Prosenttilaskenta on tärkeä taito, jota tarvitaan monissa arkipäivän tilanteissa. Oli kyse sitten alennusmyynneistä, veroista tai vaikkapa erilaisten tilastojen tulkinnasta, prosenttilaskenta on osa jokapäiväistä elämäämme, ja sen peruskaavat on hyvä ymmärtää. Aina ei tarvitse kuitenkaan laskea kaikkea päässä, sillä prosenttilaskuri on todella kätevä työkalu, joka helpottaa näitä laskutoimituksia huomattavasti. Tässä artikkelissa tutustutaan prosenttilaskentaan ja siihen käytettäviin laskureihin sekä ohjeistetaan myös päässälaskujen erilaisiin apukeinoihin.
Mikä on prosenttilaskuri?
Prosenttilaskuri on yksinkertainen mutta tehokas apuväline prosenttilaskujen tekemiseen. Sen avulla voit nopeasti selvittää esimerkiksi erilaisia prosenttiosuuksia ja muutoksia. Prosenttilaskuri toimii samalla periaatteella kuin monet muutkin laskurit, mutta se on erityisesti kuitenkin suunniteltu juuri erilaisten prosenttien selvittämiseen. Voit syöttää siihen luvut ja oikeat toiminnot, jonka jälkeen laskuri antaa sinulle vastauksen hetkessä. Internetin parista löytyy lukuisia erilaisia prosenttilaskureita, joten sinun ei tarvitse kuin suunnata suosimasi hakukoneen pariin ja valita omiin tarpeisiisi parhaiten soveltuva vaihtoehto.
Tämä laskuri ei välttämättä kuitenkaan sovellu kaikkien muiden matemaattisten ongelmien ratkaisemiseen. Jos siis pohdiskelet esimerkiksi vaikeaa neliöjuuriin liittyvää laskutoimitusta, ei prosenttilaskuri välttämättä ole se kaikista passelein vaihtoehto. Opi laskemaan neliöjuuret niihin tarkoitetuilla työkaluilla, jotta saat varmasti oikean tuloksen. Nyt jatkamme kuitenkin prosenttien parissa.
Prosenttilaskurin käyttö
Prosenttilaskurin käyttö on helppoa ja todella suoraviivaista. Yleensä laskurissa on kentät, johon syötät tarvittavat luvut. Riippuen siitä, mitä haluat laskea, voit syöttää esimerkiksi alkuperäisen summan ja prosenttiosuuden. Laskuri hoitaa sitten loput puolestasi ja näyttää oikean tuloksen. Monet laskurit tarjoavat myös erilaisia laskutapoja, kuten prosenttimäärän laskemisen luvusta tai muutoksen laskemisen kahden luvun väliltä. Internet on nykyään pullollaan erilaisia prosenttilaskureita, joiden avulla pääset suorittamaan näitä laskutoimituksia helposti sekä tietokoneella että mobiililaitteilla.
Prosenttimäärä luvusta
Yksi yleisimmistä prosenttilaskurin käyttötavoista on prosenttimäärän laskeminen tietystä luvusta. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi alennusten laskemisessa ja onnistuu todella helposti: syötät vain alkuperäisen hinnan ja alennusprosentin, ja laskuri tulee kertomaan sinulle, kuinka paljon tämä alennus on euroissa. Tämä säästää aikaa ja vaivaa varsinkin silloin, kun laskutoimituksia joudutaan tekemään useampia peräkkäin.
Muutos luvusta lukuun
Toinen yleinen käyttötapa on muutoksen laskeminen kahden luvun välillä. Tämä on erityisen hyödyllistä silloin, kun haluat tietää, kuinka paljon jokin arvo on muuttunut prosentuaalisesti. Laskutoimitusta suorittaessasi syötät vain alkuperäisen ja uuden arvon, ja laskuri kertoo sinulle muutosprosentin. Tämä auttaa esimerkiksi talouden seurannassa, tai kun vertaillaan eri ajanjaksojen tuloksia.
Mitä hyötyjä prosenttilaskurin käytöstä on?
