Cluedo

AdminSB

Cluedo

Cluedo on lautapeli, jossa koetetaan ratkaista murhamysteeriä. Peli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1949 Englannissa. Alunperin pelin juuret ulottuvat vuoteen 1944, jolloin Anthony E. Prett patentoi kehittämänsä Murder! -pelin. Vähän patentin saannin jälkeen kehittäjät myivät pelin Waddingtons-lautapeliyhtiölle. Toinen maailmansota viivästytti kuitenkin pelin julkaisua, ja peli tuli markkinoille vasta 1949. Peliä alettiin myydä Englannissa nimellä Cluedo. Lisäksi se lisensoitiin amerikkalaiselle Parker Bros -yhtiölle, joka alkoi valmistaa peliä ja myydä sitä nimellä Cluedo.

Cluedo lautapeli on ollut alusta lähtien suosittu, ja se on levinnyt laajasti maailmalle. Vuonna 1994 pelin oikeudet osti Hasbro.

Mikä on Cluedo?

Cluedo on mysteeripeli, jossa koetetaan ratkaista Herra Mustapippurin murha. Pelistä on olemassa useampia versioita, joissa on vähän eri määrä pelihahmoja ja huoneita. Lisäksi murha-aseissa on vähän eroja eri versioiden välillä.

Pelin perusidea on kuitenkin säilynyt koko ajan. Pelissä tavoitteena on selvittää murhaaja, tekoväline sekä murhan tekopaikka.

Miten Cluedoa pelataan?

Cluedoa pelataan pelilaudalla, joka on ikään kuin herra Mustapippurin kartanon pohjapiirros. Sen lisäksi pelissä on kolme korttipakkaa: murhasta epäillyt (6 korttia), tekovälineet (6 korttia) ja murhan tekopaikat.

Korttien määrät kussakin pakassa vaihtelevat vähän peliversion mukaan. Lisäksi epäiltyjen nimet, tekovälineet sekä mahdolliset murhan tekopaikat vaihtelevat eri versioissa.

Cluedo säännöt

Pelissä koetetaan siis ratkaista, kuka murhasi herra Mustapippurin sekä miten ja missä. Epäiltyjä vastaa tietty määrä pelikortteja. Tekovälineille ja huoneille on myös omat korttinsa. Korttien määrät vaihtelevat hieman eri Cluedon versioissa.

Kustakin ryhmästä nostetaan sattumanvaraisesti ja kenenkään näkemättä yksi kortti. Nämä kolme korttia laitetaan kuvapuoli alaspäin pelilaudan keskelle. Nämä kortit muodostavat ratkaisun.

Loput kortit jaetaan pelaajien kesken. Pelaajat pitävät myös korttinsa piilossa. Pelaajat heittävät noppaa vuorollaan ja pyrkivät pelilaudalla johonkin huoneeseen. Huoneeseen tullessa saa kysyä haluamaansa epäiltyä, asetta ja sitä huonetta, jossa itse on.

Lähinnä vasemmalla istuva pelaaja katsoo, onko hänellä jokin kysytyistä korteista. Jos pelaajalta löytyy kysytty kortti, hän näyttää kortin kysyjälle muilta piilossa ja vuoro vaihtuu. Jos seuraavalla pelaajalla ei ole mitään korteista, kysymys siirtyy seuraavalle pelaajalle ja tarvittaessa edelleen sitä seuraavalle.

Näin voi saada tietää yhden kortin haltijan tai ehkä sen, että ensimmäisellä vastaajalla ei ollut niistä yhtäkään. Se, joka ei joutunut vastaamaan, tietää vastaavasti sen, että jollakin oli yksi kysytyistä korteista ja mahdollisesti sen, että ensimmäisellä ei ollut niistä mitään.

Cluedo peli etenee seuraavasti. Pikkuhiljaa pelaajille alkaa selvitä, mitä kortteja muilla pelaajilla on ja se, että mitä kortteja kenelläkään ei ole. Kun pelaaja uskoo tietävänsä piiloon pannut kortit, hän menee pelinappulallaan keskelle pelilautaa (jossa piilotetut kortit ovat). Pelaaja ilmoittaa julkisesti arvionsa ja saa sitten katsoa piilossa olevat kortit. Mikäli pelaajan arvaus osuu nappiin, hän on pelin voittaja ja peli päättyy. Jos arvaus on väärin, hän lopettaa itse pelaamisen, mutta vastaa edelleen kuitenkin kysymyksiin. Muut jatkavat peliä.

Vihjeiden kerääminen

Vihjeet tai johtolangat kerätään muilta pelaajilta, kun pelivuorossa oleva pelaaja saa mahdollisuuden kysymykseen. Pelaajien on hyvin tärkeää kuunnella kysymykset tarkasti ja kirjata ylös vastaukset. Ne ja omat kysymykset ovat avain ratkaisuun.

Strategiat voittamiseen

  • Kaikkien kysymysten ja vastausten tarkka seuraaminen ja analysointi
  • Tarkkaan harkitut omat kysymykset
  • Kyselyvuorossa kannattaa joskus sisällyttää omassa kädessä oleva kortti omaan kysymykseen, koska silloin vastaajan on paljastettava kysyjälle halutun ryhmän korttinsa

Cluedon eri versiot

Kuten kaikista suosituista peleistä, Cluedo lautapelistäkin löytyy useampi päivitetty versio. Pääversiot ovat kuitenkin Cluedo ja nuoremmille pelaajille suunniteltu Cluedo Jr.

Yhteenveto

Cluedo lautapeli on mielenkiintoinen ja mukaansatempaava murhamysteeripeli 3-6 pelaajalle. Aiheesta huolimatta peli soveltuu kaikenikäisille pelaajille.