cellphonebee.jpg

Albert Einstein sanoi aikoinaan, että jos mehiläiset katoaisivat, ihmiskunnalla olisi neljä vuotta elinaikaa jäljellä. Saksalaiset tutkimukset ovat jo pitkän aikaa osoittaneet, että mehiläisten käyttäytyminen muuttuu voimalinjojen läheisyydessä. Nyt Landaun yliopistossa tohtori Jochen Kuhn johti tutkimusta, jossa havaittiin, että mehiläiset välttävät pesää, jonka läheisyydessä on kännykkä.

Erään teorian mukaan kännyköiden säteily sekoittaa mehiläisten kommunikaatiojärjestelmän ja tämä johtaa siihen, etteivät mehiläiset löydä tietä takaisin pesäänsä. Tämä jättää pesän asukeiksi kunigattaren, munat ja muutamia nuoria työläisiä. Nyt USAssa jo 60-70 prosenttia mehiläistilojen mehiläisistä on kadonnut. Sama tapahtuma on havaittu Saksassa, Sveitsissä, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Viime viikolla yksi Lontoon suurimmista mehiläisfarmeista ilmoitti 23:n 40:stä pesästään hylätyksi.

Suurin osa maailman maanviljelystä perustaa tuottonsa mehiläisten pölyttämiseen. Kukaan ei siis varmuudella tiedä minne mehiläiset katoavat tai miksi. Syyksi on esitetty punkkeja, tuholaismyrkkyjä, ilmaston lämpenemistä ja geenimanipuloitua viljaa. Ja nyt kännyköitä. Jokatapauksessa jos ilmiö etenee, kohtaa maailma varmasti suurimman nälänhädän koskaan.

Lähde: http://news.independent.co.uk

Edellinen artikkeliSawStop – turvallinen pöytäsirkkeli, kun sormi osuu terään, sirkkeli pysähtyy kuin seinään
Seuraava artikkeliTeen juontia painottomassa tilassa

1 KOMMENTTI

 1. Niin, se on kun tämä ei osavuosikatsauksessa näy, niin ei se suurta yleisöä kiinnosta.

  Vähän sama juttu, kun Itämeren kanssa, jonka rannikkovedet ”maailman puhtainta” ruokaa tuottava kotimainen maatalous on tappanut laittamalla pellolle (ja samalla pohjaveteen) lannoitetta vuosikymmenien ajan varman päälle.

 2. ”jonka rannikkovedet “maailman puhtainta” ruokaa tuottava kotimainen maatalous on tappanut laittamalla pellolle (ja samalla pohjaveteen) lannoitetta vuosikymmenien ajan varman päälle.” Joo ettei vain olisi tuo venäjän maa joka on likastanut Itämeren. Niin ja venäläisten Piatari suuri (sota aluksen nimi) käyttää raskasta polttoöljyä, mitä ei ole käyttänyt Suomalaiset tai Ruotsalaiset kymmeneen vuoteen. Että kannattaisi lukea vähän ennen kun kirjoittaa mitään!
  PS. voit juoda jokaisesta salaoja-putkesta, jotka tulevat pelloilta ilman vaaraa, mutta tee sama venäjällä Piatarin edustalla.

 3. Varauksella. Luultavasti artikkeli on jokseenkin tuulesta temmattu. Samassa artikkelissa viitataan mm. suomalaiseen tutkimukseen, jonka väitetään osoittaneen kännykän käytön ja lisääntyneen aivosyöpäriskin yhteyden. Tutkimuksessa todettiin päinvastoin. Muutenkin olisi ihmeellistä että mehiläiset katoavat vasta nyt, kun radioaaltoja on puskettu eetteriin jo yli sata vuotta. Toki koko ajan on siirrytty käyttämään korkeampia taajuuksia. Joka tapauksessa mehiläiset katoaa!

 4. Niin. Juuri se on pelottavaa, että mehiläiset todella katoavat. Ja sankoin joukoin. Eikä kukaan edes tiedä mihin ne katoavat. Ainoa keksitty selitys on, että ne joko eksyvät tai alkavat karttaa pesäänsä.

  Toisaalta, jos kännykän asettaminen pesään saa mehiläiset karttamaan sitä, on se mielestäni jonkinlainen todiste siitä, että asia liittyy kännykän vaikutukseen. Tällaisen asian tutkiminen vaatii varmasti kekseliäisyyttä ja luovaa mieltä keksiä uusia mahdollisia selityksiä mehiläiskadolle.

