_42903085_chernobyl_zone2_map203.gif_42902987_stefan_mushroom203.jpg

Ydinsäteilyn pitkäaikaisvaikutusta ympäristöön on tunnetusti vaikea tutkia. BBC lähti kokkijuontajansa Stefan Gatesin kanssa Tshernobylin läheisyyteen tutkimaan paikallista ruokakulttuuria. Aluehan on eristetty ja siellä oleilu kiellettyä. Babushkat ovat kuitenkin palanneet koteihinsa pian ytimen sulamisen jälkeen ja jatkaneet normaalia elämäänsä alueella jo parinkymmenen vuoden ajan.

Kokkia oli ohjeistettu olemaan syömättä alueelta kerättyä ravintoa, josta 83-vuotias paikallinen asukas ihmettyi ja totesi, ettei ruoassa mitään vikaa ole. Ovathan hekin syöneet sitä jo 20 vuotta ja pysyneet terveinä. Lopulta kokki uskaltautui maistelemaan ruokia, joiden raaka-aineet ylittivät moninkertaisesti säteilyturvasuositukset. Retken jälkeen hänen vatsastaan mitattiin korkeat säteilyarvot. Mutta näin sitä vaan ihmiset elävät siellä, missä on katto pään päällä. Laittaa ajattelemaan.

Lähde: http://news.bbc.co.uk

Edellinen artikkeliNestejäähdytteinen tietokone
Seuraava artikkeliPainovoima-aalto ilmakehässä

1 KOMMENTTI

 1. Samaanaikaan Suomessakin joka neljäs kuolee syöpään. Asioilla on ilmiselvä yhteys.

 2. ”Samaanaikaan Suomessakin joka neljäs kuolee syöpään. Asioilla on ilmiselvä yhteys.”

  Ranskakin lähempänä kuin Suomi. En usko tuon nyt niin hirveästi meidän oloihin vaikuttaneen.

 3. Muistan kun meitä lukion maantiedon tunnilla opastettiin Tshernobylin laskeumasta. Kysehän ei todellakaan ole siitä, kuinka lähellä sattuu olemaan onnettomuutta. (Jossei nyt ihan vieressä.) Vaan ilmavirroista. Löysin äkkiseltään muutaman kartan ilmavirtojen kuljettamasta Tshernobylin ydinsaastelaskeumasta.

  http://users.owt.com/smsrpm/Chernobyl/glbrad.html http://www.agen.ufl.edu/~chyn/age2062/lect/lect_29/chernobyl.JPG
  http://www.ocf.berkeley.edu/~haeber/bearings/pripyat-and-chernobyl

  Keskimmäinen kartta on ehkä selkein. Ensipäivien laskeumat tulivat Suomeen, Ruotsiin ja itään päin. Kuitenkin 6. huhtikuuta ilmavirta kierrätti saasteet Etelä-Suomen sijasta Pohjois-Suomeen. Tästä harmiksi jäkälät yms. pitkäikäiset kasvit ja porojen ravinto sai ison osan saasteista.

 4. Suomen yllehän sitä paskaa tuli, sinä vuonna ei saanu syödä metsästä mitään =(
  Sehän edistää kilpirauhasen syöpää eniten, nykyään sitä säteilyä ei juuri ole. Tekstikanavalla on tiedote radioaktiivisen aineen määrästä.

  Tshernobylin kuoleman luvuista ei oikein osaa sanoa mitään, jotkut tiedottajat väittää että ihmisiä kuoli satojatuhansia ja osa sanoo vain että n.50 kuoli.

 5. Ja ensimmäinen kommentti vaikuttaa kovin sarkastiselta js joltain nyt meni kovin ohi…

 6. nuo kuolemaluvut riippuvat laskutavasta, eli siitä että kuinka monta kuoli itse onnettomuudesa vai siitä että kuinka monta kuoli laskeumaan ja tauteihin.