mineral-oil-computer-submerged017.jpg

Joku muistaakseni täälläkin sivustolla käydyssä keskustelussa pohti nestejäähdytystä tietokoneeseen. Tässä nyt sitten vaan laitetaan tietokone akvaarioon ja mineraaliöljyä sekaan. Hyvin näyttää toimivan!

Edellinen artikkeliLaser-Pong
Seuraava artikkeliKokkiohjelma Tshernobylissa

1 KOMMENTTI

 1. Olen kyllä kaikenlaista nähnyt mutta tämä oli hulluinta. Itse olen suunnitellut jäähdyttäväni tietokoneen jääkaapilla. Ihmetyttää suuresti miten sähkö ei aiheitua nesteessä oikosulkua. Pitäisiköhän kokeilla itsekin moista viritelmää.

 2. Niin, kuvasta tai videosta ei käynyt ilmi, oliko kiintolevy vedessä myös, vaiko oliko kuivilla… Kunnon rasituksessa moisella viritelmällä kiinnostaisi kovin tietysti myös prosessorin lämmöt ja koko liemen lämpö.

 3. Huomatkaa että neste EI ollut vettä vaan öljyä. En lähtis vedellä kokeilemaan samaa.

 4. Oliskos se kiintolevy tuossa akvaarion vasemmalla puolella mustassa boxissa?

  Suunniteltiin samaa joskus 5 vuotta sitten mutta kun ei kahdella opiskelijalla ollut varaa varustukseen saati siihen, että rauta räjähtää niin ajatus pääsi unohtumaan…

  Mietityttää vaan, että mitenköhän virtalähteen tuuletin jaksaa sekoittaa tuota, vai leviääkö moottori liikaan rasitukseen.

 5. miski Varmaan se puhdas on parasta mutta juurihan tuossa sanottiin että tuo on öljyä ei vettä.

 6. Tosiaan ei ongelmaa mineraaliöljyllä. Akkuvedellä myös pitäisi onnistua ainakin jonkin aikaa, kunnes veteen tulee epäpuhtauksia jotka rupeavat johtamaan sähköä. Itseasiassa mietityttää kuinka hyvin mineraaliöljy sietää epäpuhtauksia vai joutuuko tuota kuinka usein vaihtamaan.

 7. Ei normi nestejäähy systeemiinkään mitään kraanavettä kannata käyttää, yleensä niissä pyörii tislattu vesi joka ei aiheuta oikosulkuja.

 8. aikasen siisit 😀 vois joksus tulevaisuudessa tehdä kunhan on rahaa ylinmäärästä tommosenn 🙂

 9. Jeps, muutama vuosi sitten oli netissä juttua kun oli vastaavanlainen testi tehty tavallisella ruokaöljyllä.

 10. Anderson, ei sitä tislattua vettä minkään oikosulkujen pelossa käytetä ”normaaleissa” vesijäähdytyksissä, sillä niissä vesi on suljettu omaan järjestelmäänsä, ja vesi ei koske missään vaiheessa tietokoneen komponentteihin. Sitä tislattua vettä käytetään estämään korroosiota jäähdytysjärjestelmän eri osissa.

 11. Johan noita on nähty maailman sivu, varmaan tosin hieno uutinen niille, jotka eivät tietokonehommia seuraa…

 12. No perkele, hyvästä mineraaliöljystä voi onnistua.. löytyy kulema sellasi, jotka ei johda sähköä. Ei auta kun koklata!

 13. UBUNTU!!! JEEE!
  Onhan tuotakin veljen kanssa mietitty,että pitäis hankkia,mutta vanha kone meni rikki ja uusi on sitten tälläinen kätevä läppäri 😀

 14. Eipä tollaseen tarvi lähteä, ellei kyseessä ole todellinen tehomylly jota on vielä hieman ylikellotettu. Sinne ei voi kuitenkaan laittaa mitään DVD tai muita kiekkoasemia, että turhaa tilankäyttöä jos ei ole todella tarvetta tehokkaalle jäähdytykselle. Komponenttien lisäys / vaihtokin on turhan kosteaa puuhaa. *dissausta* *dissausta* 🙂

  btw. kovalevyasemat on käsittääkseni ilmaeristettyjä eli kyllä se kovo on todennäköisesti tuolla lillumassa mukana ja kiekkoasema ulkopuolella.

