Arvonlisäveron (ALV) laskeminen voi olla monimutkaista, erityisesti yrityksille, jotka käsittelevät suuria määriä tuotteita ja palveluita. ALV-laskuri on työkalu, joka helpottaa tämän veron laskemista ja varmistaa, että kaikki tarvittavat tiedot otetaan huomioon. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi, mikä ALV-laskuri on, miten sitä käytetään, sekä sen hyötyjä ja käytännön sovelluksia Suomessa.
Mikä on ALV laskuri?
ALV-laskuri on digitaalinen työkalu, joka auttaa käyttäjiä laskemaan arvonlisäveron määrän automaattisesti. Se voi olla verkkosovellus tai ohjelmisto, joka vaatii vain muutaman syötteen, kuten tuotteen hinnan ja sovellettavan ALV-kannan. Laskurin avulla käyttäjät voivat nopeasti ja tarkasti selvittää, kuinka paljon arvonlisäveroa heidän tulee maksaa tai kuinka paljon se sisältyy tuotteiden tai palveluiden hintaan.
ALV-laskurin käyttö on erityisen tärkeää liiketoiminnassa, jossa verovelvollisuus sekä verokannat voivat vaihdella eri tuotteiden ja palveluiden mukaan. Tämä työkalu auttaa yrityksiä pysymään ajan tasalla verovelvoitteistaan ja vähentämään virheiden mahdollisuutta.
ALV laskurin käyttäminen
ALV-laskurin käyttäminen on yksinkertaista ja vaatii vain muutaman vaiheen.
Tuotteen tai palvelun hinta
Ensimmäiseksi alv laskurille pitää yleensä syöttää tuotteen tai palvelun hinta. Laskurista ja laskentatavasta riippuen hinta syötetään joko sisältäen arvonlisäveron tai ilman arvonlisäveroa.
Tuotteen tai palvelun arvonlisäverokanta
Tuotteelle tai palvelulle on valittava sovellettava arvonlisäverokanta. Suomessa on käytössä neljä arvonlisäverokantaa. Niistä kerromme lisää edempänä.
Arvonlisäveron laskeminen
Valtaosa alv laskureista laskee automaattisesti napin painalluksena käyttäjälle verollisen hinnan, verottoman hinnan tai veromäärän sen mukaan mitä käyttäjä toivoo.
Arvonlisäverokannat Suomessa
Suomessa on kolme pääasiallista arvonlisäverokantaa. Yleinen arvonlisäverokanta on 25,5%, joka koskee suurinta osaa myytävistä tuotteista ja palveluista. Esimerkiksi elektroniikka, vaatteet ja monet muut kulutustavarat kuuluvat tähän kategoriaan. Tämä verokanta oli aikaisemmin 24%, kunnes se päivitettiin syyskuussa 2024.
Alennettu verokanta on 14%. Tätä alennettua verokantaa sovelletaan erityisesti elintarvikkeisiin, rehuille sekä ravintola- ja ateriapalveluille (poislukien alkoholijuomat ja tupakkatuotteet). Tämä kanta on suunniteltu helpottamaan kuluttajien kustannuksia peruselintarvikkeiden osalta.
Kolmas verokanta on 10%. Tämä verokanta kattaa useita erityisiä tuotteita ja palveluita, kuten kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvaliput sekä kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsymaksut. Tämän kannan tarkoituksena on tukea kulttuuritoimintaa ja edistää kansalaisten hyvinvointia.
Nollaverokanta koskee tiettyjä liiketoiminnan osa-alueita. Tälläisiä ovat muun muassa vienti EU:n ulkopuolelle sekä myynti EU-maihin ALV-velvollisille ostajille. Tämä tarkoittaa, että myyjä ei peri arvonlisäveroa näistä myynneistä, mutta hänellä on oikeus vähentää hankintakustannuksista maksamansa arvonlisäverot.
ALV-laskuria käyttävän on tärkeää tuntea nämä kantojen erot, jotta voi käyttää ALV-laskuria oikein.
Käänteinen arvonlisäverovelvollisuus
Käänteinen arvonlisäverovelvollisuus (ALV) on erityinen verokäytäntö, joka siirtää arvonlisäveron maksamisen velvollisuuden myyjältä ostajalle. Tämä malli on erityisesti käytössä rakennusalalla, Sen tarkoituksena on torjua harmaata taloutta ja varmistaa, että verot maksetaan asianmukaisesti.
Käänteisessä ALV:ssa aliurakoitsija tai muu palvelun myyjä laskuttaa ostajalta palveluista ilman arvonlisäveroa. Sen sijaan ostaja, joka on elinkeinonharjoittaja, vastaa veron tilittämisestä valtiolle. Tämä tarkoittaa, että ostaja maksaa arvonlisäveron suoraan verottajalle myyjän sijasta. Tällöin myyjä tekee verottoman laskun, ja laskussa on mainittava ostajan velvollisuus maksaa ALV.
