Klondike pasianssi

AdminSB

Klondike pasianssi

Hei kaikki korttipelien ystävät! Oletko koskaan miettinyt, mikä tekee klondike pasianssista niin koukuttavan? No, eiköhän oteta siitä selvää! Tämä klassinen yksinpeli on viihdyttänyt ihmisiä jo vuosikymmeniä, ja aivan syystä. Se yhdistää strategian, kärsivällisyyden ja onnen, mikä tekee siitä täydellisen ajanvietteen rauhallisiin hetkiin. Olitpa sitten korttipelien konkari tai vasta-alkaja, klondike tarjoaa jokaiselle jotakin. Sen yksinkertaiset säännöt ja kiehtova pelimekaniikka pitävät sinut otteessaan, ja jokainen peli on kuin uusi seikkailu.

Klondike pasinassi säännöt ja peliohjeet

Klondike tunnetaan myös nimellä solitaire, ja se on yksi tunnetuimmista pasiansseista, eli yksin pelattavista korttipeleistä. Sitä pelataan tavallisella 52 kortin pakalla ilman jokereita. Pelin idea on varsin simppeli, mutta älä anna sen kuitenkaan hämätä – tässä pelissä riittää haastetta kokeneellekin pelaajalle.

Pelin tavoiteena on saada kaikki kortit järjestettyä neljään pinoon maittain ässästä kuninkaaseen. Tämä tapahtuu järjestelemällä sekä pelipöydällä että kääntöpakassa olevia kortteja. Jos pelaaja onnistuu tässä, on peli mennyt läpi. Jos kortit puolestaan jäävät niin sanotusti “jumiin”, on peli hävitty. Pelipöydässä kortteja järjestellään numerojärjestyksessä mustia ja punaisia kortteja vuorotellen, ja kuningas on ainoa kortti, joka voidaan asettaa pelipöydän tyhjäksi vapautuneisiin paikkoihin. Kääntöpakkaa voidaan käydä läpi kuinka monta kertaa tahansa, joten sitä kannattaa hyödyntää pelin aikana ahkerasti.

Pelin tavoite ja kulku

Klondiken pelaaminen aloitetaan järjestämällä kortit seitsemään pinoon pelipöydälle ja ylijääneet kortit asetetaan kääntöpakaksi. Pelin tavoitteena on saada järjestettyä kortit pelialustan yläpuolelle neljään pinoon maittain. Näiden pinojen alimmaksi kortiksi tulee ässä ja pino päättyy kuninkaaseen. Näitä pinoja pyritään täyttämään sekä kääntöpakan että pelipöydällä olevien korttien avulla.

Myös pelipöydällä olevia kortteja järjestellään numerojärjestykseen, vuorotellen punaisia ja mustia. Järjestelemällä kortteja niitä pyritään vapauttamaan lopullisiin pinoihin. Käsipakan kortit voidaan siirtää joko suoraan lopulliseen pinoon tai pelipöydälle tilanteesta riippuen. Muista, että pelipöydän pinoissa värit vuorottelevat ja arvo laskee, kun taas lopullisissa pinoissa kortit ovat samaa maata ja arvo nousee.

Peli jatkuu tätä rataa siihen saakka, kunnes pelaaja on onnistunut siirtämään kaikki pöydän ja pakan kortit lopullisiin pinoihin, jolloin peli on voitettu. Vaihtoehtoisesti peli voi päättyä tappioon, mikäli pelaaja jää jumiin, eikä yksikään siirto ole enää mahdollinen.

Näin pelipöytä rakennetaan

Kaikki lähtee liikkeelle pelipöydän rakentamisesta. Aloitat jakamalla seitsemän pinoa vasemmalta oikealle. Ensimmäisessä pinossa on yksi kortti, toisessa kaksi ja niin edelleen. Viimeiseen pinoon tulee siis seitsemän korttia. Jokaisen pinon päällimmäinen kortti on kuvapuoli ylöspäin, ja alla olevat kortit kuvapuoli alaspäin. Näitä kortteja pyritään vapauttamaan mukaan peliin siirtämällä niiden päällä olevat kortit pois.

Kun pelipöytä on valmis, loput kortit muodostavat kääntöpakan, josta nostetaan tarvittaessa uusia kortteja peliin. Muista jättää tilaa myös neljälle maapinolle, sillä ne ovat pelisi lopullinen tavoite.