 5. Ei muuta kuin tulevana kesänä mehiläispesille kännyköitä testailemaan. Mikäli nuo pistiäiset ja pölyttäjät ottavat hatkat pesästään, on tutkimus totta. Vahvasti epäilen, että mehiläisillä olisi parin gigan vastaanotinta repussaan 😉

 6. Niin Johannes, ehkä tosiaan kannattaisi lukea, ennen kuin kirjoittaa. Itämeren saastuminen johtuu toki Venäjältä tulevista jätevesistä, joiden suhteen sentään ollaan tekemässä jotain. Sen sijaan Suomen edustan Saaristomeren saastuminen johtuu lähinnä yksinomaan Suomen oman maatalouden pohjaveden kautta mereen liukenevista ravinteista.

  Kaiken lisäksi Suomessa ollaan haluttomia tekemään mitään maatalouden aiheuttaman saastekuorman vähentämiseksi.

  Aiheesta juttua esim täällä: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=138672&lan=fi

 7. Niinpä. Niin tyypillistä ihmistä.
  Ensin tuhotaa joku ja sitten yritetään korjata mitä korjattavissa on.

  Kasveja voisi helposti kasvattaa tehokkaammin mitä tällä hetkellä halutaan.

  Toivottavasti mikrobien käyttö maateollisuudessa lisääntyy myös Suomessakin joskus.

  esim http://www.alaskagiant.com tarjoaa näkymään mitä voidaan tehdä jos halutaan vaan. Hieman orgaanisia lannoitteita sekä bakteereja kasveille niin alkaa satokin näyttää erinlaiselta.

  Itsellä lähtee nyt kesällä kokeiluun nuo omaan puutarhaan. Ainakaan tulli tai muut viranomaiset eivät mitenkään reagoineet tilaukseeni.

 8. En kyllä ainakaan nopealla silmäyksellä löytänyt jutusta muuta viitausta Suomen maatalouden saasteisiin, kuin ”Nollakuormitus ei kuitenkaan ole mahdollinen, koska esimerkiksi maatalouden päästöjä on mahdotonta estää täysin. Suomessa ja Ruotsissa tulee myös maaperästä luontaista ravinnekuormitusta mereen.” no toki siinä puhuttiin Puolan maatalouden kuormituksesta. Niin ja onkohan tuolle Pietarin jätevesi ongelmalle oikeasti tekemässä jotain , ettei tule paskat Itämereen. Niin ja miten sitten ajaittelit hoitaa maatalouden ravinteet, niin ettei mene pohjavesistöön?

 9. No niin, nyt sitten taas tätä, että ”kun muualla saastutetaan, niin kyylä mekin voidaan”

  Pietari on kuitenkin luvannut puhdistaa kaikki jätevetensä vuoteen 2012 mennessä: http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Pietari+Puhdistamme+j%C3%A4tevedet+vuoteen+2012+menness%C3%A4/1135226061880

  Totuus Itämeren suhteen on tästä huolimatta se, ellei pohjoismaiden omien jätteiden (lähinnä maataloudesta aiheutuvien) päästöä vähennetä, niin Itämeri on hyvin kovaa vauhtia kuolemassa.

  Myöskään Itämerestä pyydettävän myrkkykalan ruoka-aineena käyttämiselle tuskin saadaan jatkoaikaa EU:sta loputtomiin, ja hyvä niin.

  Luulisi, että siihen keinot keksittäisiin, jos haluttaisiin.

  Öljykuljetukset on tietysti ihan oma ongelmansa. Öljykuljetusten suhteen ongelmia kuitenkin syntyy vasta, kun haaveri tapahtuu.

 10. Eikö vaan että asut kaupungissa ja pidät maalla asuvia ihmisiä ”juntteina”? Niin ja kyllähän aina voi luvata, mutta entäs toteutus? Niin ja tuosta Itämeri + maatalous aiheesta tuli Ylen radiosta juttua tossa kuukausi sitten, ja siinä puhuttiin että rahat jotka on laitettu tuohon maatalouden päästöihin, poikivat tulosta vasta muutaman vuoden kuluttua (jopa kymmeniä vuosia). Ja miten ajattelit tuota ruokaa saada ilman maataloutta? No voihan sitä saada toki ulkomailta, mutta kotimainen on aina kotimaista. Ei ole kyllä nyt mitään tilastoa, mutta tuntuu ettei maatalouden päästöt kuitenkaan ole lähellekään siellä huippua.

 11. kyllä venäläisiltä päästöjä tulee, ainaki maalle. koko ajanhan lehdissä on niitä juttuja että venäläisjuna kaatui lastinaan öljyä yms. matkalla suomen halki. niiden rekatki o ihan romuja

 12. Menee aiheen viereen mutta menköön: Vähän aikaa sitten uutisissa oli juttua Pietarin edustalle rakennettavista tulvapadoista, joilla aiotaan sitten käytännössä huuhtoa paskat Suomen puolelle.
  http://www.ilab.fi/forum/Forum2/HTML/000085.html

  Ja ensimmäistä kertaa kuulen mehiläiskadosta. Liekö niin että asiaa olisi peitelty, kuitenkin seuraan tuon alan uutisia mielestäni suhteellisen aktiivisesti… Oli miten vain, jos tilanne on kuvatunlainen niin olisikos syytä ohjata tutkimusmäärärahoja toiseen suuntaan vähän laajemminkin?