Käänteistä ALV:ta sovelletaan vain tietyissä olosuhteissa ja tietyille palveluille. Käänteistä verovelvollisuutta käytetään ainoastaan rakentamispalveluille tai työvoiman vuokraukselle, jotka liittyvät rakentamiseen. Ostajan tulee olla elinkeinonharjoittaja, joka myy rakentamispalveluja tai vuokraa työvoimaa säännöllisesti eikä satunnaisesti. Myynnin tulee tapahtua Suomessa – molempien osapuolten pitää olla suomalaisia arvonlisävelvollisia elinkeinonharjoittajia.
Käänteisen ALV:n käyttöönotto auttaa vähentämään harmaan talouden riskiä rakennusalalla ja henkilöstövuokrauksessa, joissa aliurakoitsijaketjut voivat olla hyvinkin pitkiä. Tämä käytäntö varmistaa, että vero maksetaan ajallaan ja oikein, mikä parantaa verotuksen läpinäkyvyyttä. Yhteenvetona voidaan todeta, että käänteinen arvonlisäverovelvollisuus on tärkeä työkalu rakennusalalla, joka auttaa hallitsemaan verovelvoitteita ja torjumaan veronkiertoa.
Arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautuminen
Yritysten tulee ilmoittautua arvonlisäverovelvollisiksi, jos niiden liikevaihto ylittää tietyn rajan. Tämä raja on tällä hetkellä 15000 euroa, mutta vuoden 2025 alusta summa nousee 20 000 euroon. Ilmoittautuminen arvonlisäverovelvolliseksi tapahtuu Verohallinnon kautta. Kun yritys on rekisteröitynyt, se voi alkaa käyttää ALV-laskuria varmistaakseen, että se noudattaa kaikkia verovelvoitteitaan ja laskee veronsa oikein.
Arvonlisäveron (ALV) ja arvonlisäverovelvollisuuden laiminlyönti johtaa vakaviin seuraamuksiin. Kausiveroilmoituksen viivästyminen ja maksusuorituksen viivästyminen, virheelliset tiedot tai ilmoittamatta jättämisestä seuraa viivästyskorkoja ja veron korotuksia, jotka ovat alhaisimmillaan 10% luokkaa ja korkeimmillaan jopa veromäärä kolminkertaisena.
ALV laskurin hyödyt
ALV laskurin käyttö tuo mukanaan useita etuja niin kuluttajalle kuin myös yrityksille helpottaen arvonlisäveron laskemista ja hahmottamista . Laskuria käyttämällä voi säästää aikaa ja nopeuttaa arvonlisäveron laskemista, kun manuaalinen työ vähenee ja laskutoimituksia on automatisoitu ALV laskurissa.
- Laskennan automatisoituminen vähentää manuaalisten virheiden riskiä.
- Nopeat laskutoimitukset niin verollisille kuin verottomille hinnoille. Tämä on avuksi laskutuksessa, raportoinnissa ja ylipäätänsä taloushallinnossa.
- Kuluttajat voivat helposti arvioida ostamiensa tuotteiden todellisia kustannuksia ALV-laskurin avulla.
- Helppo siirtyminen eri verokantojen välillä, joka on hyödyksi erityisesti elinkeinonharjoittajille, jotka myyvät tuotteita eri ALV-kannoilla. Tämä helpottaa hinnoittelua ja varmistaa, että oikea verokanta on käytössä.
- Näppärä apuväline ALV-raportteja laadittaessa veroviranomaisille. Laskuri auttaa nopeasti määrittämään sekä myyntien että ostojen arvonlisäveron sekä niiden pohjalta maksettavaksi jäävän arvonlisäveron.
- Helpottaa arvonlisäveron vaikutuksen hahmottamista tuotteiden ja palveluiden hinnoissa.
UKK
Miten alv lasketaan?
ALV lasketaan kertomalla tuotteen hinta sovellettavalla verokannalla. Esimerkiksi 100 euron tuote 24 %:n ALV:lla maksaa 124 euroa (100 + 24).
Mitä tarkoittaa alv?
Arvonlisävero (ALV) on kulutusvero, joka lisätään tuotteiden ja palveluiden hintaan. Se kerätään myyjältä ostajalle.
Missä tuotteissa on 14% alv?
14 %:n ALV-kantaa sovelletaan pääasiassa elintarvikkeisiin sekä tiettyihin palveluihin, kuten ravintola- ja catering-palveluihin.