Prosenttilaskurin käyttö tuo mukanaan monia etuja. Se säästää runsaasti aikaa ja vaivaa, sillä monimutkaiset laskutoimitukset hoituvat hetkessä, eikä niitä tarvitse pyöritellä pään sisällä tai paperilla. Laskuri vähentää myös virheiden mahdollisuutta näkyvästi, mikä on erittäin tärkeää varsinkin taloudellisissa laskelmissa, joissa ei ole tilaa inhimillisille virheille, sillä ne voivat aiheuttaa suuriakin tappioita.
Lisäksi prosenttilaskuri mahdollistaa vertailun erilaisten skenaarioiden välillä, mikä auttaa erilaisten päätösten tekemisessä. Se on myös erinomainen oppimisväline, sillä sen avulla voit tarkistaa omia laskujasi ja oppia ymmärtämään prosenttilaskennan periaatteita entistä paremmin.
Esimerkkejä manuaalisista laskukaavoista prosenttilaskuihin
Vaikka prosenttilaskuri onkin näppärä apuväline, on kuitenkin hyvä ymmärtää myös perinteisiä manuaalisia laskukaavoja. Esimerkiksi prosenttiosuuden laskeminen luvusta tapahtuu kertomalla luku prosenttiluvulla ja jakamalla saatu tulos sadalla. Jos siis haluat laskea vaikka 15 % luvusta 200, lasku olisi (200 x 15) / 100 = 30. Vaihtoehtoisesti se voidaan myös laskea kaavalla 200 x 0,15, jossa käytetään 15 prosentin desimaalia.
Muutosprosentin laskeminen tapahtuu puolestaan vähentämällä uudesta arvosta vanha arvo, jakamalla erotus vanhalla arvolla ja kertomalla tulos sadalla. Jos arvo on noussut 80:stä 100:aan, laskukaava olisi ((100-80) / 80) x 100 = 25 %.
Manuaalisten laskukaavojen opettelu kannattaa, sillä niistä on hyötyä tilanteissa, jossa laskuria ei ole saatavilla. Niiden ymmärtäminen myös kehittää omaa matemaattista ajattelua ja auttaa suorittamaan laskutoimituksia joko päässä tai perinteisellä laskimella. Esimerkiksi alennusmyynneissä käydessäsi voit ripeästi laskea, paljonko tuotteen alennus on euromäärissä ja tehdä ostopäätöksen sen perusteella.
Päässälaskukeino
Prosenttilaskentaan on olemassa myös käteviä päässälaskukeinoja. Esimerkiksi 10 % luvusta on helppo laskea siirtämällä desimaalipilkkua yhden askeleen vasemmalle. 20 % on tämä tulos kerrottuna kahdella ja 5 % on puolestaan puolet 10 %. Näitä yksinkertaisia keinoja yhdistelemällä voit laskea monia prosenttiosuuksia nopeasti päässä. Harjoittelemalla näitä taitoja voit myös parantaa matemaattista ajatteluasi sekä nopeuttaa arkipäivän laskutoimituksia.
UKK
Mikä on prosenttilasku?
Prosenttilasku on matemaattinen toimenpide, jossa lasketaan sadan osia. Se on tapa ilmaista suhteellisia osuuksia tai muutoksia kokonaismäärästä. Prosenttilaskua käytetäänkin laajasti eri elämänalueilla, kuten taloudessa, tilastoissa ja arkipäivän tilanteissa, kuten alennusmyynneissä.
Paljonko on 20% luvusta 50?
20 % luvusta 50 on 10. Tämän voi laskea kertomalla 50 luvulla 0,20 (joka on 20 % desimaalimuodossa) tai käyttämällä kaavaa (50 x 20) / 100. Prosenttilaskuri tekee tämän laskutoimituksen hetkessä puolestasi.
Miten lasketaan prosentti jostain summasta?
Prosentti tietystä summasta lasketaan kertomalla summa halutulla prosenttiluvulla ja jakamalla tulos sadalla. Esimerkiksi 10 % 100 lasketaan kaavalla (10 x 100) / 100 = 10. Vaihtoehtoisesti voit muuttaa prosentit desimaaliluvuiksi ja kertoa summan sillä: 100 x 0,10 = 10. Tulos on sama, käytitpä kumpaa menetelmää tahansa.