peililasi, joka muuttuu läpinäkyväksi kytkimestä

Lasipinnat, joiden läpinäkyvyyttä pystytään säätämään sähköisen kytkimen kautta, eivät sinällään ole mikään aivan uusi keksintö. Tähän asti markkinoilla olleet sovellukset ovat kuitenkin olleet valmistusmateriaaleiltaan niin kalliita, että näiden yleistyminen ei vielä ole ollut mahdollista. Lisäksi tähän asti teknologia on tuottanut huomattavan määrän lämpöä ympäristöön, joka myöskin on osaltaan aiheuttanut rajoituksia käytännön sovelluksia ajatellen.

Japanilaiset tiedemiehet ovat nyt kuitenkin onnistuneet ensimmäisenä kehittämään peililasista tavalliseksi katkaisimella muutettavan lasin, joka on realistisesti sovellettavissa esimerkiksi autojen tai rakennusten lasipintoihin. Peililasin päälle kytkettävyys perustuu Magnesium-titaani pinnoitteeseen, joka muuttaa lasin läpinäkyvästä peililasiksi kun tähän johdetaan sähkövirtaa.

Mahdollisia sovelluskohteita kyseisen kaltaiselle peililasille olisivat esimerkiksi rakennusten lasipinnat, jotka voitaisiin aurinkoisella säällä kytkeä estämään lämmittävän auringon säteilyn pääsy sisälle toimistoon. Samaan tapaan sovelluksesta olisi hyötyä myös autojen lasituksissa. Tällä tavalla voitaisiin saavuttaa suuri säästö rakennusten sekä autojen ilmastointilaitteiden kuluttamassa energian määrässä.

Mielenkiintoisia sovelluskohteita päälle kytkettävissä peililaseissa löytyy luonnollisesti myös erilaisiin tilaratkaisuihin rakennusten sisällä. Teknologian avulla mahdollista olisivat esimerkiksi toimiston neuvotteluhuoneen ikkunat, jotka voidaan tarvittaessa kytkimestä kääntämällä muuttaa neuvotteluhuoneen ulkopuolelle läpinäkymättömiksi.

Lähde: www.physorg.com

Edellinen artikkeliMaailman pienin kirja
Seuraava artikkeliHilavitkutin.com / Pulju.net kilpailun voittajat arvottu!