Onko pyöräilykypärä vaarallinen?

helmetsafetysciam.jpg

Brittiläisen Bathin yliopiston tutkija Ian Walker sai kuulla usealta pyöräilijältä, että kaupunkiajossa autot ajavat huomattavasti lähempää pyöräilijöitä, joilla on kypärä. Tästä hän suunnitteli yksinkertaisen tutkimuksen, jossa asensi pyöräänsä sensorin, joka mittasi kuinka läheltä autot ohittivat hänet.

Kaupunkia ristiin rastiin poljettuaan, 2300 auton ohittamana, hän tutki mittaustuloksiaan. Selvisi, että autoilijat ohittivat hänet keskimäärin 8,5cm lähempää, jos hänellä oli kypärä päässään. Kun hän laittoi peruukin ja näin näytti takaapäin naiselta, ohitusetäisyys oli kypärä päässä 14,5cm lähempää. Testin aikana rekka ja linja-auto ottivat kontaktia häneen kypäräpäisenä, mutta hän kuitenkin välttyi onnettumuuksilta.

http://www.sciam.com