Miten läpäisen Klondike pasianssin?

Klondike pasianssin läpäiseminen ei ole suinkaan helppoa, sillä se vaatii sekä taitoa että tuuria. Peli on läpäisty, jos onnistut järjestämään kaikki kortit maittain (pata, hertta, ruutu, risti) neljään lopulliseen pinoon. Nämä pinot kootaan järjestyksessä; ässä, kakkonen, kolmonen ja niin edelleen, kunnes jokaisen pinon päällimmäiseksi kortiksi on saatu kuningas.

Avain klondike pasianssin voittoon on kärsivällisyys. Mieti jokaista siirtoa ja yritä vapauttaa mahdollisimman monta korttia pelipöydän pinoista. Muista, että kuningas on ainoa kortti, jonka voi siirtää tyhjään paikkaan pelipöydällä. Tässä pelissä ei kannata hätäillä, sillä se voi johtaa huonojen siirtojen tekemiseen.

Todennäköisyydet

Vaikka klondike onkin osittain taitopeli, on onnella myös roolinsa sen läpäisemisessä. Tyypillisesti pelaajalla on noin 43 % todennäköisyys läpäistä peli, kun huomioidaan myös inhimilliset erheet ja virheelliset siirrot.

Osa pelin jaoista voi kuitenkin olla sellaisia, että niitä ei ole mahdollista edes läpäistä, olipa sitä sitten kuinka taitava pelaaja tahansa. Tällaisten jakojen todennäköisyys on kuitenkin onneksi melko pieni (noin 0,025 %).

Vinkit pelaamiseen

Jos haluat parantaa peliäsi, kannattaa hyödyntää muutamaa avuliasta vinkkiä;

  • Pyri vapauttamaan mahdollisimman monta korttia pelipöydän pinoista.
  • Siirrä kuninkaat aina vapaisiin ruutuihin, jotta ne eivät turhaan tuki peliä.
  • Yritä pitää mahdollisimman monta vaihtoehtoa avoinna.
  • Mieti tarkasti, missä vaiheessa siirrät kortit lopullisiin pinoihin – ehkäpä niistä voisi vielä olla hyötyä pelipöydässä?

Muista, että harjoitus tekee mestarin. Mitä enemmän pelaat, sitä paremmin opit tunnistamaan hyödylliset siirrot ja tekemään tietoisia valintoja niiden suhteen.

Mitä tehdä, kun siirrot eivät ole mahdollista?

Jos törmäät tilanteeseen, jossa yksikään siirto ei vaikuta olevan enää mahdollinen, kannattaa ihan ensimmäisenä henkäistä syvään. Tämän jälkeen käy pino läpi vielä kertaalleen ja varmista, ettei mikään mahdollinen siirto ole jäänyt huomaamatta.

Varmista myös, saisitko siirrettyä enää yhtään korttia lopullisiin pinoihin tai kuningasta tyhjään ruutuun. Jos yksikään siirto ei enää onnistu, on peli hävitty ja voit halutessasi aloittaa alusta.

Pisteiden lasku

Klondikea voidaan halutessa pelata myös pisteiden laskulla, mikä tuo siihen lisäjännitystä. Tämä tapahtuu niin, että kortin siirto pöydältä tai pakasta lopulliseen pinoon antaa kymmenen pistettä, kun taas kortin kääntäminen tai siirto pelipöydällä antaa puolestaan viisi pistettä.

Joissain versioissa käytetään myös miinuspisteitä esimerkiksi ajan suhteen. Varsinkin erilaiset tietokoneversiot käyttävät usein pisteiden laskua, kun taas yleensä korttipakalla pelattaessa katsotaan vain sitä, meneekö peli läpi vai ei.

Pelaa Klondike pasianssia mobiilissa

Klondiken tarina lähti käyntiin fyysisen korttipakan parissa, josta se siirtyi myöhemmin digitaaliseen muotoon Windowsin ottaessa sen osaksi käyttöjärjestelmäänsä.

Nykyään perinteisen korttipakan ja tietokoneen rinnalle on noussut myös mahdollisuus pelata tätä suosittua pasianssia mobiilissa. Tarjolla on useita eri sovelluksia, joiden ansiosta peli kulkee näppärästi mukana ja sitä päästään pelaamaan missä ja milloin tahansa.