  No onhan se silti aikas hieno

 15. Prosessorin tuulettimesta ja näyttiksen tuulettimen osien sisältä irtoaa varmasti epä puhtauksia.

  Ainakin uudelleen käynnistäminen varsinkin silloin kone on seissyt jonkin aikaa saattaa olla kankeaa ja aiheuttaa riskejä rupelleille. entäs jos jossain sähkö liitoksessa kontakti on huono ja virta kulkee alkaa syntymään lisää epä puhtauksia (hiili ja rauta oksideja) hapettumissa tai nokeentumissa.

 16. ’Mutta rautahan ruostuu vedessä.’

  Ettekö te ny tajua… SE EI OLE VETTÄ vaan ÖLJYÄ!
  On muuten kaksi (2) aivan eri asiaa.

 17. pena, ei sitä tislattua vettä minkään korroosion eston vuoksi käytetä vesijäähdytyksissä. Sitä tislattua vettä käytetään estämään levän ym p*skan kasvua järjestelmän eri osissa. Kyllä tislattukin vesi ruostuttaa siinä missä tavallinen raanavesikin..

 18. ”Ei voi toimia, koska nesteessä tulee oikkari heti.”

  Jos satuit katsomaan edes 5 sekuntia tuota videota, niin kyllä toimii.

 19. Jep. Kone näyttää todella sielvältä ja näyttää toimivankin. Kyllähän se vois onnistua tuolla öljyllä, koska se ei nyt johda sähköä. Itsekkin voisin kokeilla, mutta turhan arvokas kone siihen + ei ole varaa tarvikkeisiin.

 20. ”Mineral Oil”… Millähän nimellä tuota myydään meillä päin? Tärpättiä? 😛

 21. Tietokone jäähtyy ainakin sen ajan kun öljy on rautaa viileämpää, mutta öljy lämpenee koko ajan – mihin se lämpö siitä sitten siirtyy? Kun kotelo on täynnä öljyä, jäähdytyspinta-ala on itse asiassa pienempi kuin ilmalla täytetyssä kotelossa, mutta toisaalta lämpö kuitenkin johtuu öljyyn paljon tehokkaammin kuin ilmaan. Ilmassa on kuitenkin se etu että koko huonetilan ilma toimii periaatteessa jäähdytysaineena.

  Kuinka kauan tuollaista voi pitää päällä ennen kuin öljy on niin lämmintä että se ei enää jäähdytä? Vai siirtyykö öljystä tarpeeksi lämpöä ulkoilmaan jotta jäähdytys toimii pitkiäkin aikoja?

  Auttavatkohan nuo kuplat siirtämään lämpöä öljystä ulkoilmaan?

 22. Unohdin kirjata artikkeliin, mutta eräässä lähteessä mainittiin, että juuri tässä viritelmässä jäähdytys toimii 12 tuntia täydellä CPU-kuormituksella. Eikös se ole aika kauan..?

 23. Mineraaliöljy ei johda sähköä näkeehän sen tossa. myös ranskalaisisia on paistettu keitinrasvassa käyttäen tietokoneen emolevyä, prossua jne. Kovoja tonne öljyy ei voi nakata koska silloin kiekon nopeushidastuu ja saattaa hajota

 24. niin itse vesi ei ruostuta, vaan vedessä oleva happi.

  suljetuissa jäähdytyspiireissä happi poistuu muutaman päivän aikana kokonaan ja näin ollen ei ruostuta kuin hetken (muodostaa pintaruosteen ja syö näin järjestelmäsä olevan hapen) ja näin ollen myös antaa vain hetken mahdollisuuden levien ym. paskojen kasvamiseen järjestelmässä. ennemin pikkuisen ruostetta kuin yhtään levää.

  jos ei halua kumpaakaan niin sitten järjestelmään vain mineraaliöljyt pyörimään. ei kasva paska ei ruostu ei johda sähköä ja ennen kuikkea hyvä (vedellä aavistuksen parempi) lämmönsiirto kyky.

  ruokaöljy ei sitten ole mitään parasta jäähdytys systeemeihin sillä ajansaatossa tuottaa aika paljon parafiinia ym. sakkaa joka hiljoskellen tukkii järjestelmät ja myös samalla jäähdytysteho laskee roimasti.

 25. Kiintolevy ei voi olla tekemisessä tuon öljyn kanssa, kiintolevyn pitää ”hengittää” ja kaikissa kiintolevyissä on ilmareikä sitä varten, että lukupää saa sopivan nosteen.