 13. Saas nähdä miten käy neljän vuoden kuluttua. Aika huolestuttavaa tuo, kun ei edes mitään havaintoa minne ne menevät.

 14. kännykät toimivat suunnilleen samoilla taajuuksilla,kuin mehiläisten viestintä lajitovereilleen. joten on päätelty, että kännykät voisivat sekoittaa mehiläisten yhteyden pitoa.

 15. Kyllä kaupungissa asuvat ihmiset osaavat olla ihan yhtä juntteja ajellessaan vaikkapa laatikkovolvoillaan 5 kilometrin työmatkaa yksikseen kesät talvet.

  En ole myöskään millään tavalla sitä mieltä, että Pietarista nyt ja tulevaisuudessa tulevat jätevedet on ok.

  Pointtina oli lähinnä se, että käytännössä jos kaikki ajattelevat, ”että ei me tehdä, ennen kun muutkaan tekee” niin mitään ei ikinä tapahdu.

  Olen myös sitä mieltä, että jos jotakin kasvia ei pystytä näillä leveysasteilla kasvattamaan ilman, että sen kasvattaminen rasittaa luontoa kohtuuttoman paljon, sitä ei ehkäpä kannata kasvattaa.

  En usko, että esimerkiksi tomaattituotannon omavaraisuus talvisaikaan on kovinkaan tärkeää tai ekologista.

  Tuetaan sitten ennemmin vaikkapa viljelyä, joka tähtää myös luonnon tasapainon säilyttämiseen. Myös tällä tavalla saadaan ruokaa pöytään.

 16. Jeee!!!

  Maailman loppu tulos ihanaa. Ny heti nyysii pankki ku maailman loppu on tulos. Ja jos ois maailman loppu viikon pääs ni kandee nyysyy pankki koska sillo kuiteski kuolee k vaik sais pitkä kaku.

 17. Mehiläisten katoaminen on ainakin selvä. Itse olen pitänyt yhtä tai kahta yhteiskuntaa jo 30 v ajan, omatarvetuotantoon. Nyt kuitenkin tapahtui ensimmäisen kerran viime talven aikana tai jo ennen talvea, koko populaation katoaminen pesästä. Kun aloin tutkimaan pesää viime tammikuussa, oli siellä kehien yläosassa vain kymmenen työmehiläistä ja emo. Kaikki kuolleina nätisti ryhmässä. Kehät olivat täynnä talviruokaa ja pesä puhdas, eikä ainoatakaan raatoa pesän pohjalla, niinkuin normaalitalven jälkeen.

 18. ”Nyt USAssa jo 60-70 prosenttia mehiläistilojen mehiläisistä on kadonnut” — ”Suurin osa maailman maanviljelystä perustaa tuottonsa mehiläisten pölyttämiseen.” Miksei tästä oo ollu missää aiemmin juttua jos kerran on kyse noin isosta asiasta? Outoa.

 19. Niin, tai mahtaisiko pitkät matkat joita mehiläisten kasvattajat tekevät stressata niitä mehiläisiä. Mehiläisiä kuitenkin kuskataan osavaltiosta toiseen. Ja kyseessähän on vain nippu teorioita, mitään varmaa ei vielä tiedetä. Tämäkin maailmanlopun teoria aijoittuu vuoteen 2012. Perskele, kai niitä on jo kyseisen vuoden joka päivälle.

  Itämerestä sen verran että tässäkin asiassa luonto tuottaa 4-5kertaa enemmän fosforia ja typpeä Itämereen kuin ihmiset yhteensä. Pääsyy siihen että leväkukinnot ovat yleisempiä ja isompia on suhteessa verrannollinen suolapulssien määrän on vähentymiseen. Sen sijaan että puhuttaisiin päästöjen vähentämisestä(kaikki järkevä on jo tehty) voitaisiin keskustelua siirtää jo itämeren hapettamiseen pumpuilla. Valitettavasti päästöistä puhuminen on trendikästä.

 20. Peräsuolesta revitty teoria. Voimalinjojen ja kännyköiden välillä ei nyt kovin paljon yhteyttä ole, ja muutenkin voimalinjan läheisyydessä ihmisetkin rupeavat voimaan pahoin, vaikkeivat nyt kovin herkkiä tällaiselle yleensä olekkaan (vaikka yliherkkiäkin löytyy).

  Kännyköiden säteily taasen on monen monta kertaa todistettu olevan aivan liian suurta vaikuttaakseen molekyylisellä tasolla minkään luokan olentoon, joten ”myth busted” tähänkin, kuten popkorniviteoon.