapaus tuli tietoon vasta kun herra Schmitt havaitsi asian lentokoneesta. Tutkakuvat on kyllä otettu, mutta ei tällaista kukaan ole niistä huomannut. Ja entä se, mitä tapahtuu jäävuorien sisällä ja alla. Suurta tsunamia odotellessa…

 5. Eihän se veden pinta nouse jos se jää on jo valmiiksi meren pinnalla, kaikki maalta sulava vesi nostattaa veden pintaa.
  Maapallolla ei olen sen pitkä historian aikana ollut mitään lämmintä kautta, niin kuin jääkausi.
  Maapallon keskilämpötila on nousut 1900-luvun jälkeen tasaisesti ylöspäin.

 6. Jos laittaa ison jääpalan vesilasiin ja täyttää lasin puolilleen vettä. Niin sitten kun jääpala on sulanut, on veden pinta noussut yli puolen välin. Samalla periaatteella, jos jäävuori sulaa meressä, merenpinta nousee. Eikös.

 7. Ei vaan jääpala syrjäyttää painonsa verran vettä mutta jos laitat jääpalan siten ettei se koske veteen mutta valuttaa sulamisveden lasiin vedenpinta kohoaa.

 8. NO VOI SUN VITTU!
  Kuinkakohan kauan sitä on yritetty selittää, että jos kaikki maailman jäämantereet sulaisivat, niin se ei vaikuttaisi merenpinnan korkeuteen läheskään niin vaarallisella tavalla, kuin ihmiset luulevat! |O

 9. Hassua, miten ihmisille jää sellainen käsitys, että ihminen ei ole aiheuttanut tätä ilmiötä vain muutaman hassun eriävän tutkimuksen perusteella. Tuhannet tutkimukset toteavat hiukan eri sanamuodoin: ”Olette kusessa, mutta syyttäkää vain itseänne.” Mutta saman tien kun joku esittää mahdollisuuden siitä, että voidaan sanoutua tästä irti ni ihmiset tarttuu siihen, kuin hukkuva oljenkorteen. Turha kusettaa itseänne, tässä ilmaston lämpenemisessä ei ole mitään normaalia. Kun aikaisemmin normaalissa jääkausi/lämmin kausi -syklissä on keskilämpötilanmuutos ollut asteen 1000 vuodessa, nyt se tapahtuu 100 vuodessa. Pieni toivo on tosin siinä, että seuraava jääkausi hieman tasoittaisi tätä muutosta. Hohhoi, epätoivoisesti yrittää ihmiset paeta vastuuta.

 10. Jyrki:
  Kuten jo todettu, lasissa olevan kelluvan jääpalan sulaessa ei lasissa olevan veden pinta nouse. Voit testata itsekin. Laita lasiin vettä sekä jääpala. Täytä lasi ’pintajännitteelle’ eli niin täyteen kuin saat pysymään. Jätä lasi pöydälle tai johonkin muuhun vapaavalintaiseen paikkaan. Käy ihmettelemässä lasia puolen tunnin kuluttua ja totea että jääpala on hävinnyt jäljettömiin, mutta se ei ole aiheuttanut vedenpaisumusta sulaessaan, vaan veden pinta on täsmelleen samassa tasossa kuin lähtiessäsikin.

 11. Näin niinku teille jääpala vesilasissa pohtijoille, niin kuten kuvasta näkyy niin se jääpala ei tuossa kellunut siinä vedessä vaan oli saaren==maan varassa ollutta jäätä joka suli. Se kyllä nostaa sitä vedenpintaa.

 12. Tokkopa se nyt tuollaista salmen mittaa roikkuu kokonaan irti veden pinnasta. Ei ole tarpeeksi vahvaa kantaakseen omaa painoaan noin pitkällä matkalla. Oletan että salmi siis on jonkin kokoinen. Eihän jostain sadan metrin raosta kannattaisi edes uutisoida.

 13. ei meidän tarvi siitä merijään sulamisesta huolestua vaan sen mannerjään sulamisesta!!!!! sitä on havaittu tapahtuvan yhä nopenevassa määrin ja samalla kun se nostaa meren pintaa,samalla meriveden lämpeneminen myös nostaa meren pintaa………… ja kaikkia kerrannais vaikutuksia ei edes vielä tiedetä,jotta kyllä tässä kusessa ollaan koko maapallo!!!

 14. Vesi laajenee kun se jäätyy, toisin sanoen sulavan jään tilavuus pienee kun se sulaa….