 26. ja tuo öljy ei ollut perinteistä biltemaa, en tiedä mitä tuo olisi suomeksi, mutta näemmä käytetään hevosilla laksatiivinä 🙂
  Toki jotain mineraaliöljyä tai varsinaista muuntajaöljyä tuossa voi käyttää. Tuo on vain parempi kun se on kirkasta.

 27. Kyllähän tämä toimii periaatteessa vaikka tislatulla vedellä mutta itse sanoisin että kannattaa saman tien ottaa tuulettimet irti ja kovo ja cd-asemat pysyvät ehdottomasti ulkopuolella sillä vesi hidastaa liikaa pyörimistä. Ja mikä jäähdytykseen tulee niin laittaa tiivis putki sisään, tavallinen pumppu (siis joka pystyy pumppaamaan öljyäkin) ja kiertämään vaikka rautaputken tai vastaavan viritelmän läpi. Olisi aika kovan luokan vesijäähdytys 😀

 28. Eli kiintolevyhän on tuossa kuvassa vasemmalla satakaapelilla kytkettynä mustakotelo siis. Itse lähen takentaa nyt tuollaista kun kukaan muukaan ei ole vielä tehnyt joku pari sataa menee about.

 29. Olen jo jonkinkinaikaa suunitellut hommaavani yhden linux koneen pyörittämään erilaisia wep ja peli palveluja etc olkkarin-nurkkaan. Ja mineraaliöljy
  (Mineraaliöljy valmistetaan suoraan tislaamalla raakaöljystä.)
  aka vuoriöljy aka Maaöljy aka raakaöljy jäähdytys tuntuu tällähetkellä olevan se AINOA ratkaisu sanoi muut mitä tahtovat 🙂 (12työtuntia ja 45Castetta on minusta todellakova saavutus [tjsp])

  Projektiin osallistuu minä ja pari muuta ’vanhaa’ konkaria. Osat on jo tilattu ja rakentelu alkaa heti kun osat suvaitsevat saapua. Lisäksi rakentelu tullaan dokumentoimaan vaihe vaiheelta. (ilmoitan url myöhemmin).

  Tässä osa ostoslistaa:

  14312 Hardware Labs Jäähdytin Black Ice GT Stealth 360 1 kpl 62.00 eur
  Takuu: 1 vuosi

  4044951005291 Sharkoon Neonvalosarja UV 4 – in – 1 (neljä lamppua) 1 kpl 18.40 eur
  Takuu: 1 vuosi

  MCP655-B Swiftech MCP655-B vesipumppu 1 kpl 79.00 eur
  Takuu: 1 vuosi

  ABA12 N/A Letkunkiristin ABA 12 4 kpl 5.20 eur

  SIL9-12 N/A Silikoniletku 9/12 1 kpl 5.40 eur

  CL-P0323 Thermaltake Sonic Tower Rev.2 (AM2/939/940/775) 1 kpl 39.40 eur
  Takuu: 1 vuosi

  1GDDR2800A-DATA A-Data 1GT DDR2 800MHz, Vitesta, 240-pin DIMM 2 kpl 78.00 eur
  Takuu: Elinikäinen

  WD800JD Western Digital 80 GB, Caviar SE, 3.5″, SATA/150, 8MB, 7200RPM 1 kpl 42.00 eur
  Takuu: 3 vuotta

  WLI2-PCI-G54S Buffalo AirStation WLI2-PCI-G54S 54/125Mb/s WLAN-sovitin PCI-väylään 1 kpl 43.00 eur
  Takuu: 2 vuotta

  9J.L1K72.KSE BenQ FP51G+ 15″/250CD/400:1/D-SUB/8MS 1 kpl 162.00 eur
  Takuu: 3 vuotta

  SATA2-45-ORUV Akasa Serial-ATA2 45cm Oranssi UV kaapeli 1 kpl 6.90 eur

  LC400HCV1.3 LC-Power 400W, ATX-Virtalähde, LC400HC V1.3, BULK 1 kpl 25.00 eur
  Takuu: 1 vuosi

  NX7300GT-TD256EH MSI GeForce 7300 GT, 256MB, PCI-E, TV-OUT/DVI, passiivijäähdytetty 1 kpl 57.00 eur
  Takuu: 3 vuotta

  joitain osia puuttuu listasta, koska ne oli minulla valmiina, esim
  Prossu ja emo. Lisäksi kotelosta tulee custom-made (jostain syystä)
  Enää väritön sähköäjohtamaton öljy puuttuu.

  Öljy ja muita vinkkejä otetaan vastaan: [email protected]